Ik heb voor op kantoor ook een tijdje de bonen van de Hema gebruikt, maar dan de light roast. Ben daarmee gestopt omdat ze te vettig waren en ik de machine te vaak schoon moest maken.Welke koffie gebruik je precies?
Ik heb de koffie van de hema gebruikt, Dark Roast. Een mix van arabica met een beetje robusta bonen erin dus.
Nieuw op et forum
Re: Nieuw op et forum
Berichtdoor Dirk Jan » ma 04 sep 2023, 09:54
Re: Nieuw op et forum
Berichtdoor EdwinB » ma 04 sep 2023, 10:05
Ik heb voor op kantoor ook een tijdje de bonen van de Hema gebruikt, maar dan de light roast. Ben daarmee gestopt omdat ze te vettig waren en ik de machine te vaak schoon moest maken.
Ik maak de molen wel om de twee weken schoon maar bijvoorbeeld de bonen van de Lidl vond ik weer veel te vettig. Die van de Hema, de dark roast dus, valt, vind ik, wel mee. Maar misschien moet ik wel naar twee koffiemachientjes toe, één voor op et kantoor en één voor de speciale aangelegenheden. Dat wordt dan wel een pittige discussie met de vrouw...
Re: Nieuw op et forum
Berichtdoor fob » ma 04 sep 2023, 11:30
Ik denk inderdaad dat je niet verse koffie gebruikt. Hier kun je alleen min of meer acceptabele espresso zetten door de koffie ultrafijn te malen en er onder heel hoge druk water door te persen. Of je gebruikt een pressurized filterbakje zodat je genoeg druk kunt opbouwen om onvolkomenheden een beetje te compenseren. Maar die zou ik niet aanraden en worden bovendien niet verkocht voor de Quickmill.Ik heb nu een goede week koffie gezet met de opv ertussen en dus 9-10 bar druk maar eerlijk gezegd beviel het mij ronduit slecht. Allerlei malingen geprobeerd, fijn-grof en vice versa maar geen fatsoenlijke cremelaag meer op de koffie, een beetje vlokkerige smurrie zat er soms op of helemaal geen cremelaag en de koffie smaakte slap.
Dus gisteren de opv er weer tussen weg gehaald. Manometer wel ertussen gehouden en nu zet tie weer een echt prima bakkie. Welliswaar dus met ± 15-16 bar druk. Ben wel blij dat m'n oude apparaatje het weer doet zoals daarvoor. Prachtige cremelaag, sterkere, mischien iets bittere espresso maar het smaakt mij weer prima!
Enig idee hoe dit nu kan? Want ik begrijp toch van dit forum en andere fora dat diegenie die deze opv er op gezet hadden vol lof waren over de koffie die daarna uit de Quickmill kwam. Bovendien kun je inderdaad overal lezen dat ± 9 bar de optimale druk zou moeten zijn en dus niet 15-16 bar.
Re: Nieuw op et forum
Berichtdoor fob » ma 04 sep 2023, 11:43
Hoeveel geld je wilt of kunt betalen is inderdaad persoonlijk. Aan de andere kant begon je met de overweging om een andere machine aan te schaffen voor lekkerdere koffie. Ik denk dat de koffie zelf veel belangrijker is voor de smaak dan de machine. Het levert dus meer op als je betere (en waarschijnlijk duurdere) koffie koopt dan een betere (en waarschijnlijk duurdere) machine.
Smaak en de hoeveelheid geld die je over hebt voor wellicht weer net een wat lekkerder bakkie is toch een persoonlijk iets. Ik kan wel een zak koffie kopen die 3 tot 5 keer zo duur is maar voor dagelijks gebruik wordt mij dat wel wat te gek en dit is inderdaad voor mij een heel acceptabel bakkie koffie van de Hema.
Re: Nieuw op et forum
Berichtdoor bobbee » ma 04 sep 2023, 11:58
Het is oude koffie dwz langer dan pak m beet 4 weken geleden gebrand en dat is de reden dat die te snel doorloopt op 9 bar bijvoorbeeld.Welke koffie gebruik je precies?
Ik heb de koffie van de hema gebruikt, Dark Roast. Een mix van arabica met een beetje robusta bonen erin dus.
Dat heeft te maken met de co2 die vrij komt na het branden en het contact daarmee met het hete water en de druk. De smaak zal zacht en vol zijn mits goed gezet uiteraard. Iets wat je met oudere bonen niet lukt, zowel de smaak als de mooie extractie die erbij hoort op 9 bar.
Wat wel leuk is, is dat ik nu eindelijk weet door jouw project waarom al die machines op 15 bar zijn afgesteld af fabriek. Het creëert iets voor het oog; crema laagje.
Re: Nieuw op et forum
Berichtdoor HanR » ma 04 sep 2023, 12:05
Fascino Initio pittig en koffie van café du jour.
Re: Nieuw op et forum
Berichtdoor EdwinB » ma 04 sep 2023, 12:36
Wat wel leuk is, is dat ik nu eindelijk weet door jouw project waarom al die machines op 15 bar zijn afgesteld af fabriek. Het creëert iets voor het oog; crema laagje.
Ja dat is dus zeker wel grappig. Quickmill is dus eigenlijk het espressomachientje voor Jan modaal die zonder grote portemonnee toch een (voor het oog) acceptable espresso wil zetten!
Maar serieus dit zal ook betekenen, denk ik, dat veel mensen die een espresso proberen te zetten met een dure piston (oops sorry filterdrager) machine die er netjes zo'n 9 bar uit perst met relatief oude (winkelketen)bonen bedrogen uit komen of gewoon niet door hebben dat die koffie prut is. Dus hetzij zichzelf compleet voor de gek houden, hmmm leker bakkie hoor! Hetzij tot de conclusie komen. Een goede espresso zelf zetten is toch niet mijn ding want het lukt mij niet een lekkere espresso met een mooie cremelaag te zetten met zo'n pistonding. Dat laatste is natuurlijk jammer want hierdoor missen ze een leuke hobby en dat eerste is eigenlijk ook gewoon jammer.
Hoe dan ook ik ga het nog wel even zelf onderzoeken. Want ik wil dus ff zelf ervaren dat je met ± 9 bar en verse koffiebonen wel een mooi espressootje kunt zetten die duidelijk beter smaakt dan een mooi Quickmill16bargoedkopebonen espressootje met mooi cremelaagje.
Kortom wordt vervolgt (maar kan ff duren).
Re: Nieuw op et forum
Berichtdoor bobbee » ma 04 sep 2023, 13:42
Nee dat klopt niet. Iedere machine komt op 15 bar afgesteld uit de doos.Wat wel leuk is, is dat ik nu eindelijk weet door jouw project waarom al die machines op 15 bar zijn afgesteld af fabriek. Het creëert iets voor het oog; crema laagje.
Ja dat is dus zeker wel grappig. Quickmill is dus eigenlijk het espressomachientje voor Jan modaal die zonder grote portemonnee toch een (voor het oog) acceptable espresso wil zetten!
Maar serieus dit zal ook betekenen, denk ik, dat veel mensen die een espresso proberen te zetten met een dure piston (oops sorry filterdrager) machine die er netjes zo'n 9 bar uit perst met relatief oude (winkelketen)bonen bedrogen uit komen of gewoon niet door hebben dat die koffie prut is. Dus hetzij zichzelf compleet voor de gek houden, hmmm leker bakkie hoor! Hetzij tot de conclusie komen. Een goede espresso zelf zetten is toch niet mijn ding want het lukt mij niet een lekkere espresso met een mooie cremelaag te zetten met zo'n pistonding. Dat laatste is natuurlijk jammer want hierdoor missen ze een leuke hobby en dat eerste is eigenlijk ook gewoon jammer.
Hoe dan ook ik ga het nog wel even zelf onderzoeken. Want ik wil dus ff zelf ervaren dat je met ± 9 bar en verse koffiebonen wel een mooi espressootje kunt zetten die duidelijk beter smaakt dan een mooi Quickmill16bargoedkopebonen espressootje met mooi cremelaagje.
Kortom wordt vervolgt (maar kan ff duren).
Bezzera, Rocket etc. Het is standaard zo afgesteld.
Maar ga je verder met goede verse koffie dan geeft dat icm 9 bar hele lekkere ongeëvenaarde koffie. Dat moet je dan wel leuk vinden en een hobby worden die iets meer kost.
Er zijn ook koffie gekken die zelf gaan branden...hips....
Re: Nieuw op et forum
Berichtdoor Dirk Jan » ma 04 sep 2023, 15:57
In plaats van de Hema boon heb ik nu de Fascino Initio Mild voor op kantoor.Betaalbare vers gebrande koffie:
Fascino Initio pittig en koffie van café du jour.
Re: Nieuw op et forum
Berichtdoor EdwinB » ma 04 sep 2023, 16:18
Terug naar “Stel je voor / jouw set-up”
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten
Onze partners
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.