Chemex nieuweling
Chemex nieuweling
Berichtdoor merken » wo 25 jan 2017, 16:52
Ik ben Martijn, koffie liefhebber en in het bezit van een volautomaat. Onlangs heb ik kennis mogen maken met slow coffe en dit beviel mij erg goed waarna ik een Chemex heb aangeschaft voor extra koffie sensatie.
Ik koop mijn bonen in een koffiezaak (iig geen espresso en juist de fruitige bonen uitgezocht) en laat daar de bonen malen in diverse malingen om te kunnen testen. Ik schenk het water vanuit een thee kan met lange tuit.
Over het proces doe ik ongeveer krap 3 minuten.
Ik gebruik tussen de 5.5-6 gram op elke 100 gram water. Het water schenk ik op 90°, ik maak eerst de filter vochtig en ik bloom 30 seconden vanaf schenken met ongeveer 50 gram water. De laatste paar keer krijg ik wel een mooie trechter in de filter
Ondanks dat de koffie nu niet meer wrang smaak, blijft het vooral sterk en krijg ik niet de fruitige koffiesmaak los.
Ik heb ook andere koffie gehad waarbij ik perfect op de 4 minuten uitkwam, maar ook hier krijg ik niet die fruitige smaak te pakken.
Ik heb een handmolen besteld om zelf mijn bonen te malen en hoop dat dit verschil geeft.
Kan iemand mij verder advies geven?
Ik koop mijn bonen in een koffiezaak (iig geen espresso en juist de fruitige bonen uitgezocht) en laat daar de bonen malen in diverse malingen om te kunnen testen. Ik schenk het water vanuit een thee kan met lange tuit.
Over het proces doe ik ongeveer krap 3 minuten.
Ik gebruik tussen de 5.5-6 gram op elke 100 gram water. Het water schenk ik op 90°, ik maak eerst de filter vochtig en ik bloom 30 seconden vanaf schenken met ongeveer 50 gram water. De laatste paar keer krijg ik wel een mooie trechter in de filter
Ondanks dat de koffie nu niet meer wrang smaak, blijft het vooral sterk en krijg ik niet de fruitige koffiesmaak los.
Ik heb ook andere koffie gehad waarbij ik perfect op de 4 minuten uitkwam, maar ook hier krijg ik niet die fruitige smaak te pakken.
Ik heb een handmolen besteld om zelf mijn bonen te malen en hoop dat dit verschil geeft.
Kan iemand mij verder advies geven?
Laatst gewijzigd door merken op wo 25 jan 2017, 17:18, 1 keer totaal gewijzigd.
Re: Chemex nieuweling
Berichtdoor fransg » wo 25 jan 2017, 16:57
dat van die vier muiten kan ik niet helemaal volgen.waarbij ik perfect op de 4 muiten uitkwam
vanaf dat moment, wanneer je een goede handmolen hebt, kun je beginnen.Ik heb een handmolen besteld om zelf mijn bonen te malen
welke handmolen heb je besteld, in welke winkel heb je welke koffie van welke branddatum gehaald?
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Chemex nieuweling
Berichtdoor Erik82 » wo 25 jan 2017, 17:16
Het probleem zit hem in je bonen. Koop verse bonen met een filterbranding en ga zelf malen, zonder dat alles is je avontuur kansloos.
Strietman CT1, LWW EG-1, Lagom P64, Pietro pro brewing, Veel slowkoffie spul
Re: Chemex nieuweling
Berichtdoor merken » wo 25 jan 2017, 17:18
typefout zie ik, muiten moet minuten zijn.
Ik heb de hario skerton molen besteld.
Ik koop mijn bonen bij kaffee met in venray. branding datum e.d. weet ik niet. De koffie is nu denk ik iets meer dan een week oud. Ik bewaar het afgesloten in een verhoud bakje.
Ik heb de hario skerton molen besteld.
Ik koop mijn bonen bij kaffee met in venray. branding datum e.d. weet ik niet. De koffie is nu denk ik iets meer dan een week oud. Ik bewaar het afgesloten in een verhoud bakje.
Re: Chemex nieuweling
Berichtdoor fransg » wo 25 jan 2017, 17:33
Je bedoelt een week geleden gemalen. Hoe lang geleden en waar geoogst, wanneer gebrand, weet je niet...branding datum e.d. weet ik niet. De koffie is nu denk ik iets meer dan een week oud
Er bestaat helaas geen 'vershoudbakje'.in een vershoud bakje.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Chemex nieuweling
Berichtdoor merken » wo 25 jan 2017, 19:48
Zijn er dan verder tips over hoe je de koffiebonen het best kunt bewaren, nu bewaar ik ze gewoon in het zakje of in een plastic bak.
Ik heb helaas ook geen tijd om elke week nieuwe koffie te halen en gebruik de Chemex af en toe s'avonds voor een goede bak koffie.
In ieder geval bedankt voor al jullie reacties!!!
Ik heb helaas ook geen tijd om elke week nieuwe koffie te halen en gebruik de Chemex af en toe s'avonds voor een goede bak koffie.
In ieder geval bedankt voor al jullie reacties!!!
Re: Chemex nieuweling
Berichtdoor fransg » wo 25 jan 2017, 20:16
Eenmaal gemalen is de koffie in elk geval na enige minuten wel 'overleden'.Zijn er dan verder tips over hoe je de koffiebonen het best kunt bewaren
Over bewaren van bonen is heel veel geschreven, dat is in het beginners-gedeelte wel terug te vinden. Veel mensen hebben er verschillende gedachten over, de een vriest het in, de ander zuigt de zak vacuum, de volgende, waar ik persoonlijk heel veel begrip voor heb omdat ik het zelf zo doe, laat die bonen gewoon in de hopper van de maler lekker ademhalen en gebruikt die zelfgebrande bonen wel binnen een maand op.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Chemex nieuweling
Berichtdoor bobbee » wo 25 jan 2017, 20:34
Je bent al lekker bezig! Ik zie de grammen voorbij komen, doorlooptijd etc... Dit is iig al goed als je daar al mee bezighoudt.Kan iemand mij verder advies geven?
De zoete fruitige bonen zijn de Afrikaanse bonen. Probeer een Ethiopië sidamo of een Kenia. Filterbranding is belangrijk en liefst van een brander die dat kan en op bestelling brand of duidelijk aangeeft dat je vers gebrande bonen ontvangt. Ik ben zelf erg tevreden over bocca. Altijd wel goed, daarom heb ik daar een abonnement afgesloten net als erik82. Iedere maand 2x 250 gram van 2 verschillende bonen. Daarnaast kun je Koffielab of Caffenation proberen, ook erg goed. Gewoon bestellen en laten bezorgen als je niet in de buurt woont. De maler die je hebt gekocht is niet zo goed, maar ik ben (wij hier) zijn zeikerds als het om koffie gaat. Ik zweer echter wel dat ik het proef als de koffie met een goede maler is gemalen.
Ik heb deze maler waar ik héél blij mee ben.
viewtopic.php?p=72498#p72498
Voor sprankelende koffie gebruik ik het liefst de hario v60. De Chemex 3 cup gebruik ik af en toe nog, ik doe globaal het volgende maar ieder doet zijn eigen ding uiteindelijk:
20 gram koffie
300 gram water op 90 graden
Doorlooptijd is 2:30 a 3:00 minuten.
Bloom 40 gram water (bij 20 gram
Koffie) voor 30 seconden.
Dan langzaam in cirkels opschenken zonder de kant te raken of in het midden te schenken. Dit tot 300 gram water is bereikt in 1x, dus zonder tussenstop. Daarom langzaam en zonder veel werveling opschenken. Wanneer de 300 gram bereikt is roer je 1x rustig met de bolle kant van een lepeltje even om het water en het maalsel wat om te woelen. Meestal zit ik dan op een doorlooptijd van 2:30, anders pas ik de volgende keer de maalgraad daar op aan om dat te bereiken. Dit geeft mij het beste resultaat.
Succes, hopelijk heb je er wat aan.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
Re: Chemex nieuweling
Berichtdoor Erik82 » do 26 jan 2017, 12:48
Zo te zien adverteren ze wel met vers gebrande bonen maar niet zozeer met filterbranding. Waarschijnlijk heb je dus nu een grof voorgemalen espressobranding wat niet te vergelijken is met een goede filterbranding. Gemalen koffie verliest na 5 minuten 80% van de smaak dus zelf malen is een must.
Bewaren kan best een maand tot 1,5 maand ofwel eens per maand bestellen zou al voldoende zijn. Persoonlijk ben ik voorstander van het roaster's choice abonnement van Bocca voor 19 euro per maand voor 2 keer 250gr koffiebonen.
Bewaren kan best een maand tot 1,5 maand ofwel eens per maand bestellen zou al voldoende zijn. Persoonlijk ben ik voorstander van het roaster's choice abonnement van Bocca voor 19 euro per maand voor 2 keer 250gr koffiebonen.
Strietman CT1, LWW EG-1, Lagom P64, Pietro pro brewing, Veel slowkoffie spul
Terug naar “Filter, French press, Mokkapot etc.”
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 10 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign