- Je moet echt wel filterbranding (licht) hebben, en geen espresso branding voor de bonen.
- Net als bij espresso is de grofheid van de maling van enorm belang.
- De manier van opschenken heeft heel veel invloed op de smaak. Rustig schenken en niet teveel water in 1 keer.
Handleiding voor beginners
Hoe maak ik een goede... nee, de beste espresso? Hoe schuim ik melk op? Hoe maak ik koffie met een ESE espresso serving? Stel hier je vragen of lees het antwoord!
Re: Handleiding voor beginners
Berichtdoor arno » di 28 okt 2008, 09:00
Ik geef iedereen die een kopje koffie wil een lekkere americano (1/3 espresso, 2/3 water), dus optie 1. Echter, nu mijn espressomachine stuk is ben ik weer aan de filter. Heerlijk zo'n lekker bakkie filterkoffie. Echter, het duurde wel even voor ik zo'n lekker bakkie had. Het is nog niet zo eenvoudig om uit een filter een lekker bakkie te krijgen. Dit omdat:
Barista Kampioen Baarn en Omstreken 2008
Currently: Gaggia Baby Twin - Compak K3 Touch - Concept-Art Massiccio
Wishlist: Espresso Gear Xpressivo Barista RVS
Currently: Gaggia Baby Twin - Compak K3 Touch - Concept-Art Massiccio
Wishlist: Espresso Gear Xpressivo Barista RVS
Re: Handleiding voor beginners
Berichtdoor arno » di 28 okt 2008, 10:05
Of nog beter: de Aeropress!!! Dan kan je namelijk ook gewoon je espresso bonen gebruiken Alleen groffer malen.
Barista Kampioen Baarn en Omstreken 2008
Currently: Gaggia Baby Twin - Compak K3 Touch - Concept-Art Massiccio
Wishlist: Espresso Gear Xpressivo Barista RVS
Currently: Gaggia Baby Twin - Compak K3 Touch - Concept-Art Massiccio
Wishlist: Espresso Gear Xpressivo Barista RVS
Re: Handleiding voor beginners
Berichtdoor Joep » di 28 okt 2008, 11:13
Jeetje, wat een opties. Ik had een eenduidig antwoord verwacht. Maar ik hoor dat je bonen met een lichtere branding nodig hebt voor filterkoffie. Staan die dan niet veel te lang als je zelf altijd espresso drinkt? En hoeveel gram reken je per kopje?
Kees van der Westen tamper - Izzo Alex Duetto - Mazzer Major - Bonavita Gooseneck - Aeropress - V60
Re: Handleiding voor beginners
Berichtdoor arno » di 28 okt 2008, 14:38
Ja, dat is dus ook het grote probleem. Ik gebruik ongeveer 65 gram per liter, vind ik zelf iets lekkerder Maar dat ligt vind ik helemaal aan de boon/melange die je gebruikt.Staan die dan niet veel te lang als je zelf altijd espresso drinkt? En hoeveel gram reken je per kopje?
Barista Kampioen Baarn en Omstreken 2008
Currently: Gaggia Baby Twin - Compak K3 Touch - Concept-Art Massiccio
Wishlist: Espresso Gear Xpressivo Barista RVS
Currently: Gaggia Baby Twin - Compak K3 Touch - Concept-Art Massiccio
Wishlist: Espresso Gear Xpressivo Barista RVS
Re: Handleiding voor beginners
Berichtdoor Rik H. » di 28 okt 2008, 21:38
Komt ook hier weer neer op 7 a 8 gram koffie per kopje (uitgaande van 8 koppen koffie uit een liter)
Ben de afgelopen dagen wegens een verjaardag met DE Select bonen aan het pielen geweest om een goede kop filterkoffie te zetten.
De juiste maling vinden valt nog niet mee met die bonen, met dezelfde maalgraad maak ik overigens een heel prettige kop koffie met de espressomachine uit Simon Levelt Palermo bonen.
Niet waterig of bitter en een mooie crema voor een "gewone" kop koffie.
Maar eigenlijk moet je gewoon een straffe dubbele espresso van die bonen maken, is haast stroop.
Ben de afgelopen dagen wegens een verjaardag met DE Select bonen aan het pielen geweest om een goede kop filterkoffie te zetten.
De juiste maling vinden valt nog niet mee met die bonen, met dezelfde maalgraad maak ik overigens een heel prettige kop koffie met de espressomachine uit Simon Levelt Palermo bonen.
Niet waterig of bitter en een mooie crema voor een "gewone" kop koffie.
Maar eigenlijk moet je gewoon een straffe dubbele espresso van die bonen maken, is haast stroop.
Re: Handleiding voor beginners
Berichtdoor hans » zo 28 dec 2008, 19:48
toppie die uitleg, hier kan ik als noob wel wat mee maar nog ff een vraag(buiten mijn keuzen in machine)
hoe krijg ik de juiste hoeveelheid gemalen koffie(gr).
misschien een domme vraag maak kan het nergends terug vinden.
alvast bedankt hans
ps. top forum heb er echt wat aan met mijn zoektoch naar de lekkerste koffie.
hoe krijg ik de juiste hoeveelheid gemalen koffie(gr).
misschien een domme vraag maak kan het nergends terug vinden.
alvast bedankt hans
ps. top forum heb er echt wat aan met mijn zoektoch naar de lekkerste koffie.
Re: Handleiding voor beginners
Berichtdoor Aadje » ma 29 dec 2008, 12:52
hoi hans,
of je koopt een nauwkeurige weegschaal, of je gokt maar wat (zo'n schepje voor een filtermachine past geloof ik 7 gram in ongeveer) en varieert de hoeveelheid om uit te vogelen wat je het lekkerst vindt.
of je koopt een nauwkeurige weegschaal, of je gokt maar wat (zo'n schepje voor een filtermachine past geloof ik 7 gram in ongeveer) en varieert de hoeveelheid om uit te vogelen wat je het lekkerst vindt.
Speedster | SuperJolly | et al.
Re: Handleiding voor beginners
Berichtdoor Spironski » ma 29 dec 2008, 13:04
Als het goed is, zit in een enkele 58mm filter voor het espresso apparaat ook 7 gram, als je deze met een vlakke vinger afstrijkt. Net zo 14 gram in een dubbel bakje. Je moet dan niet gaan kloppen of proppen, dus gewoon de maling zoals die uit je molen komt.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Terug naar “Koffie technieken”
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 9 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign