Wat is deideale temperatuur?
Diezal toch voor iedereen anders liggen.
Temperatuur bij espresso.
Ben je een moeilijk woord tegen gekomen of wil je meer weten over de techniek van het koffie maken, proeven of drinken? Ontdek het hier!
- cremalover
- Berichten: 6435
- Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23
Re: Temperatuur bij espresso.
Berichtdoor fransg » di 07 mar 2023, 16:03
Hangt er ook sterk vanaf waar je die meet, waarmee je die meet, hoe snel de probe reageert en hoe vaak tijdens de extractie de meet-software samples neemt en opslaat.Wat is de ideale temperatuur?
Die zal toch voor iedereen anders liggen.
En dat dan in combinatie met een voor de gewenste smaak optimale opstelling / afstelling van de bonen -> branding -> maler -> dosering -> pre infusiedruk -> extractiedrukprofiel
Is dus niet gemakkelijk in één getal aan te geven.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Temperatuur bij espresso.
Berichtdoor Ypuh » di 07 mar 2023, 17:43
Ik gebruik temperatuurverstelling alleen om de scherpe randjes van een boon af te halen. Als alles klopt behalve de smaak, dan zet ik de temperatuur 2 graden hoger of lager en denk dan wel iets te proeven. Meestal zit ik ergens rond de 91 (wat donkerdere boon) en 93 graden (wat lichtere/zuurdere boon).
Al met al verstel ik de temperatuur misschien 1x per maand, dus het is niet iets waar ik dagelijks mee bezig ben. Eigenlijk alleen bij een bonenwissel (meestal na 1-2kg).
Het is voor mij dus wel een variabele die er toe doet, maar geen belangrijke.
Al met al verstel ik de temperatuur misschien 1x per maand, dus het is niet iets waar ik dagelijks mee bezig ben. Eigenlijk alleen bij een bonenwissel (meestal na 1-2kg).
Het is voor mij dus wel een variabele die er toe doet, maar geen belangrijke.
Ik brand mijn eigen koffie op een bedenkelijk niveau.
Re: Temperatuur bij espresso.
Berichtdoor fransg » di 07 mar 2023, 17:56
Ik blijf op de Londinium doorgaans ook van de instelling voor pre-infusiedruk (en daarmee extractietemp) af, ook doordat de bonen die ik gebruik in dezelfde stijl zijn gebrand. Wanneer ik ongevraagd bonen kado krijg foefel ik wel wat om die er redelijk drinkbaar eruit te krijgen.
Met de Mypressi is het een actiever spel. De broeikop gaat op de waterkoker. Heb ik haast dan warm ik die op met 100ºC en anders wat langer op 96-97ºC en dat water van die temp gaat ook in de broeikop. Extractiedruk is bij eerste gebruik van een druk-cartridge tot 14 bar, loop dan vlot terug naar 8-9bar, twee shots daarna is het 9-8-7 bar en afnemend en daarna 5-3-2 bar, dan kan ik het resultaat afwachten en proeven of tijdens de extractie een nieuwe cartridge laaien. Loopt het iets te vlotjes (of traag) door dan 1g meer maalsel (of minder).
Met de Mypressi is het een actiever spel. De broeikop gaat op de waterkoker. Heb ik haast dan warm ik die op met 100ºC en anders wat langer op 96-97ºC en dat water van die temp gaat ook in de broeikop. Extractiedruk is bij eerste gebruik van een druk-cartridge tot 14 bar, loop dan vlot terug naar 8-9bar, twee shots daarna is het 9-8-7 bar en afnemend en daarna 5-3-2 bar, dan kan ik het resultaat afwachten en proeven of tijdens de extractie een nieuwe cartridge laaien. Loopt het iets te vlotjes (of traag) door dan 1g meer maalsel (of minder).
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign