13
door Spironski
Ik weet niet of de X1 een opschuim hulpstuk heeft, anders gaat dit verhaal niet op. Maar er van uit gaande dat het niet zo is:
Zorg er voor dat de melk zo koud mogelijk is, doe het kannetje halfvol, steek het pijpje in de melk en doe de stoom aan. Het helpt om het kannetje een beetje scheef te houden en de bovenrand tegen het schuimpijpje aan te houden voor stabiliteit. Trek dan het kannetje voorzichtig zo ver naar beneden dat het tuitje net op het oppervlak van de melk komt, als het goed is krijg je dan het geluid van "een scheurende krant". Pas er voor op dat je geen grote bubbels maakt. Als het volume van je melk met ongeveer 50% is toegenomen (en vaak is de melk dan ongeveer handwarm) steek je het pijpje helemaal onder en laat je de melk flink omrollen, eventueel door de stoomtip tegen de rand van je kannetje te zetten. Dit wervelen is erg belangrijk en duurt ongeveer 2x zo lang als het opschuimen. Als het kannetje te heet wordt om vast te houden is de melk klaar. De temperatuur is dan ongeveer 65-70 C, en je kan vaak horen dat het zover is als het geluid van het schuimen omlaag gaat. Laat de melk niet heter worden dan 75C, dan ben je je lekkere zoetige smaak kwijt èn je fijne schuim. Hierna even met je kannetje op het aanrecht kloppen om de grote bubbels eruit te slaan en ook flink de melk in het kannetje laten rondwalsen. Als het goed is gaat je melk dan glanzen en is het klaar om in je koffie schenken. De consistentie zal dik-lobbig zijn met miniscule bubbeltjes die je niet meer ziet, zo fijn, en dus niet het stijve schuim vol grote bubbels dat je vaak ziet.
Succes!
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder