Mijn Europiccola in actie!
Mijn Europiccola in actie!
Berichtdoor dirk020 » di 03 jan 2017, 17:52
Ik dacht, ik ga ook 's een online handleidinkje maken voor de leverlovers
Re: Mijn Europiccola in actie!
Berichtdoor fransg » di 03 jan 2017, 17:56
Over bonen bestaan veel misverstanden, zo schijn je alleen ècht goed koffie te kunnen zetten met bonen maximaal tot drie weken na het branden, zo ben je veroordeeld tot het kopen van bonen in dat hippe winkeltje dat zelf bonen brandt in hun sousterrain. Ik heb ontdekt dat dat baarlijke nonsense is en dat je werkelijk uitstekende koffie kan maken met bonen die je bij de eerste de beste Italiaanse levensmiddelenzaak kan kopen. Die zijn soms een jaar oud!
Naast de zak bonen staat een borrelglaasje met bonen, precies ongeveer 14gram. Dat is de voorgeschreven hoeveelheid om twee kopjes espresso van te kunnen maken
Re: Mijn Europiccola in actie!
Berichtdoor fransg » di 03 jan 2017, 17:58
Vreemd genoeg zijn deze bonen enorm statisch geladen, met het stoompijpje van de Europiccola maken we ze een beetje nat in de molen voor we gaan malen
Re: Mijn Europiccola in actie!
Berichtdoor dirk020 » wo 04 jan 2017, 16:21
Dat blijkt super te werken! Als ik ze niet nat maak blijft er heel veel maalsel achter in de molen en dat wat in het opvangbakje komt zit vast aan de zijkant van 't bakkie, een hele toer om dat er dan uit te krijgenVreemd genoeg zijn deze bonen enorm statisch geladen, met het stoompijpje van de Europiccola maken we ze een beetje nat in de molen voor we gaan malen
Re: Mijn Europiccola in actie!
Berichtdoor bvds » wo 04 jan 2017, 19:22
Of een keer sprayen met een lege neusspray waar je water in doet.
Je hoeft de koffie niet te laten zwemmen
En oude koffie? Tsja veel van die Italiaanse kilozakken staan stijf van de robusta. Dus als voldoende crema een graadmeter is voor goede espresso zit je goed. Ook als ze een jaar oud zijn. Maar of het lekker is? Vaak erg eendimensionaal. Weinig complexiteit. En als je pech hebt verbrand en bitter op de koop toe. Dus lekker aftoppen met schepje suiker, want dat doen ze in Italie toch ook
Er zijn best aardige Italiaanse koffies overigens. Een Diemme (zonder robusta) of een Bristot Tiziamo (5% robusta) of een Caffe Piansa 10+1 (10% robusta) zijn zeker de moeite waard. Af en toe. Ook geen koopjes. Zitten ook op 25 euro de kilo. Maar goed bonenbeeld en rustig gebrand. En dan weer snel terug maar echte specialty koffie. Want het gaat wel snel vervelen die Italianen.
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs
Re: Mijn Europiccola in actie!
Berichtdoor dirk020 » wo 04 jan 2017, 22:14
Weet ik! 't Ziet er op de foto dramatisch uit maar dat is omdat de glazen wand van de maler beslagen is maar er ligt echt geen plas water in het opvangbakkie hoorAlleen zijn 1 of 2 druppels zat!
Voor deze pik geen suiker en geen melk. Zoals ik van de broer van Patrizia in Salerno geleerd heb drinken alleen I buongustai koffie zonder suiker.En oude koffie? Tsja veel van die Italiaanse kilozakken staan stijf van de robusta. Dus als voldoende crema een graadmeter is voor goede espresso zit je goed. Ook als ze een jaar oud zijn. Maar of het lekker is? Vaak erg eendimensionaal. Weinig complexiteit. En als je pech hebt verbrand en bitter op de koop toe. Dus lekker aftoppen met schepje suiker, want dat doen ze in Italie toch ook
De koffiebonen die ik koop genereren een koffie die goed smaakt, zeker niet verbrand en bitter. Kan ook liggen aan de La Pavoni hoewel deze bonen ook goed presteren in de Quickmill op 't werk en in een caffe moka op vakantie. Probeer ze ook 's!
- cremalover
- Berichten: 6403
- Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23
Re: Mijn Europiccola in actie!
Berichtdoor cremalover » do 05 jan 2017, 08:25
Ben nog een zak Kimbo aan het wegwerken.
In eerste instantie was ik redelijk enthousiast maar het profiel van die koffie is zo vlak als het friese platteland.Zelfs in een cappu word ik er niet meer echt blij van.
Maar het shot kleurt wel mooi bruin.Dat dan weer wel.
Re: Mijn Europiccola in actie!
Berichtdoor bobbee » do 05 jan 2017, 09:57
En dat bevochtigen, doe dat nou in dat shotglaasje voordat je ze in de maler deponeert.
Uiteraard wel tof dat je hier de moeite voor neemt!
Re: Mijn Europiccola in actie!
Berichtdoor Erik82 » do 05 jan 2017, 10:38
Italiaanse oude meuk. Ja dat werkt best redelijk door de grote hoeveelheid robusta maar lekker is anders tenzij je van vlakke koffie houdt. Ik zou echter zeker niet zo ver gaan om te zeggen dat ze goed zijn. Er zijn ook goede Italiaanse merken en zelfs als ze ouder zijn geven ze de eerste 4 uur nadat je de zak hebt open gemaakt nog best aardige smaak maar daarna gaat het heel hard achteruit en na een dag is er weinig meer van over. Sommige houden zich beter maar daar betaal je dan ook bijna net zoveel voor als vers gebrande koffie.
Er is een verschil tussen wat goed is en wat jij acceptabel vindt. De bonen die je nu gebruikt zijn niet goed maar voor jou acceptabel. Goed wordt gemeten aan de hand van meetbare kwaliteitskenmerken waar deze bonen niet aan zullen voldoen. Dat is iets heel anders dan dat jij het lekker vindt. Zo kun je ook goede bonen smerig vinden.
Re: Mijn Europiccola in actie!
Berichtdoor dirk020 » do 05 jan 2017, 17:12
Misschien zetten júllie wel mensen op 't verkeerde been door telkens maar te stellen dat je alleen goede koffie kan zetten van bonen tot max. 3 weken na 't branden. De ervaring die ik heb met dàt soort bonen is dat je daar óók heel lekkere koffie mee zetten kan, sterker nog, wellicht zelfs betere maar dat wil niet zeggen dat ik voor mij en mijn tafelgenoten geen lekkere koffie kan zetten met de bonen die ik in 't Italiaanse specialiteitenwinkeltje haal.Ja, dat stukje dat je bij de eerste de beste Italiaanse levensmiddelen zaak goede koffie kunt scoren klopt niet. Daarmee zet je mensen op het verkeerde been.
Door te stellen dat je alleen maar goeie koffie kan zetten van versgebrande bonen werpt bovendien een extra drempel op voor de aspirant thuisbarista die niet of slechts via omwegen aan dat soort bonen kan komen; we wonen niet allemaal in 020 of een andere hippe stad waar 't vergeven is van de kleine branderijtjes. Nou weet ik wel dat je in Ramrukkerwoude vergeefs zal zoeken naar een Italiaans specialiteitenwinkeltje maar zelfs daar kan je makkelijk aan bijvoorbeeld Illy bonen komen.
Is ook leuk om te doen en een plaatje zegt soms meer dan een heel verhaalUiteraard wel tof dat je hier de moeite voor neemt!
Terug naar “Hefboom- / lever apparaten”
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 12 gasten
Onze partners
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.