Welke stoomtemperatuur + hoe droge stoom?
-
- Berichten: 29
- Lid geworden op: di 14 nov 2023, 10:35
Welke stoomtemperatuur + hoe droge stoom?
Berichtdoor koffiebert » za 23 mar 2024, 13:26
Is dat over het algemeen zo? Wat is eigenlijk het doel van een lagere stoomtemperatuur? Is er iets te doen aan de workflow om zo droog mogelijke stoom te krijgen?
Re: Welke stoomtemperatuur + hoe droge stoom?
Berichtdoor manduca » za 23 mar 2024, 14:34
Bij de Silvia kon je water tappen zonder dat de pomp aan ging. Op die manier kon je wat meer ruimte voor stoom creëren. Geen idee of het bij de Lelit ook kan.
Werk/Vakantie: Aeropress * Commandante C40 * Flair 58
-
- Berichten: 29
- Lid geworden op: di 14 nov 2023, 10:35
Re: Welke stoomtemperatuur + hoe droge stoom?
Berichtdoor koffiebert » zo 24 mar 2024, 14:15
Bedoel je met druk lager zetten de temperatuur van de stoom verlagen, of de boilerdruk? Die staat bij deze op 9 bar zag ik (gemeten met blindfilter in portafilter). Met de Lelit is ook heet water tappen mogelijk maar dan gaat wel de pomp aan. Waarom geeft de machine op stoomstand met regelmaat de pomp heel kort even lopen? Want meteen daarna is ook weer wat meer water te zien in de stoom.Lagere temperatuur (minder druk) zorgt ervoor dat het stoom weer eerder condenseert. Dus ja, dat je dan minder droge stoom krijgt is niet gek. Er zit ook minder power achter. Dat is dan ook een reden dat sommige de druk wat lager zetten, zodat het schuimen wat langzamer gaat. Helemaal droog wordt het nooit overigens. Zeker niet met een single boiler machine.
Bij de Silvia kon je water tappen zonder dat de pomp aan ging. Op die manier kon je wat meer ruimte voor stoom creëren. Geen idee of het bij de Lelit ook kan.
Re: Welke stoomtemperatuur + hoe droge stoom?
Berichtdoor robinfcb » zo 24 mar 2024, 14:24
Re: Welke stoomtemperatuur + hoe droge stoom?
Berichtdoor manduca » zo 24 mar 2024, 17:23
Geen idee waarom je pomp af en toe aan gaat.
Koud water naar binnen pompen is lagere temperatuur/minder deuk en dus nattere stoom. Dat verbaasd mij niet.
Werk/Vakantie: Aeropress * Commandante C40 * Flair 58
-
- Berichten: 29
- Lid geworden op: di 14 nov 2023, 10:35
Re: Welke stoomtemperatuur + hoe droge stoom?
Berichtdoor koffiebert » zo 24 mar 2024, 23:10
klinkt logisch inderdaad . Inmiddels weet ik dat de pomp af en toe aangaat ivm bescherming warmte element.Oftewel,het vult gewoon de boiler weer even aan. maar nu weet ik eigenlijk nog niet wat het voordeel is van lagere stoomtemperatuur instelling.Boilerdruk natuurlijk. Je pomodruk (9 bar) heeft niks met stoom te maken.
Geen idee waarom je pomp af en toe aan gaat.
Koud water naar binnen pompen is lagere temperatuur/minder deuk en dus nattere stoom. Dat verbaasd mij niet.
Re: Welke stoomtemperatuur + hoe droge stoom?
Berichtdoor manduca » ma 25 mar 2024, 09:08
Bespaart misschien ook wat energie. Verder zou ik het ook niet weten.
Werk/Vakantie: Aeropress * Commandante C40 * Flair 58
Re: Welke stoomtemperatuur + hoe droge stoom?
Berichtdoor GuidovW » di 26 mar 2024, 22:04
Uit mijn net nieuwe Lelit Victoria komt vrij veel water tijdens stomen. Ook na de 2 seconden aanbevolen 'ontwatering' voorafgaand aan het stomen. Het lijkt er ook op dat er meer water meekomt naarmate de stoomtemperatuur lager wordt ingesteld dan de max van 140 graden.
Is dat over het algemeen zo? Wat is eigenlijk het doel van een lagere stoomtemperatuur? Is er iets te doen aan de workflow om zo droog mogelijke stoom te krijgen?
140 gr. C is bijna 4 bar druk, dat is best veel voor een single(?) boiler….
Tenzij er speciale voorzieningen genomen zijn, heb je altijd natte stoom.
Ik heb mijn opgeschuimde melk wel eens gewogen; er was 10% gewichtstoename, vanwege het water wat met de stoom mee kwam…
La Pavoni Professional, Moccamaster, Bialetti Moka Express, Chemex, AeroPress, Kinu M47, Eureka Atom 60
Re: Welke stoomtemperatuur + hoe droge stoom?
Berichtdoor fransg » di 26 mar 2024, 22:29
Ik ga er van uit dat je weet dat water en stoom allebei H2O is en dat er strikt genomen geen "water met stoom mee komt"er was 10% gewichtstoename, vanwege het water wat met de stoom mee kwam…
Stoom komt in aanraking met de koelere melk waarbij een groot deel van de stoom weer ontsnapt nadat het de melk flink in een kolk heeft geblazen waardoor er ook lucht wordt aangezogen en de melk in geblazen, bubbeltjes makend.
Op Youtube staat een mooie presentatie van een Nederlander die precies uitlegt hoe de stoom de melk luchtig en lobbig kan maken als je het juist doet en als de melk de juiste samenstelling heeft.
Een flink deel van de stoom koelt snel af in contact met de koele melk en verandert weer gewoon in water.
Dat water kwam niet mee met de stoom maar condenseerde eenvoudigweg
-
- Berichten: 29
- Lid geworden op: di 14 nov 2023, 10:35
Re: Welke stoomtemperatuur + hoe droge stoom?
Berichtdoor koffiebert » wo 27 mar 2024, 12:51
Terug naar “Koffie technieken”
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 14 gasten
Onze partners
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.