Maar hoe was de smaak. Fijner malen is logisch gezien de technische aspecten van het filterbakje. Het gevolg daarvan is een compactere puck dus meer tegendruk, mooiere uitloop en meer crema. Probleem daarvan is meestal een overvloed aan fines en de bijbehorende veel te bittere smaak van overextractie.
Eerlijk gezegd weet ik nog niet helemaal wat ik moet vinden van de Caffè New York. Ik geloof dat hij me minder goed bevalt dan bijvoorbeeld Blaser of Jolly, maar hij is wel krachtiger geworden de laatste paar keer en meer gaan lijken op de espresso die je in een Italiaanse bar wordt voorgezet. Wat je schrijft over bitters kan ik beamen - de koffie is nu zeker bitterder dan met het standaardbakje. Wat mij betreft voorlopig niet te bitter, eerder pittig.
Die traditionele branding van goedkope bonen
Hmm, Caffè New York zou ik met een prijs van € 7,15 per 250 g niet echt omschrijven als 'goedkoop', al zou het natuurlijk kunnen dat de brander goedkope bonen gebruikt. En heel donker gebrand is hij ook niet. Wel is duidelijk dat het hier gaat om een blend die een hele poos geleden is gebrand. Ik ga nog even door met experimenteren en laat bij gelegenheid zeker even weten wat mijn eindoordeel is. Vanaf morgen gaan er een paar weken heel verse bonen in de maler (namelijk Italiano en Grande Alta van Fascino).