Lungo is ingewikkelder dan verwacht! ADVIES!
-
- Berichten: 2
- Lid geworden op: vr 27 aug 2021, 10:07
Lungo is ingewikkelder dan verwacht! ADVIES!
Berichtdoor StefWoerden » vr 27 aug 2021, 10:54
Ik bezit een Rocket Mozzafiato C en Eureka Specialita.
Koffie: Nordkapp - Oslo Blend
Het vraagstuk:
Al een tijdje ben ik op zoek naar het juiste recept voor een Lungo. Naast het serveren van goede espresso aan familie en vrienden wil ik soepel zachte Lungo kunnen aanbieden. De feedback is of te sterk of te weinig smaak.
Laatst had ik een perfecte Lungo van Boot koffie de Bio Blend!! Dit wil ik ook realiseren.
Het vinden van het juiste recept is ingewikkelder dan ik had verwacht:
Dit recept heb ik van Youtube: https://youtu.be/nk6yxFk53R4
Hij noemt het "Hybride" 20-30 sec = 64gram output.
Het resultaat komt redelijk in de buurt maar het resultaat is dat de Lungo te sterk blijft.
Ook heb ik een espresso langer laten doorlopen maar dan krijg je alsnog niet die subtiele Lungo (weinig smaak)
Hopelijk kan iemand mij verder helpen met tips and tricks. Hoe maken jullie het "normale" kopje koffie voor familie?
Re: Lungo is ingewikkelder dan verwacht! ADVIES!
Berichtdoor fransg » vr 27 aug 2021, 11:03
Heb je al dit gedaan:
1) kop grotendeels vullen met heetwater uit de betreffende heetwatertap van de machine
2) 30g espresso zetten van 18g maalsel in het daarvoor bedoelde 18g filterbakje, in ongeveer 30s
3) die espresso in de dan al enigszins afgekoelde kop water mikken
Re: Lungo is ingewikkelder dan verwacht! ADVIES!
Berichtdoor Pti » vr 27 aug 2021, 11:58
-
- Berichten: 2
- Lid geworden op: vr 27 aug 2021, 10:07
Re: Lungo is ingewikkelder dan verwacht! ADVIES!
Berichtdoor StefWoerden » ma 30 aug 2021, 20:55
Ik heb ondertussen contact gezocht met Boot en het volgende advies gekregen:
"Voor de lungo wordt vaak 19 gram gebruikt met ongeveer 90ml water en ongeveer 23 -26 sec doorlooptijd"
Ik heb enkel een filterbasket voor 18gram. Vandaag dus een filterbakje 21gram aangeschaft bij Van Pommeren.
Ik ben benieuwd naar het resultaat en of het bakje daadwerkelijk ook past in de filterdrager
Re: Lungo is ingewikkelder dan verwacht! ADVIES!
Berichtdoor MartinW » ma 30 aug 2021, 22:25
Het advies van Boot is dus om met 19 g bonen 90 g koffie te bereiden?
Je zou dan grover moeten malen dan voor een espresso.
Een Americano bereiden is wat dat betreft wel eenvoudiger, uitgaande van een standaard espresso en aanleggen met water (of nog beter eerst het water en dan de espresso er bovenop). De maalgraad hoeft dan tussendoor niet gewijzigd te worden.
Voor mezelf kom ik nu op 38-40g espresso met 18 g bonen, die ik met het heet water pijpje aanvul tot 120g, dus 40 g espresso + 80 g water.
Het blijft experimenteren, maar dat is juist wel leuk!
Verstuurd vanaf mijn TA-1004 met Tapatalk
Re: Lungo is ingewikkelder dan verwacht! ADVIES!
Berichtdoor Marcje » di 31 aug 2021, 08:44
Vind persoonlijk een Americano ook lekkerder trouwens.
Re: Lungo is ingewikkelder dan verwacht! ADVIES!
Berichtdoor ErikW » di 31 aug 2021, 09:08
In de eerste fase komt zuur vrij en later bitter.
Bij espresso stop je precies bij een goede balans en dan ga bij lungo nog dubbele tijd door.
Dus meer bitters en uit-geëxtraheerde puck waar je nog steeds water door perst.
Vandaar het advies van diverse leden een americano te maken.
Eerst water of eerst espresso?
Vorige schrijver eerst water en dan espresso erop.
Heb dit nog niet zelf geprobeerd maar dit wordt huiswerk!
Re: Lungo is ingewikkelder dan verwacht! ADVIES!
Berichtdoor HanR » di 31 aug 2021, 09:33
Door grover of geofferd te malen breng je de balans weer terug.
Daar staat tegenover dat als je probeert een mok met 200 gram slootwater te vullen, andere zetmethoden meer geschikt zijn.
Bij de betere koffiezaak zie je daarom vaak een tweede molen voor de lungo.
Verstuurd vanaf mijn SM-A525F met Tapatalk
Re: Lungo is ingewikkelder dan verwacht! ADVIES!
Berichtdoor ErikW » di 31 aug 2021, 09:45
Hier heb ik nog nooit van gehoord.
Koffie offeren is natuurlijk beter dan mensenoffers!
Hoe werkt dit alles?
Re: Lungo is ingewikkelder dan verwacht! ADVIES!
Berichtdoor Marcje » di 31 aug 2021, 10:00
Een Ristretto is bv ook geen eerder afgebroken espresso, maar ook daar hou je de plm 25 sec aan. Echter, het is juist fijner gemalen, waardoor je minder koffie krijgt.
Terug naar “Koffie technieken”
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 10 gasten
Onze partners
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.