Het grote broodbaktopic

Leuk natuurlijk, die koffie, maar er zijn meer dingen die je zoal bezighouden. Deel ze hier!
R&B
Berichten: 1255
Lid geworden op: za 23 aug 2008, 17:48
Locatie: Zwolle

Re: Het grote broodbaktopic

Berichtdoor R&B » za 17 jun 2017, 17:11

Gemaksgist
Als je wilt kan je ook goed "moeilijk" doen met alleen gist.
Zo kun je bijvoorbeeld gist uit een flesje Westmalle opkweken om brood mee te bakken. Is dezelfde soort gist als bakkersgist.
Die gistcultuur kan je vervolgens in stand proberen te houden en dan liefkozend een naam geven. ;)
Behmor 1600+, Baratza Sette 270W, La San Marco SM95A, Faema MC90, La Pavoni Europiccola, mini Gaggia, Bezzera Magica, Bosch B30

Gebruikersavatar
fransg
Berichten: 4995
Lid geworden op: do 05 jan 2012, 19:51
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: Het grote broodbaktopic

Berichtdoor fransg » za 17 jun 2017, 17:42

Dat kan natuurlijk wel. Indien het biergist is op basis van een ambachtelijk bier van een eeuwenoude abdij,en je maakt het jezelf een beetje moeilijk, dan heeft zoiets ook een verhaal en mag het, dan is het gewoon toegestaan.
LONDINIUM L1 & L-R -COMPAK E8/E6/E5 & R120-Mazzer-Rocket-Pavoni-Roastilino-Coffee-Tech FZ94-Tonino-Wile-VSTrefractoIV

mutsje
Berichten: 566
Lid geworden op: vr 07 okt 2016, 21:44
Locatie: Leiden

Re: Het grote broodbaktopic

Berichtdoor mutsje » za 17 jun 2017, 21:09

Merk je nou ook zo'n heel verhaal als je het op loopt te eten? :twisted:
ECM Giotto Premium, Quamar M80E, coffeelab tamper

Gebruikersavatar
fransg
Berichten: 4995
Lid geworden op: do 05 jan 2012, 19:51
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: Het grote broodbaktopic

Berichtdoor fransg » za 17 jun 2017, 22:17

Jazeker. Zo'n echt brood met karakter valt gewoon beter, is ook mooier verteerbaar.

Hoe vaak hoor je niet de klacht van mensen dat ze een 'onrustige darm' hebben bijvoorbeeld of simpelweg enorm 'winderig' zijn en daardoor een angst hebben ontwikkeld om naar de opera te gaan omdat hun hele rij leegloopt terwijl zij als het ware ongeremd leeglopen.

Vraag je tactvol door, dan blijkt maar al te vaak dat ze ergens van dat 'simpele' brood hebben genomen.

Natuurlijk komen ze dan met zeer aannemelijke excuses, er was zogenaamd niks anders, maar intussen hebben ze het willens en wetens tot zich genomen en ja dan is die darmflora natuurlijk net een kauwgumfabriek geworden.

Alle integere processen die men onder internisten omschrijft als oer, zuiver, waarlijk, puur en authentiek zijn dan voor enige tijd bedorven door dat slappe goedkope industriespul dat niet alleen in deeg bubbeltjes maakt maar dat ook in de spijsverteringsorganen blijft doen en soms nog erger.

Ik zeg nog zo ik zeg, breek me de bek niet los!
LONDINIUM L1 & L-R -COMPAK E8/E6/E5 & R120-Mazzer-Rocket-Pavoni-Roastilino-Coffee-Tech FZ94-Tonino-Wile-VSTrefractoIV

Gebruikersavatar
bobbee
Beheerder
Berichten: 4630
Lid geworden op: za 01 sep 2012, 08:39
Locatie: Emmen...

Re: Het grote broodbaktopic

Berichtdoor bobbee » zo 18 jun 2017, 19:03

Pizza!

Deeg 72 uur oud. 1 gram gist op 1 kg type 00 bloem. (800gram 00 + 200gram semola) 15 gram zout, 625 gram water)

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Nutella pizza als dessert

Afbeelding
Espresso gear: || BEZZERA Strega || Eureka Olympus 75E Mythos burrs ||
Filter gear: || HARIO V60 || KALITA Kettle || Chemex 3-cup ||
Roasting gear: || Behmor 1600+ ||

Gebruikersavatar
fransg
Berichten: 4995
Lid geworden op: do 05 jan 2012, 19:51
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: Het grote broodbaktopic

Berichtdoor fransg » zo 18 jun 2017, 19:09

wow dat heb je even uitstekend onder de knie!

petje af
LONDINIUM L1 & L-R -COMPAK E8/E6/E5 & R120-Mazzer-Rocket-Pavoni-Roastilino-Coffee-Tech FZ94-Tonino-Wile-VSTrefractoIV

Gebruikersavatar
bobbee
Beheerder
Berichten: 4630
Lid geworden op: za 01 sep 2012, 08:39
Locatie: Emmen...

Re: Het grote broodbaktopic

Berichtdoor bobbee » zo 18 jun 2017, 20:26

Dank je! De pizza's bakken binnen 60 tot 90 seconden gaar trouwens, zoals het hoort.

Mijn pizza's zijn niet helemaal volgens de Napolitaanse regels door de semola maar goed, de semola maakt het deeg iets knapperiger en minder taai. Afbeelding
Espresso gear: || BEZZERA Strega || Eureka Olympus 75E Mythos burrs ||
Filter gear: || HARIO V60 || KALITA Kettle || Chemex 3-cup ||
Roasting gear: || Behmor 1600+ ||

mutsje
Berichten: 566
Lid geworden op: vr 07 okt 2016, 21:44
Locatie: Leiden

Re: Het grote broodbaktopic

Berichtdoor mutsje » di 20 jun 2017, 18:53

Lekker hoor, ik ben weer ordinair vreetbrood wat op de darmen slaat aan het maken. Een met uitsluitend speltmeel voor den vrouwe in dit ordinaire huishouden en een voor den kinderen en mij.
ECM Giotto Premium, Quamar M80E, coffeelab tamper

Gebruikersavatar
bobbee
Beheerder
Berichten: 4630
Lid geworden op: za 01 sep 2012, 08:39
Locatie: Emmen...

Re: Het grote broodbaktopic

Berichtdoor bobbee » di 20 jun 2017, 19:02

Haha! Ik zal de broodbakmachine weer eens een keer gaan gebruiken!
Espresso gear: || BEZZERA Strega || Eureka Olympus 75E Mythos burrs ||
Filter gear: || HARIO V60 || KALITA Kettle || Chemex 3-cup ||
Roasting gear: || Behmor 1600+ ||

Gebruikersavatar
fransg
Berichten: 4995
Lid geworden op: do 05 jan 2012, 19:51
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: Het grote broodbaktopic

Berichtdoor fransg » di 20 jun 2017, 19:42

Kort voor ik mijn volgende authentieke creatieve zuurdesembrood-uiting uit de oven zou halen, zag ik het eidopje met zout staan.

Zonder dat ik er iets aan kon doen, is het toevoegen van het zout kennelijk niet gebeurd. Erg vervelend ;-)
LONDINIUM L1 & L-R -COMPAK E8/E6/E5 & R120-Mazzer-Rocket-Pavoni-Roastilino-Coffee-Tech FZ94-Tonino-Wile-VSTrefractoIV


Terug naar “De Huiskamer”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast