Donut extracties

Hoe maak ik een goede... nee, de beste espresso? Hoe schuim ik melk op? Hoe maak ik koffie met een ESE espresso serving? Stel hier je vragen of lees het antwoord!
Gebruikersavatar
cremalover
Berichten: 6400
Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23

Donut extracties

Berichtdoor cremalover » di 31 okt 2017, 09:15

Ik heb te vaak last van donut extracties.

Zie video.
https://youtu.be/s6XYT9dcVqg" onclick="window.open(this.href);return false;

Ik weet dat lager doseren en grover malen dit oplost maar dat wil ik niet.

Zou het aan mijn tamper kunnen liggen?
Ik heb best wel wat speling tot de randen van het bakkie.

nicholas
Berichten: 77
Lid geworden op: ma 17 dec 2012, 12:50
Locatie: Antwerpen
Contacteer:

Re: Donut extracties

Berichtdoor nicholas » di 31 okt 2017, 09:54

Ik denk dat dit vaak te maken heeft met distributie, al eens gekeken of een WDT

https://www.youtube.com/watch?v=II8v2eEJlRY&t=10s

het oplost? Kan ook zonder funnel, gewoon eens met een naald erdoor roeren (zorgen dat je diep genoeg roert en niet alleen het oppervlak herdistribueert).
Gebruik je een vlakke of een convex tamper? Misschien heeft het te maken met je tamper maar ik zou eerst kijken naar distributie voor het tampen.
Wat doseren betreft zou ik daar niet aan komen. Gewoon zorgen dat het niet te dicht of te ver zit van je groep, meestal + - 1gram van de aangegeven hoeveelheid op je filter.
Londinium-Eureka75e-ECM Giotto-Mazzer Major-Fiorenzato T80-

Gebruikersavatar
cremalover
Berichten: 6400
Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23

Re: Donut extracties

Berichtdoor cremalover » di 31 okt 2017, 11:24

WDT doe ik.

Gooi het toch op tamper.
Net nog een shot gemaakt.
Dezelfde te fijne maling, dose etc maar nude randjes bijgetampt.
Toch minder donutachtig.
Video.

https://youtu.be/YqPgy7k5_Yg" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
Moet een 54.5 mm tamper hebben denk ik.
Basket is exact 55.
Tamperdie ik nu heb is 53.65 mm.
IMG_20171031_113535172.jpg
Laatst gewijzigd door cremalover op di 31 okt 2017, 16:10, 1 keer totaal gewijzigd.

Erik82
Berichten: 2878
Lid geworden op: ma 07 nov 2011, 09:22

Re: Donut extracties

Berichtdoor Erik82 » di 31 okt 2017, 12:21

Zou inderdaad best de tamper kunnen zijn als die echt veel te klein is. Afgezien van dat heeft de tamper zelf verder weinig invloed.
Strietman CT1, LWW EG-1, Lagom P64, Pietro pro brewing, Veel slowkoffie spul

Gebruikersavatar
cremalover
Berichten: 6400
Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23

Re: Donut extracties

Berichtdoor cremalover » di 31 okt 2017, 12:31

Zou inderdaad best de tamper kunnen zijn als die echt veel te klein is. Afgezien van dat heeft de tamper zelf verder weinig invloed.
Basket op tampdiepte 55.25 mm.
Verschil is dus 1.6 mm.

Gebruikersavatar
2linker
Berichten: 49
Lid geworden op: do 05 okt 2017, 19:09
Locatie: Alphen aan den Rijn

Re: Donut extracties

Berichtdoor 2linker » di 31 okt 2017, 13:15

Als je consistente donutextracties hebt, dan kan het volgens mij alleen aan de tamper liggen wanneer je die telkens perfect centreert. Anders zou je toch extracties krijgen die zich opbouwen vanuit een enkele hoek, namelijk de hoek waar de tamper de meeste ruimte tot de rand had?
Filter: Lido E/Aeropress
Espresso: Niche Zero (was Macap MXA)/La Pavoni Stradivari
Functioneel: DeLonghi Magnifico S

Gebruikersavatar
cremalover
Berichten: 6400
Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23

Re: Donut extracties

Berichtdoor cremalover » di 31 okt 2017, 15:24

Soms ben je rijker dan je denkt.
Ik had nog een 54.5 mm tamper liggen.
IMG_20171031_152216179.jpg

Gebruikersavatar
cremalover
Berichten: 6400
Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23

Re: Donut extracties

Berichtdoor cremalover » di 31 okt 2017, 15:37

Shot met tamper van een dubbeltje zonder WDT.
https://youtu.be/sEgN6EVpCDs" onclick="window.open(this.href);return false;

Gebruikersavatar
cremalover
Berichten: 6400
Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23

Re: Donut extracties

Berichtdoor cremalover » di 31 okt 2017, 16:09

Shot met WDT ,nog steeds te fijne maling en10 cent tamper.

https://youtu.be/jLsyssoBNVg" onclick="window.open(this.href);return false;

Erik82
Berichten: 2878
Lid geworden op: ma 07 nov 2011, 09:22

Re: Donut extracties

Berichtdoor Erik82 » di 31 okt 2017, 19:17

Een verschil van 1,6mm is wel erg veel en maakt veel verschil. Toch zou je extractie nog beter moeten kunnen. Wat doe je voor WDT?
Strietman CT1, LWW EG-1, Lagom P64, Pietro pro brewing, Veel slowkoffie spul


Terug naar “Koffie technieken”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 10 gasten

cron