Vraag over La Marzocco Strada VST filterbakje
Vraag over La Marzocco Strada VST filterbakje
Berichtdoor FJP84 » di 30 jan 2018, 20:55
Sinds kort heb ik boven genoemd filterbakje (14gr). Dit icm met Rancilio Silvia V3 en de Bezerra BB005
Ik krijg met mijn standaard maalinstellingen met geen mogelijkheid de 1:2 Brew ratio in de 25sec shot time. Het is eerder 1:3 of 1:4... Ik gebruik overigens 16gr koffie.
Ervaren meer mensen dit?
Is dit een kwestie een stuk fijner malen? Of moet ik me minder druk maken om de de doorlooptijd van 25sec en gewoon bij 32gr koffie op stop drukken?
Alvast bedankt!
Sent from my Mars pro using Tapatalk
Ik krijg met mijn standaard maalinstellingen met geen mogelijkheid de 1:2 Brew ratio in de 25sec shot time. Het is eerder 1:3 of 1:4... Ik gebruik overigens 16gr koffie.
Ervaren meer mensen dit?
Is dit een kwestie een stuk fijner malen? Of moet ik me minder druk maken om de de doorlooptijd van 25sec en gewoon bij 32gr koffie op stop drukken?
Alvast bedankt!
Sent from my Mars pro using Tapatalk
Laatst gewijzigd door FJP84 op di 30 jan 2018, 20:55, 1 keer totaal gewijzigd.
- MichigAlex
- Berichten: 113
- Lid geworden op: za 14 mar 2015, 08:17
- Locatie: Roosendaal
Re: Vraag over La Marzocco Strada VST filterbakje
Berichtdoor MichigAlex » di 30 jan 2018, 21:21
Heb je al geprobeerd met 14gram in je bakje? Misschien gewoon te veel maalsel in je bakje waardoor de puck tegen het douchescherm komt.
Rocket Mozzafiato Type V, La San Marco SM 96 (Mod) (84mm), Brewista Smart Scale 2
Re: Vraag over La Marzocco Strada VST filterbakje
Berichtdoor Pti » di 30 jan 2018, 22:00
VST / Strada bakjes leggen elke onvolmaaktheid in het koffiebed bloot. Daarnaast vragen ze ook nog eens om een uiterst fijne maling wat espresso betreft, tegen Turks aan.
Jouw bb0005 maler is van instapniveau als het op espresso aan komt en je zult er dus héél zorgvuldig voor moeten zorgen dat je distributie en tamp perfect in orde zijn.
Verse gebrande bonen, vers gemalen (duh....-basics)
Dan WDT met een mini-garde of iets dergelijks elk randje in het bakje zorgvuldig meepakken.
Dan zorgen dat het maalsel perfect vlak verdeeld is over het bakje.
Dan een rechte tamp met net zoveel druk dat de koffie niet meer verder in te drukken is.
Gebruik een bodemloze filter drager om fouten in je techniek bloot te leggen, heb je bijvoorbeeld last van channeling?
Let hierbij op dat een VST/Strada bakje vaak langer meerdere stralen vertoont voor zich een mooie kegel vormt ten opzichte van filterbakjes die vergevingsgezinder zijn.
Als laatste kun je, om vals te spelen, tot maximaal 1 gram overdoseren. Hiermee kun je iets compenseren voor het feit dat je maler ontoereikend is.
Geef een kortere preinfusie op de laagste druk die je in kunt stellen en schiet op een doorlooptijd van 25sec waarin je de door jou gewenste 32gram probeert te halen.
Ohja, als het allemaal niet lukt, denk vooral niet dat zo'n luxe filter bakje een of andere heilige graal is die je espresso naar een hoger niveau gaat tillen. Ik heb ze meer dan eens aan de kant gesmeten omdat het resultaat er niet naar was. Ook met makkelijke filterbakjes (zoals de EP HQ14 ridgeless) kun je verrukkelijke espresso zetten.
Succes!
Jouw bb0005 maler is van instapniveau als het op espresso aan komt en je zult er dus héél zorgvuldig voor moeten zorgen dat je distributie en tamp perfect in orde zijn.
Verse gebrande bonen, vers gemalen (duh....-basics)
Dan WDT met een mini-garde of iets dergelijks elk randje in het bakje zorgvuldig meepakken.
Dan zorgen dat het maalsel perfect vlak verdeeld is over het bakje.
Dan een rechte tamp met net zoveel druk dat de koffie niet meer verder in te drukken is.
Gebruik een bodemloze filter drager om fouten in je techniek bloot te leggen, heb je bijvoorbeeld last van channeling?
Let hierbij op dat een VST/Strada bakje vaak langer meerdere stralen vertoont voor zich een mooie kegel vormt ten opzichte van filterbakjes die vergevingsgezinder zijn.
Als laatste kun je, om vals te spelen, tot maximaal 1 gram overdoseren. Hiermee kun je iets compenseren voor het feit dat je maler ontoereikend is.
Geef een kortere preinfusie op de laagste druk die je in kunt stellen en schiet op een doorlooptijd van 25sec waarin je de door jou gewenste 32gram probeert te halen.
Ohja, als het allemaal niet lukt, denk vooral niet dat zo'n luxe filter bakje een of andere heilige graal is die je espresso naar een hoger niveau gaat tillen. Ik heb ze meer dan eens aan de kant gesmeten omdat het resultaat er niet naar was. Ook met makkelijke filterbakjes (zoals de EP HQ14 ridgeless) kun je verrukkelijke espresso zetten.
Succes!
Re: Vraag over La Marzocco Strada VST filterbakje
Berichtdoor Erik82 » wo 31 jan 2018, 07:22
Waarom doe je 16gr in een filterbakje wat specifiek gemaakt is voor 14gr. Dat is natuurlijk vragen om problemen. Die bakjes zijn ontzettend mooi maar maken een extractie zeker niet makkelijker. Je moet alles zeer goed op orde hebben om er goede resultaten mee te behalen. als je meer wilt doseren zul je de 17-18gr variant moeten kopen.
Strietman CT1, LWW EG-1, Lagom P64, Pietro pro brewing, Veel slowkoffie spul
Re: Vraag over La Marzocco Strada VST filterbakje
Berichtdoor FJP84 » wo 31 jan 2018, 19:49
Bedankt allemaal,
Waardevolle tips. Ik was met mijn originele filterbakje ook 14gr ooit begonnen met (minimaal) overdoseren omdat ik dat ergens een keer als tip gelezen of gehoord had.
Ik ga nu verder experimenteren met 14gr en een fijnere maalgraad. De bodemloze filterdrager heb ik al in gebruik.
Ik kan met mijn pid preinfusion toepassen en enigszins met de druk spelen (hoog naar laag of laag naar hoog).
Nog een vraag. Als ik preinfusion uitvoer van bijvoorbeeld 3 sec met 5 seconden pauze, moet ik dan uitgaan van een totale shot time van 25 + 8 = 32sec of gewoon 25sec.
Sent from my Mars pro using Tapatalk
Waardevolle tips. Ik was met mijn originele filterbakje ook 14gr ooit begonnen met (minimaal) overdoseren omdat ik dat ergens een keer als tip gelezen of gehoord had.
Ik ga nu verder experimenteren met 14gr en een fijnere maalgraad. De bodemloze filterdrager heb ik al in gebruik.
Ik kan met mijn pid preinfusion toepassen en enigszins met de druk spelen (hoog naar laag of laag naar hoog).
Nog een vraag. Als ik preinfusion uitvoer van bijvoorbeeld 3 sec met 5 seconden pauze, moet ik dan uitgaan van een totale shot time van 25 + 8 = 32sec of gewoon 25sec.
Sent from my Mars pro using Tapatalk
Re: Vraag over La Marzocco Strada VST filterbakje
Berichtdoor fransg » wo 31 jan 2018, 21:03
Daar ben je vrij in, maar ik begin te tellen na de eerste druppels in het kopje.Bedankt allemaal,Als ik preinfusion uitvoer van bijvoorbeeld 3 sec met 5 seconden pauze, moet ik dan uitgaan van een totale shot time van 25 + 8 = 32sec of gewoon 25sec.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Vraag over La Marzocco Strada VST filterbakje
Berichtdoor Erik82 » zo 04 feb 2018, 19:39
Dat is inderdaad de bedoeling van die bakjes. Aangezien ze erg gevoelig zijn gaat het snel mis als je iets anders gaat proberen.
Strietman CT1, LWW EG-1, Lagom P64, Pietro pro brewing, Veel slowkoffie spul
Re: Vraag over La Marzocco Strada VST filterbakje
Berichtdoor RikC » di 27 feb 2018, 13:24
Ik maal standaard met een 17g strada bakje en dan typisch tussen de 34 tot 40g aan koffie uit. Ik doe er ook 17g in, eerder deed ik er meer in tot 19g maar daar kreeg ik wat minder goede resultaten mee. Het luistert idd. nauw hoe je de koffie verdeeld en verdicht. Klein beetje afwijking in hoe je het doet is meteen een ander resultaat. Maar heb het ondertussen aardig onder knie m.i., dat heeft wel even een aantal maanden geduurd.
Espressomachine: Linea Mini, Malers: etzMAX, Comandante
Re: Vraag over La Marzocco Strada VST filterbakje
Berichtdoor FJP84 » wo 28 feb 2018, 22:37
Tnx, ik blijf oefenenIk maal standaard met een 17g strada bakje en dan typisch tussen de 34 tot 40g aan koffie uit. Ik doe er ook 17g in, eerder deed ik er meer in tot 19g maar daar kreeg ik wat minder goede resultaten mee. Het luistert idd. nauw hoe je de koffie verdeeld en verdicht. Klein beetje afwijking in hoe je het doet is meteen een ander resultaat. Maar heb het ondertussen aardig onder knie m.i., dat heeft wel even een aantal maanden geduurd.
Sent from my Mars pro using Tapatalk
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 9 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign