Te smerig om te drinken

Alles wat je wilt weten of vertellen over het zelf branden van koffie. Tips & tricks zijn van harte welkom!
Gebruikersavatar
cremalover
Berichten: 6403
Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23

Te smerig om te drinken

Berichtdoor cremalover » vr 23 dec 2016, 15:51

Blend gemaakt van wat zelfgebrande Malabar en een Brasil.
Ik vond vanmorgen de koffie een zeepsmaak hebben.Ondrinkbaar.
Toevallig kwam Bvds langs en die heeft hem ook niet opgedronken.Smerig.
Iemand een idee?
Kun je met willekeurig blenden een ondrinkbaar resultaat behalen?

Pti
Berichten: 3257
Lid geworden op: di 16 jun 2015, 15:43
Locatie: Zaanstad
Contacteer:

Re: Te smerig om te drinken

Berichtdoor Pti » vr 23 dec 2016, 15:58

Mogelijk, van goede druiven kun je ook slechte wijn maken.

Gebruikersavatar
fransg
Berichten: 15058
Lid geworden op: do 05 jan 2012, 19:51
Locatie: Amsterdam

Re: Te smerig om te drinken

Berichtdoor fransg » vr 23 dec 2016, 15:59

Blenden kan tricky zijn. Ik heb er nog weinig ervaring mee maar vandaag mengde ik 350g van bonen die best lekker maar wat aan de donkere kant zijn, met 350g van dezelfde die wat licht zijn maar best lekker. Samen blijken ze elkaar niet te verbeteren maar het lijkt wel of ze allebei hun mindere kant behouden terwijl de rest, het best wel lekkere, is verdwenen.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Gebruikersavatar
cremalover
Berichten: 6403
Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23

Re: Te smerig om te drinken

Berichtdoor cremalover » vr 23 dec 2016, 16:35

Blenden kan tricky zijn. Ik heb er nog weinig ervaring mee maar vandaag mengde ik 350g van bonen die best lekker maar wat aan de donkere kant zijn, met 350g van dezelfde die wat licht zijn maar best lekker. Samen blijken ze elkaar niet te verbeteren maar het lijkt wel of ze allebei hun mindere kant behouden terwijl de rest, het best wel lekkere, is verdwenen.
Precies wat ik ook gedaan heb

250 gram lichter en 250 donkerder van de Brasil gemengd.
Plus wat Malabar.

Gebruikersavatar
fransg
Berichten: 15058
Lid geworden op: do 05 jan 2012, 19:51
Locatie: Amsterdam

Re: Te smerig om te drinken

Berichtdoor fransg » vr 23 dec 2016, 16:39

tevoren had ik 25g van elk samengevoegd, dat in de R120 gemalen en 18g daarvan gebruikt. Dat beviel best, maar uit de E8 kwam het minder. Ik kan morgen nogeens kijken of de mix het dan wel weer okee doet op de R120.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Gebruikersavatar
@3aan
Berichten: 4065
Lid geworden op: zo 06 feb 2011, 20:28
Locatie: Westland 2691
Contacteer:

Re: Te smerig om te drinken

Berichtdoor @3aan » vr 23 dec 2016, 16:52

Sta vandaag op een kerstmarkt in Lelystad. Lekkere Yellow Bourbon Brasil en een Costa Rica - San Jorge. die apart prima smaken en in de mix leek het assig, zal vast met het weer te maken hebben!?
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.

Gebruikersavatar
fransg
Berichten: 15058
Lid geworden op: do 05 jan 2012, 19:51
Locatie: Amsterdam

Re: Te smerig om te drinken

Berichtdoor fransg » vr 23 dec 2016, 16:55

Leuk om deze complicaties ook te delen, niet slechts de hoogtepunten ;-)
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Gebruikersavatar
pichichi
Berichten: 835
Lid geworden op: ma 18 aug 2008, 12:34
Locatie: Soest

Re: Te smerig om te drinken

Berichtdoor pichichi » vr 23 dec 2016, 17:23

Sta vandaag op een kerstmarkt in Lelystad. Lekkere Yellow Bourbon Brasil en een Costa Rica - San Jorge. die apart prima smaken en in de mix leek het assig, zal vast met het weer te maken hebben!?
Brazil en Costa Rica zijn elkaars tegenpolen/vervangers in blends. En in ieder geval nooit in gelijke hoeveelheden.
Ik heb ergens nog een A4´tje op het werk waarin ´vervangers´, soms tot in 2e of 3e lijn genoteerd staan. Ik zal eens opduiken.

Blenden is aparte kunst. Zoals mijn baas altijd zegt: "De bonen moeten huwen. Maar ze kunnen elkaar ook de tent uitvechten."

Op site Sweet Maria´s staat er ook veel over http://legacy.sweetmarias.com/blending.php" onclick="window.open(this.href);return false;

Brasil met Colombia en Indo werkt altijd wel goed. Heeft Coffee Company ook, en Bocca doet iets soortgelijks.
Ah! How sweet coffee tastes, more delicious than a thousand kisses, milder than muscatel wine.
Coffee, I have to have coffee, and, if someone wants to pamper me, ah, then bring me coffee as a gift!

The Coffee Cantata - J.S.Bach

Gebruikersavatar
pichichi
Berichten: 835
Lid geworden op: ma 18 aug 2008, 12:34
Locatie: Soest

Re: Te smerig om te drinken

Berichtdoor pichichi » vr 23 dec 2016, 17:26

Blend gemaakt van wat zelfgebrande Malabar en een Brasil.
Ik vond vanmorgen de koffie een zeepsmaak hebben.Ondrinkbaar.
Toevallig kwam Bvds langs en die heeft hem ook niet opgedronken.Smerig.
Van SM site:
For an potent Indian Monsooned-type blend you could do something like this:
60% Indian Monsooned Malabar -this high percentage will cup very musty
20% High Quality Robusta: Wet-processed Indonesian or Indian
20% Wet-processed Arabica, for aroma and balance: perhaps Indian, Timor, Java or Sulawesi.

Eventueel Robusta vervangen door een WET processed Arabica. Dus geen unwashed Brazil erin doen.
En andermaal, gelijke delen, zou ik, als is het maar voor de leut (pun intended!), vermijden.
Ah! How sweet coffee tastes, more delicious than a thousand kisses, milder than muscatel wine.

Coffee, I have to have coffee, and, if someone wants to pamper me, ah, then bring me coffee as a gift!


The Coffee Cantata - J.S.Bach

Gebruikersavatar
bobbee
Berichten: 13253
Lid geworden op: za 01 sep 2012, 08:39
Locatie: Emmen

Re: Te smerig om te drinken

Berichtdoor bobbee » vr 23 dec 2016, 18:24

Leuke info pichichi! Dank

Geatapatalked
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’


Terug naar “Koffie branden”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 9 gasten

cron