Zijn deze bonen onregelmatig gebrand, of moet ik beter mijn best doen?
Hoe maak ik een goede... nee, de beste espresso? Hoe schuim ik melk op? Hoe maak ik koffie met een ESE espresso serving? Stel hier je vragen of lees het antwoord!
Zijn deze bonen onregelmatig gebrand, of moet ik beter mijn best doen?
Berichtdoor Wijmaar » za 13 okt 2018, 21:40
Good evening!
Ik ben de laatste tijd veel bezig geweest met het verbeteren van mijn techniek, en heb dan ook uitsluitend gebruik gemaakt van een naked PF om alles goed te kunnen volgen.
Na een aantal aanpassingen produceerde ik de afgelopen weken mooie consistente shots.
Gisteren een nieuw type boon gehaald, waar ik tot nu toe geen vrienden mee kan worden. Ondanks het volgende, in mijn ogen consistente proces, krijg ik extreem verschillende resultaten qua doorloop. Ik heb vooral enorm veel last van gushers in sommige shots. Ik doe het als volgt:
1. 17.3 gram bonen afwegen
2. Aantal druppels (aanhangend) water erbij laten lopen en doorroeren
3. Malen in Macap MXA zonder doser, met RVS trechter
4. Weer wegen, iedere keer tussen 17.2-17.3 in filterbakje
5. Doorroeren met trechter en saté prikker
6. Verdelen met OCD
7. Tampen met tamper met ring
Bovenstaande lijkt mij redelijk constant te moeten zijn. Ik weet niet zo goed waar ik het hier in zou moeten zoeken omdat de vorige bonen iedere keer een consistent resultaat gaven.
Nu keek ik net nog eens naar de bonen, en dacht ik meer variatie in kleur/donkerheid dan normaal te zien. Mijn ervaring op gebied van branding is echter zeer beperkt. Zouden jullie onderstaande classificeren als onregelmatig, en zou dat de reden kunnen zijn? Of moet ik het toch meer bij mijzelf zoeken?
Ik ben de laatste tijd veel bezig geweest met het verbeteren van mijn techniek, en heb dan ook uitsluitend gebruik gemaakt van een naked PF om alles goed te kunnen volgen.
Na een aantal aanpassingen produceerde ik de afgelopen weken mooie consistente shots.
Gisteren een nieuw type boon gehaald, waar ik tot nu toe geen vrienden mee kan worden. Ondanks het volgende, in mijn ogen consistente proces, krijg ik extreem verschillende resultaten qua doorloop. Ik heb vooral enorm veel last van gushers in sommige shots. Ik doe het als volgt:
1. 17.3 gram bonen afwegen
2. Aantal druppels (aanhangend) water erbij laten lopen en doorroeren
3. Malen in Macap MXA zonder doser, met RVS trechter
4. Weer wegen, iedere keer tussen 17.2-17.3 in filterbakje
5. Doorroeren met trechter en saté prikker
6. Verdelen met OCD
7. Tampen met tamper met ring
Bovenstaande lijkt mij redelijk constant te moeten zijn. Ik weet niet zo goed waar ik het hier in zou moeten zoeken omdat de vorige bonen iedere keer een consistent resultaat gaven.
Nu keek ik net nog eens naar de bonen, en dacht ik meer variatie in kleur/donkerheid dan normaal te zien. Mijn ervaring op gebied van branding is echter zeer beperkt. Zouden jullie onderstaande classificeren als onregelmatig, en zou dat de reden kunnen zijn? Of moet ik het toch meer bij mijzelf zoeken?
Re: Zijn deze bonen onregelmatig gebrand, of moet ik beter mijn best doen?
Berichtdoor Erik82 » za 13 okt 2018, 21:53
Dit is inderdaad een verre van regelmatige branding. Ziet er in mijn ogen uit als een branding van een prutser die niet weet waar die mee bezig is. Hier kun je niks anders van verwachten dan inconsistente resultaten. Daarnaast zie ik ook allemaal roasting defects.
Strietman CT1, LWW EG-1, Lagom P64, Veel slowkoffie spul
Zijn deze bonen onregelmatig gebrand, of moet ik beter mijn best doen?
Berichtdoor Wijmaar » za 13 okt 2018, 22:17
Thanks voor je snelle antwoord! Zou je, ter lering, eens kunnen beschrijven wat je ziet? Zou ik erg interessant vinden!Daarnaast zie ik ook allemaal roasting defects.
Re: Zijn deze bonen onregelmatig gebrand, of moet ik beter mijn best doen?
Berichtdoor bobbee » za 13 okt 2018, 22:51
Het lijkt een blend, klopt dat?
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
Re: Zijn deze bonen onregelmatig gebrand, of moet ik beter mijn best doen?
Berichtdoor Erik82 » zo 14 okt 2018, 07:11
Sowieso zie je veel kleurverschil wat niet de bedoeling is en wijst op een zeer onregelmatige branding. Daarnaast zie je allemaal verbrande zwarte plekken op de bonen. Op dit moment heb je onder- en overontwikkeling in dezelfde roast wat duidt op prutswerk. Als je dit echt in een winkel gekocht heb zou ik direct mijn geld terugvragen want dit gaat echt helemaal nergens over en zou verboden moeten worden.
Zie hier een leuk stukje https://www.perfectdailygrind.com/2017/ ... recognise/. Je kunt zo ongeveer alle defects toepassen op deze bonen.
Waar heb je deze bonen vandaan?
Zie hier een leuk stukje https://www.perfectdailygrind.com/2017/ ... recognise/. Je kunt zo ongeveer alle defects toepassen op deze bonen.
Waar heb je deze bonen vandaan?
Strietman CT1, LWW EG-1, Lagom P64, Veel slowkoffie spul
Re: Zijn deze bonen onregelmatig gebrand, of moet ik beter mijn best doen?
Berichtdoor Wijmaar » zo 14 okt 2018, 09:34
Thanks! Ik ga het eens even lezen. Voordat ik hier namen ga noemen wil ik graag eerst even reactie van de brander afwachten.
Re: Zijn deze bonen onregelmatig gebrand, of moet ik beter mijn best doen?
Berichtdoor Erik82 » di 23 okt 2018, 15:48
Ik ben ook wel benieuwd wat de brander erover te zeggen had.
Strietman CT1, LWW EG-1, Lagom P64, Veel slowkoffie spul
Re: Zijn deze bonen onregelmatig gebrand, of moet ik beter mijn best doen?
Berichtdoor Wijmaar » di 23 okt 2018, 16:01
Heb inmiddels uitvoerig contact met ze gehad. Na wat oorzaken als water uit te hebben gesloten, hebben we afgesproken dat ik een vervangend zakje krijg. Dus keurig opgelost.
Het ging om de Peru Cajamarca van Koffielab. Juist omdat het Koffielab betrof wat ik zo verbaasd, zeker gezien mijn goede ervaringen met hun andere bonen en de goede ervaringen van anderen.
Het ging om de Peru Cajamarca van Koffielab. Juist omdat het Koffielab betrof wat ik zo verbaasd, zeker gezien mijn goede ervaringen met hun andere bonen en de goede ervaringen van anderen.
Terug naar “Koffie technieken”
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 10 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+01:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign