Lungo is ingewikkelder dan verwacht! ADVIES!

Hoe maak ik een goede... nee, de beste espresso? Hoe schuim ik melk op? Hoe maak ik koffie met een ESE espresso serving? Stel hier je vragen of lees het antwoord!
StefWoerden
Berichten: 2
Lid geworden op: vr 27 aug 2021, 10:07

Lungo is ingewikkelder dan verwacht! ADVIES!

Berichtdoor StefWoerden » vr 27 aug 2021, 10:54

Achtergrondinformatie:
Ik bezit een Rocket Mozzafiato C en Eureka Specialita.
Koffie: Nordkapp - Oslo Blend

Het vraagstuk:
Al een tijdje ben ik op zoek naar het juiste recept voor een Lungo. Naast het serveren van goede espresso aan familie en vrienden wil ik soepel zachte Lungo kunnen aanbieden. De feedback is of te sterk of te weinig smaak.

Laatst had ik een perfecte Lungo van Boot koffie de Bio Blend!! Dit wil ik ook realiseren.

Het vinden van het juiste recept is ingewikkelder dan ik had verwacht:
Dit recept heb ik van Youtube: https://youtu.be/nk6yxFk53R4

Hij noemt het "Hybride" 20-30 sec = 64gram output.

Het resultaat komt redelijk in de buurt maar het resultaat is dat de Lungo te sterk blijft.
Ook heb ik een espresso langer laten doorlopen maar dan krijg je alsnog niet die subtiele Lungo (weinig smaak)

Hopelijk kan iemand mij verder helpen met tips and tricks. Hoe maken jullie het "normale" kopje koffie voor familie?

Gebruikersavatar
fransg
Berichten: 15208
Lid geworden op: do 05 jan 2012, 19:51
Locatie: Amsterdam

Re: Lungo is ingewikkelder dan verwacht! ADVIES!

Berichtdoor fransg » vr 27 aug 2021, 11:03

Kun je omschrijven wat je allemaal zoal hebt geprobeerd, zonder verwijzing naar clips van anderen?

Heb je al dit gedaan:

1) kop grotendeels vullen met heetwater uit de betreffende heetwatertap van de machine
2) 30g espresso zetten van 18g maalsel in het daarvoor bedoelde 18g filterbakje, in ongeveer 30s
3) die espresso in de dan al enigszins afgekoelde kop water mikken
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Pti
Berichten: 3282
Lid geworden op: di 16 jun 2015, 15:43
Locatie: Zaanstad
Contacteer:

Re: Lungo is ingewikkelder dan verwacht! ADVIES!

Berichtdoor Pti » vr 27 aug 2021, 11:58

Ik maak zelf alleen Americano's voor mensen die om een "gewone" koffie vragen. Maar wat me opvalt aan je vraag is dat je met een heel andere boon aan het proberen bent. Waarom haal je de bio blend van boot niet in huis, als de smaak daarvan je beter bevalt? Of probeer het ook eens aan Jasper van Nordkapp te vragen of hij tips heeft, hij kent de koffie waarschijnlijk beter dan wie dan ook.

StefWoerden
Berichten: 2
Lid geworden op: vr 27 aug 2021, 10:07

Re: Lungo is ingewikkelder dan verwacht! ADVIES!

Berichtdoor StefWoerden » ma 30 aug 2021, 20:55

Thanks voor de tips.

Ik heb ondertussen contact gezocht met Boot en het volgende advies gekregen:

"Voor de lungo wordt vaak 19 gram gebruikt met ongeveer 90ml water en ongeveer 23 -26 sec doorlooptijd"

Ik heb enkel een filterbasket voor 18gram. Vandaag dus een filterbakje 21gram aangeschaft bij Van Pommeren.
Ik ben benieuwd naar het resultaat en of het bakje daadwerkelijk ook past in de filterdrager 😜

MartinW
Berichten: 50
Lid geworden op: di 27 jul 2021, 20:50

Re: Lungo is ingewikkelder dan verwacht! ADVIES!

Berichtdoor MartinW » ma 30 aug 2021, 22:25

Leuk topic en iets waar ik zelf ook nog mee worstel.

Het advies van Boot is dus om met 19 g bonen 90 g koffie te bereiden?
Je zou dan grover moeten malen dan voor een espresso.

Een Americano bereiden is wat dat betreft wel eenvoudiger, uitgaande van een standaard espresso en aanleggen met water (of nog beter eerst het water en dan de espresso er bovenop). De maalgraad hoeft dan tussendoor niet gewijzigd te worden.

Voor mezelf kom ik nu op 38-40g espresso met 18 g bonen, die ik met het heet water pijpje aanvul tot 120g, dus 40 g espresso + 80 g water.

Het blijft experimenteren, maar dat is juist wel leuk!

Verstuurd vanaf mijn TA-1004 met Tapatalk


Gebruikersavatar
Marcje
Berichten: 1254
Lid geworden op: wo 17 aug 2016, 20:42
Locatie: Waalre

Re: Lungo is ingewikkelder dan verwacht! ADVIES!

Berichtdoor Marcje » di 31 aug 2021, 08:44

Bij onze (overigens prima) koffiebar op het werk hebben ze een maler gereserveerd voor Lungo’s, die staat idd grover afgesteld.
Vind persoonlijk een Americano ook lekkerder trouwens.
dus...

ErikW
Berichten: 957
Lid geworden op: za 15 apr 2017, 20:48

Re: Lungo is ingewikkelder dan verwacht! ADVIES!

Berichtdoor ErikW » di 31 aug 2021, 09:08

Lungo is (zoals ik begrepen heb) te lang geëxtraheerde espresso.
In de eerste fase komt zuur vrij en later bitter.
Bij espresso stop je precies bij een goede balans en dan ga bij lungo nog dubbele tijd door.
Dus meer bitters en uit-geëxtraheerde puck waar je nog steeds water door perst.

Vandaar het advies van diverse leden een americano te maken.

Eerst water of eerst espresso?
Vorige schrijver eerst water en dan espresso erop.
Heb dit nog niet zelf geprobeerd maar dit wordt huiswerk! :)

HanR
Berichten: 1977
Lid geworden op: do 17 apr 2014, 20:39
Locatie: Delft
Contacteer:

Re: Lungo is ingewikkelder dan verwacht! ADVIES!

Berichtdoor HanR » di 31 aug 2021, 09:33

Nee, niet helemaal.
Door grover of geofferd te malen breng je de balans weer terug.
Daar staat tegenover dat als je probeert een mok met 200 gram slootwater te vullen, andere zetmethoden meer geschikt zijn.

Bij de betere koffiezaak zie je daarom vaak een tweede molen voor de lungo.


Verstuurd vanaf mijn SM-A525F met Tapatalk


ErikW
Berichten: 957
Lid geworden op: za 15 apr 2017, 20:48

Re: Lungo is ingewikkelder dan verwacht! ADVIES!

Berichtdoor ErikW » di 31 aug 2021, 09:45

"Door grover of geofferd te malen breng je de balans weer terug."

Hier heb ik nog nooit van gehoord.

Koffie offeren is natuurlijk beter dan mensenoffers! ;)

Hoe werkt dit alles?

Gebruikersavatar
Marcje
Berichten: 1254
Lid geworden op: wo 17 aug 2016, 20:42
Locatie: Waalre

Re: Lungo is ingewikkelder dan verwacht! ADVIES!

Berichtdoor Marcje » di 31 aug 2021, 10:00

Lungo niet te lang geextraheerde espresso, want dan krijg je idd de bitters. In feite blijft de doorlooptijd gelijk aan espresso, er loopt alleen meer water door omdat het grover gemalen is. Minder weerstand.

Een Ristretto is bv ook geen eerder afgebroken espresso, maar ook daar hou je de plm 25 sec aan. Echter, het is juist fijner gemalen, waardoor je minder koffie krijgt.
dus...


Terug naar “Koffie technieken”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 10 gasten