Spetterkoning

Hoe maak ik een goede... nee, de beste espresso? Hoe schuim ik melk op? Hoe maak ik koffie met een ESE espresso serving? Stel hier je vragen of lees het antwoord!
Gebruikersavatar
cremalover
Berichten: 6374
Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23

Re: Spetterkoning

Berichtdoor cremalover » vr 18 aug 2017, 08:58

Persoonlijk ben ik vaak wat terughoudend tegenover onbekende branders. Maar al te vaak denken ze het er even bij te doen en is de kwaliteit ronduit beroerd. Ben benieuwd hoe dat bij deze brander is. Mocht je met deze bonen ook problemen hebben bestel dan vers bij een gerenommeerde brander om echt alles uit te sluiten.
Dat heb ik met 99%. van alle nederlandse branders.Ik kwalificeer het als ondrinkbaar zuur.
De third wave vloek.
Ben nu Grande Alta vaneen dubbele branding aan het voorzien.En dan is ie lekker.
Laatst gewijzigd door cremalover op vr 18 aug 2017, 10:44, 1 keer totaal gewijzigd.

Erik82
Berichten: 2858
Lid geworden op: ma 07 nov 2011, 09:22

Re: Spetterkoning

Berichtdoor Erik82 » vr 18 aug 2017, 09:48

Dat heb ik met 99%. van alle nederlandse branders.Ik kwalificeer het als ondrinkbasr zuur.
De third wave vloek.
Ben nu Grande Alta vaneen dubbele branding aan het voorzien.En dan is ie lekker.
Leuk stukje leesvoer https://www.scottrao.com/blog/2017/8/12 ... avor-notes

Ik ben ook gestopt met bestellen bij veel Nederlandse branders die licht branden. Die snappen het verschil niet tussen onderontwikkeld en wel goed ontwikkeld en omschrijven het alsof het zo hoort en durven daar nog eens 12 euro voor 250gr voor te vragen.

Die third wave vloek van jou komt juist door al die incompetente branders van tegenwoordig die denken even te gaan branden maar er totaal geen verstand van hebben. Ik hou ontzettend veel van hele lichte brandingen maar totaal niet van ontzettend zuur. Daar zit hem het verschil.
Strietman CT1, LWW EG-1, Lagom P64, Veel slowkoffie spul

Gebruikersavatar
bobbee
Berichten: 13175
Lid geworden op: za 01 sep 2012, 08:39
Locatie: Emmen...

Re: Spetterkoning

Berichtdoor bobbee » vr 18 aug 2017, 09:54

Zuur en fruitig zijn 2 verschillende smaken die doorgaans in 1 adem worden genoemd.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

bvds
Berichten: 2569
Lid geworden op: do 30 okt 2008, 22:54

Re: Spetterkoning

Berichtdoor bvds » vr 18 aug 2017, 10:01

Gelukkig zijn er veel braders dus voor ieder wat wils! Ik vind dat de mannen van Blommers en Bjron een goede balans weten te vinden. Overigens laatst ook weer een hele mooie koffie van Sebastiaan gehad.

@Cremalover: Ik vind de huidige Granda Alta ook niet lekker. Veel te weinig complexiteit. De samenstelling wisselt vaak dus het heeft weinig zin om de huidige smaak met die van een tijd terug te vergelijken. Maar dat de Granda Alta nu zuur is? Daar kan ik met de beste wil van de wereld niet in meegaan. En hou je nog wel smaak over als je deze koffie thuis gaat nabranden? Apart experiment! Mag ik komen proeven ;) ?
Espresso: Elektra MCAL / Olympia Cremina '82 / Cafelat Robot / Niche Zero / Eureka XL
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs

Gebruikersavatar
cremalover
Berichten: 6374
Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23

Re: Spetterkoning

Berichtdoor cremalover » vr 18 aug 2017, 10:48

Gelukkig zijn er veel braders dus voor ieder wat wils! Ik vind dat de mannen van Blommers en Bjron een goede balans weten te vinden. Overigens laatst ook weer een hele mooie koffie van Sebastiaan gehad.

@Cremalover: Ik vind de huidige Granda Alta ook niet lekker. Veel te weinig complexiteit. De samenstelling wisselt vaak dus het heeft weinig zin om de huidige smaak met die van een tijd terug te vergelijken. Maar dat de Granda Alta nu zuur is? Daar kan ik met de beste wil van de wereld niet in meegaan. En hou je nog wel smaak over als je deze koffie thuis gaat nabranden? Apart experiment! Mag ik komen proeven ;) ?
Ik heb contact met Frasino gehad en ze zeiden dat de samenstelling idd vaak verandert.
Ze hebben mijn batchnummer getest en vonden hem zelf goed.
Ik heb hem een paar jaar geleden bij jou gedronken en toen vind ik hem top.
Zelf ook een paar keer besteld.Soms erg lekker en soms minder.
Maar deze is gewoon zuur!
Nabranden is zeker niet ideaal.
Maar ik geef hem heel even op 230 en dan afkoelen.
Nu een stuk beter.
Proeven mag altijd. ;)
Ik vind hem zuur.Maar ik proef zoals bekend liever wat bitter dan zuur.
Vond het zo raar dat ik mijn groep gelijk gedemonteerd heb om te checken of daar ongeregeldheden te zien waren maar die was schoon.

Gebruikersavatar
bobbee
Berichten: 13175
Lid geworden op: za 01 sep 2012, 08:39
Locatie: Emmen...

Re: Spetterkoning

Berichtdoor bobbee » vr 18 aug 2017, 11:08

Fijner malen en minder doseren!
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

Gebruikersavatar
fransg
Berichten: 14929
Lid geworden op: do 05 jan 2012, 19:51
Locatie: Amsterdam

Re: Spetterkoning

Berichtdoor fransg » vr 18 aug 2017, 11:16

Ik heb net een wat lichter gebrande boon (Tonino 99) van een andere brander gebruikt. Nadat ik de pre-infusie druk en daarmee ook de extractie-druk en -temperatuur wat had verhoogd was die prima, goeie volle body, veel crema, een klassieke espresso zonder poespas.
espresso01-IMG_8320-18-augustus-2017.jpg
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

bvds
Berichten: 2569
Lid geworden op: do 30 okt 2008, 22:54

Re: Spetterkoning

Berichtdoor bvds » vr 18 aug 2017, 11:20

Fijner malen en minder doseren!
Alwin is al lager gaan doseren dan voorheen. Flow en extractieduur kloppen wel. Denk dat het echt een smaak dingetje is. Dikke kans dat jij en ik de koffie niet zuur zouden noemen...
Espresso: Elektra MCAL / Olympia Cremina '82 / Cafelat Robot / Niche Zero / Eureka XL

Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs

Gebruikersavatar
bobbee
Berichten: 13175
Lid geworden op: za 01 sep 2012, 08:39
Locatie: Emmen...

Re: RE: Re: Spetterkoning

Berichtdoor bobbee » vr 18 aug 2017, 11:27

Fijner malen en minder doseren!
Alwin is al lager gaan doseren dan voorheen. Flow en extractieduur kloppen wel. Denk dat het echt een smaak dingetje is. Dikke kans dat jij en ik de koffie niet zuur zouden noemen...
En wij zouden de espresso die Alwin lekker vindt niet te drinken vinden? Afbeelding
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

Gebruikersavatar
cremalover
Berichten: 6374
Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23

Re: RE: Re: Spetterkoning

Berichtdoor cremalover » vr 18 aug 2017, 11:29

Fijner malen en minder doseren!
Alwin is al lager gaan doseren dan voorheen. Flow en extractieduur kloppen wel. Denk dat het echt een smaak dingetje is. Dikke kans dat jij en ik de koffie niet zuur zouden noemen...
En wij zouden de espresso die Alwin lekker vindt niet te drinken vinden? Afbeelding
Ik weet dat voor bijna 100% zeker. :D


Terug naar “Koffie technieken”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 18 gasten

cron