Spetterkoning
- MichigAlex
- Berichten: 113
- Lid geworden op: za 14 mar 2015, 08:17
- Locatie: Roosendaal
Re: Spetterkoning
Berichtdoor MichigAlex » za 29 jul 2017, 09:06
Re: Spetterkoning
Berichtdoor fransg » za 29 jul 2017, 09:58
Ik heb op mijn Rocket een aanpassing waardoor ik kan schakelen tussen een pre-infusie druk en de extractiedruk, maar zoiets is niet direct nodig.Kan ik bijvoorbeeld de hendel 5 sec in de pre infusie stand zetten zodat er alvast water op de puck komt en daarna pas de pomp aan te zetten? Ik zal er eens mee gaan experimenteren.
Maar gewoon alle boontjes die je nu overhebt in de hopper in plaats van dat single dosing. In de meeste malers stuiteren de boontjes nog een poosje rond voordat ze gemalen zijn en dat is geen ideale situatie om te 'dingle dosen'.Ik heb nog geen heel pak gebruikt.
Leeftijd van de tamper doet er niet toe, wel de vraag of hij goed past.Ik gebruik wel een oude tamper op de boontjes om toch van een druk te voorzien.
Re: Spetterkoning
Berichtdoor fransg » za 29 jul 2017, 10:04
Over de beste manier van opslag en 'vers houden' zijn velen het oneens. Maar verse boontjes ademen nog uit. Daarom zit er een ventiel op zulke zakjes. dan kan de druk die uit de boontjes vrijkomt, voornamelijk CO2, weg zonder dat het zakje bol gaat staan. Je kunt je voorstellen dat vaccuum of onderdruk dan weinig zin heeft. Je zuigt de CO2 dan eerder uit de bonen dan dat je ze in dezelfde staat houdt. Oude boontjes die niet meer 'uitademen' kun je wel in zo'n onderdruk opslaan maar je houdt ze dan niet 'vers' maar je houdt het oude min of meer in stand. Ze worden er niet verser van.bewaard in de originele zak met ventiel en nog in een cofeevac. Maar inderdaad wel bijna een maand oud.
Sommige bonen / brandingen kunnen juist na een week of drie, vier verrukkelijk zijn maar dit zijn duidelijk niet de succesnummers waar je nu mee worstelt.
Re: Spetterkoning
Berichtdoor Erik82 » za 29 jul 2017, 10:24
Re: Spetterkoning
Berichtdoor Jochen_P » za 29 jul 2017, 10:46
Ik durf zelfs zeggen dat ze sneller ouder worden in de coffeevac dan in een dichtgerolde vanwege de grote hoeveelheid lucht aanwezig in de coffeevac . Telkens je hem open doet komt er weer verse zuurstof in. Bij een zak rol je die eruit.
Lelit PL41EM
Eureka Olympus Hi-speed
- MichigAlex
- Berichten: 113
- Lid geworden op: za 14 mar 2015, 08:17
- Locatie: Roosendaal
Spetterkoning
Berichtdoor MichigAlex » za 29 jul 2017, 10:51
- MichigAlex
- Berichten: 113
- Lid geworden op: za 14 mar 2015, 08:17
- Locatie: Roosendaal
Re: Spetterkoning
Berichtdoor MichigAlex » za 29 jul 2017, 10:58
Re: Spetterkoning
Berichtdoor fransg » za 29 jul 2017, 11:24
Ik begrijp de bedoeling maar waarom zou je niet proefondervindelijk vaststellen of het maalsel beter is met een stapel bonen in plaats van een eetlepel bonen met een tamper erboven?De tamper zat circa 2cm boven onderste schijf, als ik de tamperbodem omdraai komt deze dieper en zit deze geschat 2mm vrij van boutkop.
De tamper drukt nu in het begin even op de eerste boontjes maar de laatsten kunnen nog even spetteren en stuiteren voor ze uiteindelijk tussen de schijven verdwijnen en naar mijn ervaring levert dat bij kleine malertjes minder goed maalsel op. Bij een grote maler als de R120 is er voor een handvol boontjes geen ontkomen aan, die worden in een hap meegenomen en keurig gemalen uitgespuwd.
Ik sprak laatst een mede-thuisbarista die ook aan single dosing doet in zijn E8 maler. Zijn maler doet dan tweemaal zo lang over eenzelfde gewicht aan boontjes als mijn E8 met een gevulde hopper erop. Dus de helft van de tijd stuiteren die bonen wat heen en weer, wat een minder gelijkmatig maalsel oplevert, in mijn ervaring. Ook hij is aan het stoeien en knutselen om betere extracties te krijgen.
Simpel is vaak beter.
- MichigAlex
- Berichten: 113
- Lid geworden op: za 14 mar 2015, 08:17
- Locatie: Roosendaal
Re: Spetterkoning
Berichtdoor MichigAlex » za 29 jul 2017, 11:39
De laatste boontjes hoor je ook altijd wat beter en lijkt het malen langzamer te gaan. Het leek overigens met omgedraaide tamperbase een heel stuk minder als ik afga op het geluid.
Het zou dan alleen wel betekenen dat single dosing sowieso not done is voor elektrische malers.
Ik zal als proef dit morgen bij het laatste restje bonen 50gr nog wel eens even proberen en met ook met nieuwe zak bonen.
Wordt werkwijze wel even iets anders. Met de hand molen aan en uit en dan maalsel wegen voor het zetten. Maar komt goed, ik hou jullie op de hoogte!
Re: Spetterkoning
Berichtdoor fransg » za 29 jul 2017, 12:00
Ik heb een poos een gemotoriseerde HG One gehad en in de diepe conische maalschijven worden de boontjes vrij goed gegrepen al is zelfs daar wel wat stuiteren van de bonen te zien. Voor mijn gevoel zou daar idealiter eveneens een hoppertje op moeten.Het zou dan alleen wel betekenen dat single dosing sowieso not done is voor elektrische malers.
De R120 is eveneens elektrisch maar tussen zeer grote snel draaiende schijven in is een enkel boontje, hoe moedig ook, dat tegen de middelpuntvliedende kracht probeert terug te stuiteren geen enkele kans, ongeveer zoals iemand op het spoor een aanstormende intercity ook niet goed van zich af kan duwen.
Terug naar “Koffie technieken”
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 15 gasten
Onze partners
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.