Beste koffie experts,
Ik ben nu al bijna een jaar de gelukkige eigenaar van een Bezzera BZ 07 met een Mazzer Mini molen.
Ik vind de espresso's en de cappuccino's al best wel geslaagd. De ene keer lukt het wat beter dan de andere keer, maar door de vele oefening wordt de kwaliteit van het eindresultaat steeds stabieler.
Het enige is dat ik de eerste epresso die uit het apparaat komt vaak een wat zure nasmaak vind hebben.
Ik zet het apparaat tijdig aan en spoel vaak ook al een keer met water door, maar dat lijkt niet veel uit te maken. Na de eerste espresso smaken de volgende espresso's vaak veel beter (tenminste dat vind ik).
Heeft iemand van jullie een tip wat ik beter/anders zou kunnen doen?
eerste espresso vaak zure nasmaak
Hoe maak ik een goede... nee, de beste espresso? Hoe schuim ik melk op? Hoe maak ik koffie met een ESE espresso serving? Stel hier je vragen of lees het antwoord!
Re: eerste espresso vaak zure nasmaak
Berichtdoor bobbee » wo 05 feb 2014, 14:12
Als je de eerste espresso zet, gooi je dan ook de eerste maling uit je molen weg? Wellicht dat daar nog maalsel van de vorige dag in zit. Verder ook je maker goed schoon houden. Dus bovenste maalschijf eruit draaien en de boel schoonmaken.... borstel, stofzuiger/luchtdruk schoonblazen.
Je gebruikt natuurlijk al vers gebrande bonen!
Je gebruikt natuurlijk al vers gebrande bonen!
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
Re: eerste espresso vaak zure nasmaak
Berichtdoor SteefM » wo 05 feb 2014, 15:14
'Zuurte' wordt soms veroorzaakt door (te) koud water. Hoe lang van tevoren is 'tijdig'? De meeste thuismachines hebben zo'n 3 kwartier nodig om goed op temperatuur te zijn. En als hij die drie kwartier opwarmt, spoel je vervolgens niet te lang door met water? Want dan koel je je zetgroep nou juist weer te veel af waardoor je alsnog te koud water hebt Tsja, warmtewisselaars... een vak apart.Het enige is dat ik de eerste epresso die uit het apparaat komt vaak een wat zure nasmaak vind hebben.
Ik zet het apparaat tijdig aan en spoel vaak ook al een keer met water door, maar dat lijkt niet veel uit te maken.
Anders is inderdaad oude koffie, zoals bobbee hierboven aangeeft, mogelijk het probleem.
Re: eerste espresso vaak zure nasmaak
Berichtdoor Wedj » wo 05 feb 2014, 20:42
hier helpt wel eric's E61 thermoter.
Je leert je E61 groep, warmteafgifte er beter door kennen en mee leren spelen.
succes
Je leert je E61 groep, warmteafgifte er beter door kennen en mee leren spelen.
succes
Home: faema e61 originale,Mythos1, Eureka Specialita en nog genoeg
- paulkoffie
- Berichten: 208
- Lid geworden op: zo 02 okt 2011, 16:13
Re: eerste espresso vaak zure nasmaak
Berichtdoor paulkoffie » wo 05 feb 2014, 20:59
Ook bij mijn machine heb ik altijd het idee dat hij pas echt goed warm is na het eerste bakkie te hebben gezet. Te koud betekent inderdaad zuur(der)e koffie. De beste indicatie voor mij is voelen aan de zetgroep. Als ik mijn hand er makkelijk meer dan drie sec op kan leggen is de groep te koud. Ook het portafilter moet zo heet zijn.
Re: eerste espresso vaak zure nasmaak
Berichtdoor Spironski » do 06 feb 2014, 15:07
Op de Bezzera past helaas geen Erics thermometer. En als mijn zetgroep 92C is, kan ik die nog niet 1 seconde vastpakken zonder pijn. Maar het kan wel zaak zijn om de temperatuur te checken, zuur komt vaak door een te koude machine .
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Terug naar “Koffie technieken”
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 13 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign