Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Leuk natuurlijk, die koffie, maar er zijn meer dingen die je zoal bezighouden. Deel ze hier!
mutsje
Berichten: 681
Lid geworden op: vr 07 okt 2016, 21:44
Locatie: Leiden

Re: Het grote broodbaktopic

Berichtdoor mutsje » za 19 mei 2018, 10:41

Ik gebruik al heel lang geen desem meer maar de moderne droge gist. Dames waren zat van de desem. Maar deze pitta broodjes mix mag er niet meer uit van de kinderen.
ECM Manufacture Mechanika IV, Quamar M80E, coffeelab tamper, fancy atag stoomoven

Gebruikersavatar
fransg
Berichten: 15046
Lid geworden op: do 05 jan 2012, 19:51
Locatie: Amsterdam

Re: Het grote broodbaktopic

Berichtdoor fransg » za 19 mei 2018, 19:31

8D97EB43-A518-4B35-A3E2-19590FEDF1F3.jpeg
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Gebruikersavatar
FrancisPavoni
Berichten: 339
Lid geworden op: zo 13 mar 2016, 00:23

Re: Het grote broodbaktopic

Berichtdoor FrancisPavoni » ma 21 mei 2018, 22:30

haver_boekweit_spelt.jpeg
haver_boekweit_spelt
Glutenarm brood, met als smokkelmeel spelt omdat de boekweit op was..

deKoffieKoning
Berichten: 7
Lid geworden op: di 22 mei 2018, 08:55

Re: Het grote broodbaktopic

Berichtdoor deKoffieKoning » do 24 mei 2018, 17:06

Brood ziet er lekker uit, maar ben bij glutenvrij/arm toch altijd wat bang dat het met de smaak tegenvalt... Heb wel eens gehoord dat gluten werken als een soort bindmiddel, glutenvrij brood kan in mijn ervaring idd wel minder lekker zijn dan brood met gluten. Was het lekker Francis?

Gebruikersavatar
FrancisPavoni
Berichten: 339
Lid geworden op: zo 13 mar 2016, 00:23

Re: Het grote broodbaktopic

Berichtdoor FrancisPavoni » do 24 mei 2018, 18:10

Ja hoor, is prima brood. De gluten zorgen normaal gesproken voor elasticiteit en 'vangen' de luchtbellen die tijdens het rijzen ontstaan.
In dit brood gebruik je voor de binding psyliumvezels.

Qua smaak is het door de haver en met name boekweit vooral licht bitter maar verder prima te eten.

mutsje
Berichten: 681
Lid geworden op: vr 07 okt 2016, 21:44
Locatie: Leiden

Re: Het grote broodbaktopic

Berichtdoor mutsje » do 24 mei 2018, 20:23

Ziet er erg smakelijk uit. Misschien voor diegenen die dit volgen en ook glutenvrij willen proberen het recept posten?
ECM Manufacture Mechanika IV, Quamar M80E, coffeelab tamper, fancy atag stoomoven

Gebruikersavatar
FrancisPavoni
Berichten: 339
Lid geworden op: zo 13 mar 2016, 00:23

Re: Het grote broodbaktopic

Berichtdoor FrancisPavoni » do 24 mei 2018, 20:54

Recept:
400 gr havermeel,
350 gr boekweitmeel,
16-18 gr zout,
1 eetlepel psyliumvezels,
halve theelepel gedroogde gist,
675 ml water.

Eerst meel goed mengen, dan warm water erbij, mengen (eventueel met mixer) tot het een glad geheel is. Minimaal 8 uur (ivm afbreken fitinezuur) laten staan.
Römertopf/braadpan voorverwarmen in de oven.
Brood 1 uur in de oven, op 235 graden met deksel op pan. Na 40 minuten deksel verwijderen (oppassen voor stoom) en afbakken.

Extra opmerkingen:
- volgens mij bevat haver een kleine hoeveelheid gluten dus 100% glutenvrij is het niet
- je kunt zaden etc toevoegen maar pas dan ook de hoeveelheid water aan
- water niet te heet, kan ook gewoon koud zijn
- deeg is behoorlijk vloeibaar en brood is soms wat klef

Overigens maakte ik dit brood gewoon voor de gein; ik heb geen glutenallergie oid. Heb je dat wel dan is voorzichtigheid geboden

deKoffieKoning
Berichten: 7
Lid geworden op: di 22 mei 2018, 08:55

Re: Het grote broodbaktopic

Berichtdoor deKoffieKoning » vr 25 mei 2018, 09:31

Bedankt voor het recept!

Gebruikersavatar
namor
Berichten: 337
Lid geworden op: wo 15 nov 2017, 21:27

Re: Het grote broodbaktopic

Berichtdoor namor » vr 25 mei 2018, 10:39

bedankt voor recept! ga proberen mijn vrouw aan het werk te zetten :) .... wie lekkere koffee wilt moet voor brood zorgen :)
Om te drinken: LM GS3 MP, Cremina 67, LP Pre ... /
Om te malen: MH EK43, Compak F8, TM Sculptor 064S, Kinu M47 /
Om te branden: Besca BSC 2kg /
Om te meten: VST LAB Coffee, Tonino, Wile/

Gebruikersavatar
fransg
Berichten: 15046
Lid geworden op: do 05 jan 2012, 19:51
Locatie: Amsterdam

Re: Het grote broodbaktopic

Berichtdoor fransg » zo 27 mei 2018, 19:44

4BF3C68F-D715-4A38-83DE-7F320D1BC7EA.jpeg
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino


Terug naar “De Huiskamer”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 16 gasten

cron