retentie begrip ff checken
Re: retentie begrip ff checken
Berichtdoor bobbee » di 14 mar 2023, 12:37
Je kunt zien wat de retentie is als je koffie hebt gemalen en daarna wat niet snelkook rijst vermalen. Door het kleurverschil kun je zien wat er telkens aan oud maalsel meekomt.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
Re: retentie begrip ff checken
Berichtdoor Ben70 » di 14 mar 2023, 14:05
Beetje een mode woord aan het worden retentie
en iedereen proeft de achtergebleven halve gram
die een volgende keer meekomt
ik niet, dus ik blijf lekker malen met de Compak
en iedereen proeft de achtergebleven halve gram
die een volgende keer meekomt
ik niet, dus ik blijf lekker malen met de Compak
Rocket Appartamento Compak E8
Lelit Bianca , KitchenAid - Siphon Coffee Brewer/kitchenaid grinder
Lelit Bianca , KitchenAid - Siphon Coffee Brewer/kitchenaid grinder
- gilleko B.
- Berichten: 5655
- Lid geworden op: ma 12 feb 2018, 22:42
Re: retentie begrip ff checken
Berichtdoor gilleko B. » di 14 mar 2023, 16:01
Ingrepen kunnen zeer goed uitwerken op de smaakbeleving, zoals na iedere shot even rinsen, of 1 dosis of 2 doses aan bonen door de molen malen ter voorkoming dat een kleine hoeveelheid retentie aan maalsel de smaak negatief mogelijk kan beïnvloeden. Dat is een relatief goedkope ingreep dan een nagenoeg retentieloze kostbare exoot erbij kopen omdat je geen retentie wilt. Tenzij het een hebbedingetje is en dat vind ik volkomen plausibel, normaal en acceptabel.Kostbare ingrepen zijn in mijn ervaring vaak wel goed voor de smaakbelevingIk rins na iedere gemaakte espresso altijd de kop en filterbasket, vaak nog eens mbv de Pallo. Denk dat dat uiteindelijk best veel doet voor de smaak, meer als een filtermandje van €200 of andere kostbare ingrepen.
️
- gilleko B.
- Berichten: 5655
- Lid geworden op: ma 12 feb 2018, 22:42
Re: retentie begrip ff checken
Berichtdoor gilleko B. » di 14 mar 2023, 16:04
Ik dacht dat je juist snelkookrijst moest gebruiken omdat die vriendelijker uitwerkt naar je maalschijven dan die agressieve harde rijstkorrels. Decadent al ik ben heb zo'n veel te dure bus met GrindZ.Je kunt zien wat de retentie is als je koffie hebt gemalen en daarna wat niet snelkook rijst vermalen. Door het kleurverschil kun je zien wat er telkens aan oud maalsel meekomt.
️
Re: retentie begrip ff checken
Berichtdoor namor » di 14 mar 2023, 17:37
Het beste daarvoor is sticky rice van de verse oogst uit Thailand, veel beter dan Japanse en blijft nog een vleugje van mango smaak. Heel moeilijk te krijgen, maar echt waard!Ik dacht dat je juist snelkookrijst moest gebruiken omdat die vriendelijker uitwerkt naar je maalschijven dan die agressieve harde rijstkorrels. Decadent al ik ben heb zo'n veel te dure bus met GrindZ.Je kunt zien wat de retentie is als je koffie hebt gemalen en daarna wat niet snelkook rijst vermalen. Door het kleurverschil kun je zien wat er telkens aan oud maalsel meekomt.
️
Chinese rijst zou ik helemaal niet gebruiken, wellicht alleen met grote conische schijven
Om te drinken: LM GS3 MP, Cremina 67, LP Pre ... /
Om te malen: MH EK43, Compak F8, TM Sculptor 064S, Kinu M47 /
Om te branden: Besca BSC 2kg /
Om te meten: VST LAB Coffee, Tonino, Wile/
Om te malen: MH EK43, Compak F8, TM Sculptor 064S, Kinu M47 /
Om te branden: Besca BSC 2kg /
Om te meten: VST LAB Coffee, Tonino, Wile/
- gilleko B.
- Berichten: 5655
- Lid geworden op: ma 12 feb 2018, 22:42
Re: retentie begrip ff checken
Berichtdoor gilleko B. » di 14 mar 2023, 18:29
Het beste daarvoor is sticky rice van de verse oogst uit Thailand, veel beter dan Japanse en blijft nog een vleugje van mango smaak. Heel moeilijk te krijgen, maar echt waard!Ik dacht dat je juist snelkookrijst moest gebruiken omdat die vriendelijker uitwerkt naar je maalschijven dan die agressieve harde rijstkorrels. Decadent al ik ben heb zo'n veel te dure bus met GrindZ.Je kunt zien wat de retentie is als je koffie hebt gemalen en daarna wat niet snelkook rijst vermalen. Door het kleurverschil kun je zien wat er telkens aan oud maalsel meekomt.
️
Chinese rijst zou ik helemaal niet gebruiken, wellicht alleen met grote conische schijven
️
Re: retentie begrip ff checken
Berichtdoor bobbee » di 14 mar 2023, 19:07
GrindZ mag ook hoor.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
Terug naar “Koffiemolens & malers”
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 42 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign