Nee, zeker niet. Lees het stukje van Frans eens aandachtig. Die PID maakt het MIJ gemakkelijker, maar het efficiënt temperatuursurfen (wat een woord) is zeer wel te doen!Dan ga je er dus vanuit dat de Silvia zonder PID geen effectieve temperatuur controle heeft en niet goed in de hand te houden is? Dat is nochtans mijn gevolgtrekking die met mijn ervaringen wel aardig overeenkomen.
overdreven
Re: overdreven
Berichtdoor Wimula » ma 14 jul 2014, 11:27
-
- Berichten: 148
- Lid geworden op: vr 29 mei 2009, 08:55
- Locatie: Groningen
Re: overdreven
Berichtdoor koffiedikkertje » ma 14 jul 2014, 11:31
Nee...dat zeg ik niet en staat ook nergens. Ik zeg dat je geen raketgeleerde hoeft te zijn om een goed kop koffie te maken en je tevens geen espresso apparaat van super top kwaliteit nodig hebt om een goed kop koffie te zetten. Niets meer en niets minder.En ja ik kan geen goed kop koffie zetten. Want ik ben een klungelende amateur en heb een Bugatti Diva dus dat gaat sowieso al niet lukken.Hm, nu lijkt het erop dat je wil bewijzen dat je niet goed kunt lezen!Dan ga je er dus vanuit dat de Silvia zonder PID geen effectieve temperatuur controle heeft en niet goed in de hand te houden is? Dat is nochtans mijn gevolgtrekking die met mijn ervaringen wel aardig overeenkomen.Een PID is al decennia beschikbaar in vele vormen. Ik gebruik er een om de temperatuurcontrole effectiever en beter in de hand te hebben.
Het lijkt me een goed idee als je nu eerst een goeie kop koffie gaat zetten.
Dat lijkt me al moeilijk genoeg. Het kan zijn dat ik jouw berichten niet goed begrijp, maar als ik het goed heb, bedoel jij te zeggen dat het allemaal niet zo nauw luistert, dat je met oude troep ook best een lekker bakkie koffie kan zetten, en dat het door allerlei omstandigheden jou tot nu toe niet is gelukt?
Re: overdreven
Berichtdoor fransg » ma 14 jul 2014, 11:40
Tja, voor veel dingen is het niet nodig een raketgeleerde te zijn, zoals een tandarts niet per se een goede verhuizer is, dat zegt niet veel.Ik zeg dat je geen raketgeleerde hoeft te zijn om een goed kop koffie te maken
Klopt, het begint met goeie verse bonen en een goeie maler, maar dat weet je inmiddels.en je tevens geen espresso apparaat van super top kwaliteit nodig hebt om een goed kop koffie te zetten.
Als je daarvan overtuigd bent, wat is dan je doel?ik ben een klungelende amateur en heb een Bugatti Diva dus dat gaat sowieso al niet lukken.
-
- Berichten: 148
- Lid geworden op: vr 29 mei 2009, 08:55
- Locatie: Groningen
Re: overdreven
Berichtdoor koffiedikkertje » ma 14 jul 2014, 11:45
Re: overdreven
Berichtdoor fransg » ma 14 jul 2014, 11:55
Ik vind het moeilijk korte teksten te interpreteren, en weet niet of je nu een grapje maakt. Het klinkt alsof er een puber praat die met de deuren slaat en naar de ouders roept "ik doe mijn best maar dat zal ook wel weer niet goed zijn!"dat zal ook wel weer niet goed zijn.
Waarschijnlijk bedoel je het anders. Ik heb onder andere een Mahlkönig Vario Home, en die bevalt prima. Er zijn betere maar zeker niet voor die prijs of je zou tweedehands moeten gaan, denk ik.
-
- Berichten: 148
- Lid geworden op: vr 29 mei 2009, 08:55
- Locatie: Groningen
Re: overdreven
Berichtdoor koffiedikkertje » ma 14 jul 2014, 12:01
Re: overdreven
Berichtdoor fransg » ma 14 jul 2014, 12:11
Dat lijkt me geen enkel probleem. Als je met tips van hier een zo goed mogelijke kop koffie zet waar jij zelf tevreden mee bent, dan is alles toch prima. Als jij zegt bij iemand met een La Pavoni iets te hebben geproefd dat naar jouw mening nergens naar smaakte, dan zegt dat evenmin iets over die machine, of die ander, of jou, of die koffie. Alleen dat jij waarschijnlijk niet gaat proberen met een Pavoni een lekker bakje koffie te zetten. Maar wel met goeie bonen van een goeie brander, uit een goeie maler!Het probleem is dat wat je ook kiest er altijd wel weer iemand is die het er niet mee eens
-
- Berichten: 148
- Lid geworden op: vr 29 mei 2009, 08:55
- Locatie: Groningen
Re: overdreven
Berichtdoor koffiedikkertje » ma 14 jul 2014, 12:19
Re: Bugatti Diva
Berichtdoor bobbee » ma 14 jul 2014, 12:52
Wat heeft die barista je voor een advies gegeven? Heeft hij het überhaupt over vers gebrande bonen gehad? En een goede maler?
Re: overdreven
Berichtdoor SteefM » ma 14 jul 2014, 12:57
Hier wil ik even op reageren. Ja, je hebt gelijk, er zijn smaakverschillen mogelijk en in die zin is wat 'goed' is, subjectief. Maar: alleen binnen een bepaalde marge.Hmm...Zolang een goede espresso iets subjectiefs heeft is niet te zeggen of een espresso wel of niet top is. Ik ben nogal gecharmeerd van een ietwat zurige espresso dat hoeft niet voor iedereen zo te zijn.
Een espresso is goed gezet of niet, net zoals een biefstuk doorbakken is of niet. Goed gezet is dan zoiets als 'de smaak die in de (groene) boon zat is op hoogwaardige manier in het kopje espresso terecht gekomen'. Dat kan mis gaan: verkeerde of oude branding, verkeerde maling, verkeerde extractie.*
De vraag of je van doorbakken biefstuk houdt is heel iets anders. Zo zijn er mensen die blij zijn met slechte espresso's: niet goed doorgelopen, verkeerde maling, noem-het-maar-op waar mensen allemaal tevreden mee zijn. (Ik heb wel eens iemand gezien die DE filtermaling gebruikte alsof het oploskoffie was. Tsja. Koffieprut tussen je tanden...) Dat is allemaal prima, maar dat maakt de espresso nog geen goede espresso.
Binnen de goed-gezette espresso's is er ook verschil mogelijk in smaak, maar dan zonder dat de ene espresso 'beter' is dan de ander. Ik houd van fruitige/zure Ethiopische espresso's, het gros van de leden hier meer van de Italiaanse stijl (chocolade e.d., wat donkerder gebrand).
*en nee, er is helaas geen gouden formule van wanneer iets wel of niet 'goed gezet' is. Maar dat maakt de boel niet per sé subjectief.
Terug naar “Koffie technieken”
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 12 gasten
Onze partners
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.