Het optimaliseren van espresso.
Hoe maak ik een goede... nee, de beste espresso? Hoe schuim ik melk op? Hoe maak ik koffie met een ESE espresso serving? Stel hier je vragen of lees het antwoord!
Het optimaliseren van espresso.
Berichtdoor Spironski » zo 09 aug 2015, 23:29
De afgelopen maanden hebben we de interessante Barista Hustle per e-mail kunnen volgen, waar steeds één onderwerp over het maken van espresso werd behandeld.
Deze week wordt alles nog eens tezamen uitgelegd met een helder filmpje. Ik zal het nog een paar keer bekijken, maar ik vind het zeer de moeite waard voor degenen die het optimale uit hun koffie willen halen:
http://www.baristahustle.com/espresso-r ... -together/" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
Deze week wordt alles nog eens tezamen uitgelegd met een helder filmpje. Ik zal het nog een paar keer bekijken, maar ik vind het zeer de moeite waard voor degenen die het optimale uit hun koffie willen halen:
http://www.baristahustle.com/espresso-r ... -together/" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Het optimaliseren van espresso.
Berichtdoor bobbee » ma 10 aug 2015, 00:07
Ik heb hem net gekeken toen ik hem via de mail binnen kreeg en inderdaad geeft hij een erg fijne uitleg over zijn werkwijze!
Vooral ook deze :
"Curved tampers are silly... "
Vooral ook deze :
"Curved tampers are silly... "
Re: Het optimaliseren van espresso.
Berichtdoor Spironski » ma 10 aug 2015, 01:44
Ja, die heb ik ook gehoord. Nu is mijn extractie met een American Curve toch net wat beter dan met een vlakke tamper, dus ik ga daar lekker mee door .
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: Het optimaliseren van espresso.
Berichtdoor Nomad » ma 10 aug 2015, 11:16
Helaas is de site momenteel down....maar ik ga hem zeker even kijken zodra er weer connectie gemaakt kan worden
-Conscience keeps more people awake than coffee-
Hario V60 - Bianca V2 - Niche Zero - Eureka Mignon Specialita - Fellow Ode
Hario V60 - Bianca V2 - Niche Zero - Eureka Mignon Specialita - Fellow Ode
Re:
Berichtdoor Nomad » ma 10 aug 2015, 13:43
Yes, site doet het gelukkig ook weer ondertussen .https://youtu.be/-BT7-yOUMDM" onclick="window.open(this.href);return false;
Goed en duidelijk filmpje, leerzaam!
-Conscience keeps more people awake than coffee-
Hario V60 - Bianca V2 - Niche Zero - Eureka Mignon Specialita - Fellow Ode
Hario V60 - Bianca V2 - Niche Zero - Eureka Mignon Specialita - Fellow Ode
Re: Het optimaliseren van espresso.
Berichtdoor Hans Paul » wo 16 sep 2015, 07:43
Ik heb het filmpje een aantal keren bekeken en het valt me op dat het blonding punt hier geen criterium meer is. Omdat de dosis en opbrengst worden vastgezet stop je de pomp dus altijd bij een vast aantal grammen espresso. De smaak bepaalt vervolgens of je de maling (en dus tijd) aanpast. Werkt iedereen van jullie zo?
--- ECM Mechanika IV Profi, Eureka Mignon RVS ---
Re: Het optimaliseren van espresso.
Berichtdoor Erik82 » wo 16 sep 2015, 08:07
Ik werk wel op die manier. Tijd staat vast tussen de 24-32s afhankelijk van de boon. Ik weeg de bonen voordat ze in de maler gaan (voor mensen met elektrische malers zou je het maalsel moeten wegen) en onder het kopje staat een weegschaal. Op basis van de brew ratio stop ik dan op het punt waar ik daarvoor heb bepaald dat dat de beste smaak geeft. Werkt perfect en zo ben je zeer consistent.
Strietman CT1, LWW EG-1, Lagom 01 - 102mm blind burrs (pre-order), Pietro pro brewing, Veel slowkoffie spul
Re: Het optimaliseren van espresso.
Berichtdoor Hans Paul » wo 16 sep 2015, 10:23
Ik doe het nu ook zo en heb voor mijn gevoel het eindresultaat nu beter in de hand. In het filmpje gaat hij niet zo diep in over de keuze van 40% brewratio. @Erik82, varieer jij ook nog de brewratio afhankelijk van de soort boon en zo ja hoe dan?Ik werk wel op die manier. Tijd staat vast tussen de 24-32s afhankelijk van de boon.
--- ECM Mechanika IV Profi, Eureka Mignon RVS ---
Re: Het optimaliseren van espresso.
Berichtdoor Erik82 » wo 16 sep 2015, 10:31
Ik zit meestal op 50% brew ratio. Het is aan het begin even proberen wat voor die boon het beste werkt.
Dit doe ik meestal (soort van algemene regel):
- eerste shot op 50% in 24-27s met 18gr
- tweede shot op 50% in 35s met 18gr door iets fijner te malen
- derde shot op 40% in 24-27s door iets grover te malen
Dan op smaak bepalen wat het beste is en dat vasthouden.
Alleen voor heel licht gebrande bonen gaat het anders door het andere extractieprofiel van een licht gebrande boon.
- 16gr doseren in zelfde filterbakje (dus fijner malen wat erg belangrijk is bij licht gebrande bonen)
- brew ratio van <50% (meestal rond de 40%)
- tijd rond de 27s
- vaak ook een wat lager drukprofiel (werkt niet met een E-61)
Dit doe ik meestal (soort van algemene regel):
- eerste shot op 50% in 24-27s met 18gr
- tweede shot op 50% in 35s met 18gr door iets fijner te malen
- derde shot op 40% in 24-27s door iets grover te malen
Dan op smaak bepalen wat het beste is en dat vasthouden.
Alleen voor heel licht gebrande bonen gaat het anders door het andere extractieprofiel van een licht gebrande boon.
- 16gr doseren in zelfde filterbakje (dus fijner malen wat erg belangrijk is bij licht gebrande bonen)
- brew ratio van <50% (meestal rond de 40%)
- tijd rond de 27s
- vaak ook een wat lager drukprofiel (werkt niet met een E-61)
Strietman CT1, LWW EG-1, Lagom 01 - 102mm blind burrs (pre-order), Pietro pro brewing, Veel slowkoffie spul
Terug naar “Koffie technieken”
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 10 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign