Fuck de barista...

Espressotopia

Re: Fuck de barista...

Berichtdoor Espressotopia » di 03 feb 2009, 22:10

We raken wat van de discussie af, maar enfin. Als je denkt als ondernemer te moeten besparen op de dosering, dan ben je wel heel slecht bezig. Ga nu eens uit van een kiloprijs van 18 euro (ex btw, incl korting). Dan kost een gram koffie 1,8 eurocent. Moet dat dan je winst zijn? Een koekje kost een veelvoud hiervan. Je kunt dan beter het koekje weglaten en goede koffie serveren.

Anyway.. plaats je dit in het perspectief van de Nespresso, dan gaat het al helemaal nergens over. Bij een zeer ruime dosering van 10 gram zit je qua kosten pas op de helft van de cupjes. Tel uit je winst!

Gebruikersavatar
André
Berichten: 109
Lid geworden op: vr 19 sep 2008, 18:35
Locatie: Westerbork
Contacteer:

Re: Fuck de barista...

Berichtdoor André » di 03 feb 2009, 22:56

We raken wat van de discussie af, maar enfin. Als je denkt als ondernemer te moeten besparen op de dosering, dan ben je wel heel slecht bezig. Ga nu eens uit van een kiloprijs van 18 euro (ex btw, incl korting). Dan kost een gram koffie 1,8 eurocent. Moet dat dan je winst zijn? Een koekje kost een veelvoud hiervan. Je kunt dan beter het koekje weglaten en goede koffie serveren.

Anyway.. plaats je dit in het perspectief van de Nespresso, dan gaat het al helemaal nergens over. Bij een zeer ruime dosering van 10 gram zit je qua kosten pas op de helft van de cupjes. Tel uit je winst!

Helemaal mee eens echter....de fiscus heeft inmiddels ook door wat er gedoseerd moet worden en weet dat zelfs per merk. Welliswaar niet alle, maar wel de meest gebruikte. Denk aan de actie 'Koffieboon"in de jaren negentig. Toen werden de leveranciers verplicht om door te geven wie hun afnemers waren en wat de doseringen waren. Daarom wordt er standaard vanuit gegaan dat de doseringen 6.5 en 7 gram zijn.

Luchtgekoelde koffie 6.5 gram en watergekoelde koffie 7 gram.

Ieder weet dat bij de echte barista de doseringen onderhavig zijn aan de beoogde kwaliteit. Prima! Doen we thuis ook....

Maar helaas moeten we in de horeca deze standaardwaarden aanhouden en zodoende komen we dus ook op deze cijfers...
BonneBella CoffeeConcepts: La tua passione e la mia passione!
info at bonnebella.nl

Espressotopia

Re: Fuck de barista...

Berichtdoor Espressotopia » wo 04 feb 2009, 12:54

Wat een onzin, je verstoppen achter de Belastingdienst voor je dosering? Die bepaal je natuurlijk lekker zelf! Natuurlijk moet je wel een geloofwaardig verhaal hebben, maar een ander kan natuurlijk nooit je dosering bepalen. Denk bijvoorbeeld eens aan barista's die espresso's altijd in een dubbele filter bereiden, ook als er een enekel wordt besteld. Dan gooi je er dus af en toe een weg.

karel
Berichten: 240
Lid geworden op: zo 12 okt 2008, 15:38
Locatie: Rotterdam

Re: Fuck de barista...

Berichtdoor karel » wo 04 feb 2009, 22:56

Als je uitgaat van 6.5 of 7 gram per kopje dan gaat het niet helemaal goed.
Zoals hierboven al gezegd heb je allerlei verlies. Het te veel dat van de portafilter afgeschoven wordt, dubbele shots voor een enkele en of test espresso'tjes, het eerste beetje, als de molen een tijd stil heeft gestaan enz. Goede koffie kost veelal ook meer als een tientje. Maar goed ook met koffie van 18 of zeg 20 euro p.kilo en incl. verlies en verspilling is 10 gram per verkocht drankje is nog slechts € 0,20. Daarbij komt de apparatuur natuurlijk nog maar voor een afschrijving van € 0,05 kun je met een goede machine en een aantal molens werken. €0,25 (zonder de energie,bediening, servies, accesoires, huur en dergelijke.) Dat moet toch te doen zijn? En de belasting? Als je een kloppend verhaal hebt dan kun je "alles" uitleggen! beknibbelen op de grammen is diefstal van jezelf. Voor slechte koffie komen mensen namelijk niet terug!

Buiten dit alles;
Volgens mij vragen mensen niet om goedkope koffie maar om lekkere koffie!
~~.~~~~~~~~~ ~ ~ ~
~~)~~~~
~~(~~
~~))~~
. c[_]

Gebruikersavatar
André
Berichten: 109
Lid geworden op: vr 19 sep 2008, 18:35
Locatie: Westerbork
Contacteer:

Re: Fuck de barista...

Berichtdoor André » do 05 feb 2009, 09:10

Wat een onzin, je verstoppen achter de Belastingdienst voor je dosering? Die bepaal je natuurlijk lekker zelf! Natuurlijk moet je wel een geloofwaardig verhaal hebben, maar een ander kan natuurlijk nooit je dosering bepalen. Denk bijvoorbeeld eens aan barista's die espresso's altijd in een dubbele filter bereiden, ook als er een enekel wordt besteld. Dan gooi je er dus af en toe een weg.
Het gaat niet om het verstoppen....ik geef alleen aan hoe wij in horeca dienen te rekenen.

Natuurlijk...nogmaals....dosering is relatief. Maar....gezien het feit dat we in nederland leven en belasting moeten betalen is er gaandeweg de jaren een rekensysteem onstaan zoals ik heb beschreven.
Gaan we dus uit van een prijs per kop bepaling dan geldt degenoemde berekening....

Natuurlijk is het beter de dosering aan te passen conform je smaak- en kwaliteiteisen dat is niet de discussie.

....... 8-)
Laatst gewijzigd door André op do 05 feb 2009, 21:12, 1 keer totaal gewijzigd.
BonneBella CoffeeConcepts: La tua passione e la mia passione!
info at bonnebella.nl

Gebruikersavatar
Spironski
Berichten: 9079
Lid geworden op: ma 03 mar 2008, 16:52
Locatie: Groningen

Re: Fuck de barista...

Berichtdoor Spironski » do 05 feb 2009, 11:00

Luchtgekoelde koffie 6.5 gram en watergekoelde koffie 7 gram.
Kan je dit nog even uitleggen? Zitten we hier op een auto en motoren-forum, of gaat dit over dry-processed en wet-processed koffie? ;)
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Gebruikersavatar
Aadje
Berichten: 797
Lid geworden op: ma 03 mar 2008, 15:21

Re: Fuck de barista...

Berichtdoor Aadje » do 05 feb 2009, 11:43

Het gaat hier om koffie uit een Kever of Deux Chevaux versus koffie uit een state of the art V8 16v HTDI X3000 BMW/Mercedes/Noem-eens-wat :P
Speedster | SuperJolly | et al.

Espressotopia

Re: Fuck de barista...

Berichtdoor Espressotopia » do 05 feb 2009, 16:50

Luchtgekoelde koffie 6.5 gram en watergekoelde koffie 7 gram.
Kan je dit nog even uitleggen? Zitten we hier op een auto en motoren-forum, of gaat dit over dry-processed en wet-processed koffie? ;)
Nope, het heeft met de koelmethode te maken. Als je brand in kleine hoeveelheden (tot zo'n 100kg), dan kun je af met luchtkoeling. Brand je in grotere hoeveelheden zoals branders van supermarktkoffie doen, dan voldoet luchtkoeling niet meer en moet je met water koelen. Dat laatste gaat natuurlijk weer ten koste van de kwaliteit.

Gebruikersavatar
Spironski
Berichten: 9079
Lid geworden op: ma 03 mar 2008, 16:52
Locatie: Groningen

Re: Fuck de barista...

Berichtdoor Spironski » do 05 feb 2009, 16:59

Ah weer iets geleerd (waar ik niets aan heb)!
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Espressotopia

Re: Fuck de barista...

Berichtdoor Espressotopia » do 05 feb 2009, 17:40

Waarom heb je er niks aan?


Terug naar “Servings, Pads en Cups”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast