Nieuwe machine
Re: Nieuwe machine
Berichtdoor bvds » do 28 mar 2013, 14:46
Espresso: Elektra MCAL / Olympia Cremina '82 / Cafelat Robot / Niche Zero / Eureka XL
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs
Re: Nieuwe machine
Berichtdoor Spironski » do 28 mar 2013, 15:37
Ik meen dat TS al een SJ had?
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: Nieuwe machine
Berichtdoor Bucky » do 28 mar 2013, 15:47
heb een aristarco horeca maler met nieuwe maal schijven
Het was allemaal begonnen met een slechte machine, de Graef nogwat.
Daaruit kreeg ik maar geen fatsoenlijke bak koffie.
Toen de Aristarco maler gekocht.
Vervolgens waterfilter, weegschaal, thermometer die tot 100 graden kan, coffeevacs 1x500gr en 3x250gr, een bus caffiza, ontkalk tabletten, borstel om je stoom buisje schoon te maken en, verse bonen!
Toen 8 maanden lang tegen redcoon aan blijven zeuren totdat ik m'n geld terug kreeg
Dan over 2 maanden de Rocket Cellini plus V2, man o man, wat zullen mijn bakkies lekker smaken na zo veel moeite!
Het was allemaal begonnen met een slechte machine, de Graef nogwat.
Daaruit kreeg ik maar geen fatsoenlijke bak koffie.
Toen de Aristarco maler gekocht.
Vervolgens waterfilter, weegschaal, thermometer die tot 100 graden kan, coffeevacs 1x500gr en 3x250gr, een bus caffiza, ontkalk tabletten, borstel om je stoom buisje schoon te maken en, verse bonen!
Toen 8 maanden lang tegen redcoon aan blijven zeuren totdat ik m'n geld terug kreeg
Dan over 2 maanden de Rocket Cellini plus V2, man o man, wat zullen mijn bakkies lekker smaken na zo veel moeite!
Re: Nieuwe machine
Berichtdoor Spironski » do 28 mar 2013, 16:00
Oh ja, het was iets sj-achtigs! Wel grappig dat je het espresso-pad zoals de meeste mensen die gaan, in omgekeerde volgorde aflegt. Pas als allerlaatste het espressoapparaat .
Ik zou ook je verwachtingen over je espresso voor de eerste 2 weken wat naar beneden bijstellen. Je zal het apparaat toch even moeten leren kennen...
Maar ik geloof zéker dat je er heel veel plezier van gaat hebben vanaf dag 1!
Ik zou ook je verwachtingen over je espresso voor de eerste 2 weken wat naar beneden bijstellen. Je zal het apparaat toch even moeten leren kennen...
Maar ik geloof zéker dat je er heel veel plezier van gaat hebben vanaf dag 1!
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: Nieuwe machine
Berichtdoor Bucky » wo 31 jul 2013, 00:05
Zo, 2 maanden geleden ben ik de tocht naar Hoogersmilde aangegaan. De celini V2 gehaald.
Ten eerste, wat een service zeg! Ik was versteld van de klantvriendelijkheid, service (omgeving ).
Als je een nieuwe machine aan wilt schaffen en je zit in de prijs range van een Rocket, kan ik je niet anders dan adviseren bij Peter je machine te halen. De service/klantvriendelijkheid die je daar krijgt is ongeevenaard. Ook al woon je er mijlen ver vandaan.
Hij maakt waar je bij staat de machine open en legt je uit hoe deze in elkaar zit, maakt wat aanpassingen en legt je uit hoe je hem kan onderhouden. Na allereerst natuurlijk een bakkie gedronken te hebben en gewoon even staan kletsen
(Dit is bij lange na niet de beschrijving van de daadwerkelijke service die je bij Peter krijgt. Daar zijn geen woorden voor. Wil je een nieuwe espresso machine en bereid er minimaal 1200 euro voor te betalen, moet je gewoon daarheen, klaar.)
Ik ben ontzettend blij met de machine. Welliswaar kan ik helemaal niet meer tegen caffeine. Hier was ik al bang voor, maar had er maling aan En ging langzaamaan proberen eens een espressootje te drinken. Ik krijg helaas onherroepelijk migraine. Dus ik zit vast aan decaf. Ik heb wel vers gebrande decaf bonen, dat wel. Van fascino.
2 maanden uitproberen en genieten! Ik ben heel erg blij dat ik een HX heb gekocht want de meerderheid van wat ik zet is cappucino, machiato en latte machiato
Ik had nog wel wat vraagjes na 2 maanden uitproberen en mezelf proberen wegwijs te maken in het zetten van een goede espresso:
- Ik meet nu steeds 16 gram koffie af, is dat te weinig? Kan je beter gewoon je filter helemaal vullen? Of 18 gram?
- Ik vind de espresso de eerste slokken lekker. Maar ik vind meestal dat het laatste beetje een beetje zurig is. Eigenlijk met alle bonen wel. Ik meet steeds 2x30 ml af, tamp met 15kg kracht, en zit net tegen het einde van het groene stuk bij 9 bar. Dan tel ik af wanneer de koffie begint te lopen in het kopje. Nu heb ik wat youtubes zitten kijken en als ik dan meetel, kom ik er steeds op uit dat mensen beginnen met tellen zodra je de hendel omhoog doet, niet pas als de koffie begint te lopen.
Moet je beginnen met tellen als je de hendel omhoog doet? Want dan moet ik denk ik m'n maling wat gaan aanpassen en meet ik mijn doorloop tijd helemaal verkeerd.
Wat ik dan wel raar vind, is dat je koffie er dan niet minder zuur op zou moeten worden, toch?
- Ik begrijp dat koffie wel een beetje zurig kan/moet zijn?
- Denk ook dat ik maar es een workshop ga doen bij casabarista voor 59 euro ofzo. Of zijn er betere alternatieven?
Ten eerste, wat een service zeg! Ik was versteld van de klantvriendelijkheid, service (omgeving ).
Als je een nieuwe machine aan wilt schaffen en je zit in de prijs range van een Rocket, kan ik je niet anders dan adviseren bij Peter je machine te halen. De service/klantvriendelijkheid die je daar krijgt is ongeevenaard. Ook al woon je er mijlen ver vandaan.
Hij maakt waar je bij staat de machine open en legt je uit hoe deze in elkaar zit, maakt wat aanpassingen en legt je uit hoe je hem kan onderhouden. Na allereerst natuurlijk een bakkie gedronken te hebben en gewoon even staan kletsen
(Dit is bij lange na niet de beschrijving van de daadwerkelijke service die je bij Peter krijgt. Daar zijn geen woorden voor. Wil je een nieuwe espresso machine en bereid er minimaal 1200 euro voor te betalen, moet je gewoon daarheen, klaar.)
Ik ben ontzettend blij met de machine. Welliswaar kan ik helemaal niet meer tegen caffeine. Hier was ik al bang voor, maar had er maling aan En ging langzaamaan proberen eens een espressootje te drinken. Ik krijg helaas onherroepelijk migraine. Dus ik zit vast aan decaf. Ik heb wel vers gebrande decaf bonen, dat wel. Van fascino.
2 maanden uitproberen en genieten! Ik ben heel erg blij dat ik een HX heb gekocht want de meerderheid van wat ik zet is cappucino, machiato en latte machiato
Ik had nog wel wat vraagjes na 2 maanden uitproberen en mezelf proberen wegwijs te maken in het zetten van een goede espresso:
- Ik meet nu steeds 16 gram koffie af, is dat te weinig? Kan je beter gewoon je filter helemaal vullen? Of 18 gram?
- Ik vind de espresso de eerste slokken lekker. Maar ik vind meestal dat het laatste beetje een beetje zurig is. Eigenlijk met alle bonen wel. Ik meet steeds 2x30 ml af, tamp met 15kg kracht, en zit net tegen het einde van het groene stuk bij 9 bar. Dan tel ik af wanneer de koffie begint te lopen in het kopje. Nu heb ik wat youtubes zitten kijken en als ik dan meetel, kom ik er steeds op uit dat mensen beginnen met tellen zodra je de hendel omhoog doet, niet pas als de koffie begint te lopen.
Moet je beginnen met tellen als je de hendel omhoog doet? Want dan moet ik denk ik m'n maling wat gaan aanpassen en meet ik mijn doorloop tijd helemaal verkeerd.
Wat ik dan wel raar vind, is dat je koffie er dan niet minder zuur op zou moeten worden, toch?
- Ik begrijp dat koffie wel een beetje zurig kan/moet zijn?
- Denk ook dat ik maar es een workshop ga doen bij casabarista voor 59 euro ofzo. Of zijn er betere alternatieven?
Re: Nieuwe machine
Berichtdoor fransg » wo 31 jul 2013, 06:04
Ik gebruik de laatste tijd 17g en zet daarmee 25-30ml koffie die me uitstekend smaakt.- Ik meet nu steeds 16 gram koffie af, is dat te weinig? Kan je beter gewoon je filter helemaal vullen? Of 18 gram?
- Ik vind de espresso de eerste slokken lekker. Maar ik vind meestal dat het laatste beetje een beetje zurig is. Eigenlijk met alle bonen wel. Ik meet steeds 2x30 ml af
Als jij de laatste ml's van je huidige extractie iets te zuur vindt, kun je bv wat eerder stoppen met zetten en zien hoe dat bevalt.
Tellen vanaf de pre-infusie of vanaf het moment dat de eerste druppels vallen maakt niet zoveel uit. Het gaat erom dat je een bepaalde manier consequent hanteert en je niet teveel dingen tegelijk verandert, liefst maar een ding tegelijk (dus niet andere bonen, andere maalafstelling, ander filterbakje tegelijk bijvoorbeeld). Proef en ga verder met wat je lekker vindt.
Bij mij is het zo dat de eerste druppels onder het 'naked portafilter' onder het hele filter verschijnen op de vijfde tel nadat ik de hendel heb overgehaald. Voor mij is dat een teken, als het duidelijk langer duurt of als het eerder komt is er waarschijnlijk verder ook wel wat mis, in mijn ervaring.
Er zijn verschillende filterbakjes, voor 14g, 18g, 20g bijvoorbeeld. Ik doe er meestal net iets meer in dan het gewicht dat erop staat aangegegeven, is ook maar een indicatie, geen apothekers-recept.
Geniet van je mooie machine van Kafko!
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
- cremalover
- Berichten: 6403
- Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23
Re: Nieuwe machine
Berichtdoor cremalover » do 01 aug 2013, 08:47
17 gram voor een 25 ml shot!Ik gebruik de laatste tijd 17g en zet daarmee 25-30ml koffie die me uitstekend smaakt.- Ik meet nu steeds 16 gram koffie af, is dat te weinig? Kan je beter gewoon je filter helemaal vullen? Of 18 gram?
- Ik vind de espresso de eerste slokken lekker. Maar ik vind meestal dat het laatste beetje een beetje zurig is. Eigenlijk met alle bonen wel. Ik meet steeds 2x30 ml af
Als jij de laatste ml's van je huidige extractie iets te zuur vindt, kun je bv wat eerder stoppen met zetten en zien hoe dat bevalt.
Tellen vanaf de pre-infusie of vanaf het moment dat de eerste druppels vallen maakt niet zoveel uit. Het gaat erom dat je een bepaalde manier consequent hanteert en je niet teveel dingen tegelijk verandert, liefst maar een ding tegelijk (dus niet andere bonen, andere maalafstelling, ander filterbakje tegelijk bijvoorbeeld). Proef en ga verder met wat je lekker vindt.
Bij mij is het zo dat de eerste druppels onder het 'naked portafilter' onder het hele filter verschijnen op de vijfde tel nadat ik de hendel heb overgehaald. Voor mij is dat een teken, als het duidelijk langer duurt of als het eerder komt is er waarschijnlijk verder ook wel wat mis, in mijn ervaring.
Er zijn verschillende filterbakjes, voor 14g, 18g, 20g bijvoorbeeld. Ik doe er meestal net iets meer in dan het gewicht dat erop staat aangegegeven, is ook maar een indicatie, geen apothekers-recept.
Geniet van je mooie machine van Kafko!
Dat is een dubbelgeconcentreerde ristretto Frans.
Ga het zo eens proberen.
- cremalover
- Berichten: 6403
- Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23
Re: Nieuwe machine
Berichtdoor cremalover » do 01 aug 2013, 08:47
17 gram voor een 25 ml shot!Ik gebruik de laatste tijd 17g en zet daarmee 25-30ml koffie die me uitstekend smaakt.- Ik meet nu steeds 16 gram koffie af, is dat te weinig? Kan je beter gewoon je filter helemaal vullen? Of 18 gram?
- Ik vind de espresso de eerste slokken lekker. Maar ik vind meestal dat het laatste beetje een beetje zurig is. Eigenlijk met alle bonen wel. Ik meet steeds 2x30 ml af
Als jij de laatste ml's van je huidige extractie iets te zuur vindt, kun je bv wat eerder stoppen met zetten en zien hoe dat bevalt.
Tellen vanaf de pre-infusie of vanaf het moment dat de eerste druppels vallen maakt niet zoveel uit. Het gaat erom dat je een bepaalde manier consequent hanteert en je niet teveel dingen tegelijk verandert, liefst maar een ding tegelijk (dus niet andere bonen, andere maalafstelling, ander filterbakje tegelijk bijvoorbeeld). Proef en ga verder met wat je lekker vindt.
Bij mij is het zo dat de eerste druppels onder het 'naked portafilter' onder het hele filter verschijnen op de vijfde tel nadat ik de hendel heb overgehaald. Voor mij is dat een teken, als het duidelijk langer duurt of als het eerder komt is er waarschijnlijk verder ook wel wat mis, in mijn ervaring.
Er zijn verschillende filterbakjes, voor 14g, 18g, 20g bijvoorbeeld. Ik doe er meestal net iets meer in dan het gewicht dat erop staat aangegegeven, is ook maar een indicatie, geen apothekers-recept.
Geniet van je mooie machine van Kafko!
Dat is een dubbelgeconcentreerde ristretto Frans.
Ga het zo eens proberen.
Maar dan kap je het shot toch af terwijl er nog allerlei goed spul uit de uitloop komt?
Re: Nieuwe machine
Berichtdoor fransg » do 01 aug 2013, 09:05
Het is al lang geleden dat ik achteraf wat proefde van wat er in het tweede kopje vloeit, dat kiep ik eigenlijk altijd weg. Maar ik zal er eens aan slurpen.17 gram voor een 25 ml shot!
Dat is een dubbelgeconcentreerde ristretto Frans.
Ga het zo eens proberen.
Maar dan kap je het shot toch af terwijl er nog allerlei goed spul uit de uitloop komt?
PS: was niet slecht maar ook niet erg lekker, een wat dun aftreksel van de verrukkelijke smulkop die ik net op had (Brazilian Fazenda Passeio, Yello i Catu, natural, gebrand bij Londinium)
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
- cremalover
- Berichten: 6403
- Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23
Re: Nieuwe machine
Berichtdoor cremalover » do 01 aug 2013, 11:32
ik laat hem doorlopen tot ie gaat blonden.Dat wat minder donker is vind ik wel nodig in het kopje om een gebalanceerde smaak te krijgen.
Wel goed roeren om de lagen van de extractie te mengen uiteraard.
Wel goed roeren om de lagen van de extractie te mengen uiteraard.
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 10 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign