Handleiding voor de beginner in espresso
Re: Handleiding voor de beginner in espresso
Berichtdoor Spironski » wo 19 sep 2018, 21:22
We zijn, net als jij, gewoon liefhebbers hè? En we zijn allemaal ook ooit eens onderaan begonnen. Hou vol, je komt er zeker!
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: Handleiding voor de beginner in espresso
Berichtdoor Detje » zo 04 nov 2018, 17:48
Super geschreven ben er heel blij mee. Ben voor mijn werk een workshop aan het maken dus alle waarheden tussen alle onzin die verteld worden zijn super welkom.
-
- Berichten: 8
- Lid geworden op: zo 17 nov 2013, 22:42
Re: Handleiding voor de beginner in espresso
Berichtdoor paultje_bos » ma 10 jun 2019, 08:48
Hoi allemaal, ik probeer mijn zet-skills wat te verbeteren. Nu loop ik tegen het volgende “probleem” aan. Als ik 7 gram koffie in mn bakje doe, dan kan ik hem bijna naar tampen, vanwege de rand in het bakje. Moet ik er dan gewoon meer koffie in doen? Of gaat dan de “vuistregel” er aan?
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Re: Handleiding voor de beginner in espresso
Berichtdoor Wijmaar » ma 10 jun 2019, 08:58
Helaas, geen ervaring met 7g bakje, maar daar ligt misschien ook direct je antwoord aangezien bijna niemand hier een enkel (7g) bakje gebruikt. Ik zou lekker beginnen met het dubbele bakje, stuk eenvoudiger en als de de ratio 1:2 aanhoudt heb je ook een fatsoenlijke espresso.
Re: Handleiding voor de beginner in espresso
Berichtdoor Pti » ma 10 jun 2019, 09:32
Jup enkele bakjes zijn bijzonder lastig. Als je het goed wil doen heb je er speciale enkele bakjes en speciale kleine tampers voor. Maar een (dubbele) espresso van tenminste 14gram droge koffie is de standaard.
-
- Berichten: 8
- Lid geworden op: zo 17 nov 2013, 22:42
Re: Handleiding voor de beginner in espresso
Berichtdoor paultje_bos » ma 10 jun 2019, 21:39
Haha, grappig, ben juist van mn 14 gram bakje naar 7 gram gegaan omdat ik dacht zo het kom verbeteren. Maar thanks voor de tip, ga me daar op richten!
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
-
- Berichten: 4
- Lid geworden op: za 13 jul 2019, 21:16
Re: Handleiding voor de beginner in espresso
Berichtdoor RealRedHair » za 07 sep 2019, 21:12
Snap ik toch niet helemaal. Ik dacht dat de brewratio 1:2 is voor espresso. Dan kom ik met 17 gram op max rond 40-45 gram koffie uit en niet 60 ml voor een dubbel shot. Mijn doorlooptijd is dan rond 20 seconden.De vuistregel zoals die door l'Istituto Nazionale Espresso Italiano wordt gehanteerd is: maximaal 30 ml water van 88-93C wordt onder een druk van minstens 9 bar in ongeveer 25 seconden door 7 gram koffie geperst. Voor een dubbele espresso hanteer je 60ml water en 14 gram koffie, maar nog altijd die 25 seconden.
Ik zet dose en yield vast (https://www.youtube.com/watch?v=-BT7-yO ... e=youtu.be) en dan tijd/maling variëren.
Klopt dit??
- Powerreserve
- Berichten: 171
- Lid geworden op: za 08 jun 2019, 12:55
Re: Handleiding voor de beginner in espresso
Berichtdoor Powerreserve » za 07 sep 2019, 23:04
Die 1:2 brewratio is een richtlijn. Als je met 17gr maalsel werkt dan krijg je met deze ratio 34gr espresso in je kopje. Je laat hiermee de andere richtlijn - 60ml espresso- los. Obv de smaak die je ervaart kun je de extractie verkorten of verlengen. De doorlooptijd zou rond de 30sec moeten zijn. Ook dit is een richtlijn en verander je door je maalsel fijner/groffer te maken.
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Life is too short for mediocre coffee
- gilleko B.
- Berichten: 5630
- Lid geworden op: ma 12 feb 2018, 22:42
Re: Handleiding voor de beginner in espresso
Berichtdoor gilleko B. » di 10 sep 2019, 19:30
Bijgaande foto's van twee single baskets 7-9 gr. De ene voorzien van een ridge zat standaard bij de Rocket. Kreeg geen fijn resultaat hiermee. IMS ridgeless singlebasket gekocht. Verbetering tov Rocket mandje, maar ondanks veel experimenteren was dit het ook niet, althans nog niet. Moeilijk mandje vind ik.
Maak mijn espresso met een 12-14 gr mandje van IMS. Dat gaat echt goed. Vergeet nu uitgangspunt 7-9 gr voor een espresso.
Verstuurd vanaf mijn SM-G965F met Tapatalk
Maak mijn espresso met een 12-14 gr mandje van IMS. Dat gaat echt goed. Vergeet nu uitgangspunt 7-9 gr voor een espresso.
Verstuurd vanaf mijn SM-G965F met Tapatalk
Terug naar “Alles voor beginners”
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 18 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign