Ik stel voor dat we 'ridge' gewoon een ribbel noemen, dan wordt een 'ridgeless' bakje een ongeribbeld bakje, of als het hetzelfde moet klinken als 'ridgeless' zeggen we 'ritsloos', ook prima.Ik kwam vandaag een rigidless
Vraag over La Marzocco Strada VST filterbakje
Re: Vraag over La Marzocco Strada VST filterbakje
Berichtdoor fransg » zo 27 mei 2018, 10:26
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Vraag over La Marzocco Strada VST filterbakje
Berichtdoor fransg » zo 27 mei 2018, 10:32
Oude / overleden koffie sijpelt door als een dolle dus moet dan fijner gemalen, wat met klassieke donkere branding in een VST bakje doorgaans geen verbetering is. Die traditionele branding van goedkope bonen komt er juist lekker uit als het vlotjes door kan lopen, is mijn ervaring.moet de maling aanzienlijk fijner - inderdaad ongeveer de maling voor Turkse koffie. Het viel me wel op dat de koffie meteen een stuk mooier doorliep en dat er een dikkere crema op achterbleef. En dat met Italiaanse ouwe meuk
De VST bakjes en aanverwante van o.a. IMS zijn tevoorschijn gekomen met de opkomst van 'moderne' meer Noord-Europese wat lichte brandingen. Die komen beter tot hun recht met wat hogere dosering dan de ouderwetse Italiaanse methode en de wat fijnere maling compenseert het gegeven dat die minder hard doorgebrande boontjes iets meer aanmoediging nodig hebben om hun smaak af te geven.
Maar blijft kwestie van smaak. Indien blij, vooral blij blijven en je eigen dat niet uit het hoofd laten praten.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Vraag over La Marzocco Strada VST filterbakje
Berichtdoor Cipollae » zo 27 mei 2018, 12:16
Eerlijk gezegd weet ik nog niet helemaal wat ik moet vinden van de Caffè New York. Ik geloof dat hij me minder goed bevalt dan bijvoorbeeld Blaser of Jolly, maar hij is wel krachtiger geworden de laatste paar keer en meer gaan lijken op de espresso die je in een Italiaanse bar wordt voorgezet. Wat je schrijft over bitters kan ik beamen - de koffie is nu zeker bitterder dan met het standaardbakje. Wat mij betreft voorlopig niet te bitter, eerder pittig.Maar hoe was de smaak. Fijner malen is logisch gezien de technische aspecten van het filterbakje. Het gevolg daarvan is een compactere puck dus meer tegendruk, mooiere uitloop en meer crema. Probleem daarvan is meestal een overvloed aan fines en de bijbehorende veel te bittere smaak van overextractie.
Hmm, Caffè New York zou ik met een prijs van € 7,15 per 250 g niet echt omschrijven als 'goedkoop', al zou het natuurlijk kunnen dat de brander goedkope bonen gebruikt. En heel donker gebrand is hij ook niet. Wel is duidelijk dat het hier gaat om een blend die een hele poos geleden is gebrand. Ik ga nog even door met experimenteren en laat bij gelegenheid zeker even weten wat mijn eindoordeel is. Vanaf morgen gaan er een paar weken heel verse bonen in de maler (namelijk Italiano en Grande Alta van Fascino).Die traditionele branding van goedkope bonen
Re: Vraag over La Marzocco Strada VST filterbakje
Berichtdoor tohenk2 » wo 06 jun 2018, 10:36
En? Hoe gaat het inmiddels? Ben je net als FJP84 weer terug naar het standaard meegeleverde bakje of ben je inmiddels geheel gewend aan de IMS BaristaPro Competition zonder ribbel?Sinds gisteren ben ik aan het experimenteren met een filterbakje van IMS (BaristaPro Competition ridgeless, 12-16g). Die van VST heb ik nog niet geprobeerd, maar in vergelijking met het standaardbakje (van Rocket, meegekomen met de machine) moet de maling aanzienlijk fijner - inderdaad ongeveer de maling voor Turkse koffie. Het viel me wel op dat de koffie meteen een stuk mooier doorliep en dat er een dikkere crema op achterbleef. En dat met Italiaanse ouwe meuk (Caffè New York XXXX, 20% Robusta)...
Ik koop geen bakjes meer met ribbel. Mij teveel moeite om uit de portafilter te peuteren. En ik heb het nog nooit meegemaakt dat de boel uit elkaar viel tijdens het uitkloppen van de gebruikte koffie.
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 10 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+01:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign