Hoog tijd voor een upgrade
Re: Hoog tijd voor een upgrade
Berichtdoor Erik82 » zo 08 jul 2018, 09:07
En daar zit ook vaak het verschil. Iedereen kan donker branden maar het is een ontzettende kunst om goed licht te branden. Er zijn veel branders die dit denken te kunnen maar het totaal niet snappen en daarbij ook nog eens een boon pakken die te slecht is als basis. Kwestie van je vak verstaan en dan zijn lichte brandingen overh het algemeen helemaal niet zuur. Ik hou ook niet van dat azijnzuur maar drink alleen maar lichte brandingen. Sommige origins zijn gewoon wat zuur of je ze nou licht of donker brandt dus die moet je dan ook vermijden.
Strietman CT1, LWW EG-1, Lagom P64, Pietro pro brewing, Veel slowkoffie spul
Re: Hoog tijd voor een upgrade
Berichtdoor tohenk2 » zo 08 jul 2018, 11:56
Daar ga ik weer - met het gevaar dat ik voor de meeste mensen te algemene info neerpen…
Zuur zit er altijd in. Als je de extractie van 30 seconden in 3 gelijke tijdsdelen hakt zit het voornamelijk in de eerste 10 seconden. Je kan de extratie beinvloeden door de druk en/of de temperatuur aan te passen.
De makkelijkste manier om dat te doen is ... (dat ik dat zeg ) een hevelmachine in plaats van een pompmachine te gebruiken.
Kijk eens naar de Bezzera Strega, ik denk dat ie je wel gaat bevallen.
Zuur zit er altijd in. Als je de extractie van 30 seconden in 3 gelijke tijdsdelen hakt zit het voornamelijk in de eerste 10 seconden. Je kan de extratie beinvloeden door de druk en/of de temperatuur aan te passen.
De makkelijkste manier om dat te doen is ... (dat ik dat zeg ) een hevelmachine in plaats van een pompmachine te gebruiken.
Kijk eens naar de Bezzera Strega, ik denk dat ie je wel gaat bevallen.
- cremalover
- Berichten: 6403
- Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23
Re: Hoog tijd voor een upgrade
Berichtdoor cremalover » zo 08 jul 2018, 12:06
IdubbelDaar ga ik weer - met het gevaar dat ik voor de meeste mensen te algemene info neerpen…
Zuur zit er altijd in. Als je de extractie van 30 seconden in 3 gelijke tijdsdelen hakt zit het voornamelijk in de eerste 10 seconden.
IMG_1829.jpg
Je kan de extratie beinvloeden door de druk en/of de temperatuur aan te passen.
De makkelijkste manier om dat te doen is ... (dat ik dat zeg ) een hevelmachine in plaats van een pompmachine te gebruiken.
Kijk eens naar de Bezzera Strega, ik denk dat ie je wel gaat bevallen.
Laatst gewijzigd door cremalover op zo 08 jul 2018, 12:09, 1 keer totaal gewijzigd.
- cremalover
- Berichten: 6403
- Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23
Re: Hoog tijd voor een upgrade
Berichtdoor cremalover » zo 08 jul 2018, 12:08
Ik ken dat plaatjeDaar ga ik weer - met het gevaar dat ik voor de meeste mensen te algemene info neerpen…
Zuur zit er altijd in. Als je de extractie van 30 seconden in 3 gelijke tijdsdelen hakt zit het voornamelijk in de eerste 10 seconden.
IMG_1829.jpg
Je kan de extratie beinvloeden door de druk en/of de temperatuur aan te passen.
De makkelijkste manier om dat te doen is ... (dat ik dat zeg ) een hevelmachine in plaats van een pompmachine te gebruiken.
Kijk eens naar de Bezzera Strega, ik denk dat ie je wel gaat bevallen.
.Al vaak zat geprobeerd.Heb het nooit kunnen proeven.
Ik heb ook nog nooit een lichte branding gedronken die me bevalt.Maakt toch ook niets uit.De een houdt van whiskey en de ander van bier.Ik lust ze toevallig allebei maar bij koffie gaat dat jammer genoeg niet op.
Re: Hoog tijd voor een upgrade
Berichtdoor Erik82 » zo 08 jul 2018, 13:21
Goed verhaal tohenk2. Als je een hele lichte branding extreem fijn gaat malen en een pre-infusie van 20s pakt met nog eens 45s extractie dan is echt al het zuur weg, ook al is het misschien niet je smaak. Dat zijn gewoon de basics. De meeste mensen die lichte brandingen heel zuur vinden snappen gewoon niet hoe je daar je techniek op aan moet passen. Eerder een gevalletje barista error of een beroerde maler/bonen.
Strietman CT1, LWW EG-1, Lagom P64, Pietro pro brewing, Veel slowkoffie spul
Re: Hoog tijd voor een upgrade
Berichtdoor Pti » ma 09 jul 2018, 09:05
Volgens mij is er ook wel sprake van een bepaalde vorm van gewenning. Als je altijd die hele lichte koffie drinkt past smaak zich ook gewoon aan naar de aciditeit. Je kunt ze op een gegeven moment niet alleen beter verdragen maar ook beter onderscheiden.
En natuurlijk zit er een verschil tussen onderontwikkelde slechte zuren, en de voldoende ontwikkelde delicate fruitzuren waar een liefhebber naar zoekt.
En natuurlijk zit er een verschil tussen onderontwikkelde slechte zuren, en de voldoende ontwikkelde delicate fruitzuren waar een liefhebber naar zoekt.
Re: Hoog tijd voor een upgrade
Berichtdoor Younes » ma 09 jul 2018, 15:31
Voordat dit topic ontaard in een discussie over zuren van een koffie, wil ik graag de aandacht vestigen op een te kiezen machine.
Zoals eerder aangegeven, had ik gebeld met Peter en die adviseerde NIET te investeren in een Appertemento. Wel voor een Giotto of een Mozzafiato. Bijkomend voordeel is de controle die je hebt op de temperatuur. Meerderheid roept dat dat niet nodig is, want HX, maar waarom plaatst een gerespecteerd bedrijf als Rocket Espresso dan toch een PID in een HX? Niet omdat de klant dat wil. De klant is over het algemeen dom. Het is wel een ontwikkeling van de laatste tijd, maar met welk objectief argument kiest iemand alsnog voor een PID met een HX?
Zoals eerder aangegeven, had ik gebeld met Peter en die adviseerde NIET te investeren in een Appertemento. Wel voor een Giotto of een Mozzafiato. Bijkomend voordeel is de controle die je hebt op de temperatuur. Meerderheid roept dat dat niet nodig is, want HX, maar waarom plaatst een gerespecteerd bedrijf als Rocket Espresso dan toch een PID in een HX? Niet omdat de klant dat wil. De klant is over het algemeen dom. Het is wel een ontwikkeling van de laatste tijd, maar met welk objectief argument kiest iemand alsnog voor een PID met een HX?
Re: Hoog tijd voor een upgrade
Berichtdoor Pti » ma 09 jul 2018, 16:08
De klant is inderdaad dom, maar de fabrikant verkoopt meer machines als er een PID op zit, dus knutselen ze allemaal PID regelaars op machines die het niet nodig hebben.waarom plaatst een gerespecteerd bedrijf als Rocket Espresso dan toch een PID in een HX? Niet omdat de klant dat wil. De klant is over het algemeen dom. Het is wel een ontwikkeling van de laatste tijd, maar met welk objectief argument kiest iemand alsnog voor een PID met een HX?
3 Graden meer of minder boiler temperatuur maakt echt geen zak uit op een HX machine, je zult altijd blijven flushen. PID op een HX is marketing, niks meer niks minder.
Re: Hoog tijd voor een upgrade
Berichtdoor Younes » ma 09 jul 2018, 16:59
Ok, duidelijk. Wederom hele duidelijke, maar wel ongenuanceerde uitleg. Ik zoek toch naar dat stukje uitleg. Het klinkt mij als een handige optie zoals een dodehoek melder of een bandenspanningmeter op de auto. Wel handig, maar niet noodzakelijk. Wat dat betreft kan ik voor mijzelf bepalen of ik 't wil hebben of niet. Tot op heden kan ik dat met die PID nog steeds niet. Zonder uitleg van het internet denk ik: Handig die PID, zeker gezien de discussie over zure koffie en de wetenschap dat, hoe kouder het water hoe zuurder de koffie. Dus je hebt met een PID in die zin controle over de smaak. Zouden wij, koffiepuristen, hier op kp.nl daarom niet allemaal een PID willen hebben? Puur vanwege de controle over de smaak?De klant is inderdaad dom, maar de fabrikant verkoopt meer machines als er een PID op zit, dus knutselen ze allemaal PID regelaars op machines die het niet nodig hebben.waarom plaatst een gerespecteerd bedrijf als Rocket Espresso dan toch een PID in een HX? Niet omdat de klant dat wil. De klant is over het algemeen dom. Het is wel een ontwikkeling van de laatste tijd, maar met welk objectief argument kiest iemand alsnog voor een PID met een HX?
3 Graden meer of minder boiler temperatuur maakt echt geen zak uit op een HX machine, je zult altijd blijven flushen. PID op een HX is marketing, niks meer niks minder.
Trouwens, dus voor jou eerder een Appartemento dan een Giotto/Mozzafiato?
Re: Hoog tijd voor een upgrade
Berichtdoor fransg » ma 09 jul 2018, 17:16
De pressostaat regelt de druk en daarmee de temperatuur.
Een PID kan dat ook, maar dan met een schermpje waarop een denkbeeldige temp heel exact wordt weergegeven
Klanten denken dat het belangrijk is
Een PID kan dat ook, maar dan met een schermpje waarop een denkbeeldige temp heel exact wordt weergegeven
Klanten denken dat het belangrijk is
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Folkert.kaagman en 17 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign