Maaloppervlak nieuwe maalschijven
Maaloppervlak nieuwe maalschijven
Berichtdoor fob » zo 18 feb 2024, 12:27
De maalschijven van mijn Quamar T80 waren volgens mij aan vervanging toe, omdat ik voor espresso niet meer fijn genoeg kon malen en er een zichtbare kras op een maalschijf zat. Omdat het 63mm schijven zijn in plaats van de meer gangbare 64mm schijven had ik geen keuze tussen verschillende varianten en heb ik deze gekocht. Deze maalschijven zijn ook verkrijgbaar, maar hebben hetzelfde artikelnummer, dus die zijn hetzelfde.
Toen ik de maalschijven verwisselde viel mij het grote verschil in maaloppervlak op tussen de oude en nieuwe schijven. Ook blijft de doorloopsnelheid opvallend snel, zelfs bij zeer fijne maling. Ik heb de alignment van de nieuwe schijven nog niet gecontroleerd, die van de oude was goed. Ik drink momenteel de Malabar van het Hoofdkwartier.
Ik heb geen probleem met de nieuwe maalschijven, maar ben nieuwsgierig naar wat de eigenschappen bepaalt. Ik heb wel wat op fora gelezen over geometrie, coating en seasoning van maalschijven, maar ik heb nergens een mooi overzicht gevonden en het wordt mij niet helemaal duidelijk. Kan iemand mij vertellen wanneer maalschijven aan vervanging toe zijn, wat het zichtbare maaloppervlak zegt over de eigenschappen en wat seasoning doet op het maalsel? Dus wat kan ik eigenlijk verwachten van mijn nieuwe schijven?
De oude: De nieuwe:
Toen ik de maalschijven verwisselde viel mij het grote verschil in maaloppervlak op tussen de oude en nieuwe schijven. Ook blijft de doorloopsnelheid opvallend snel, zelfs bij zeer fijne maling. Ik heb de alignment van de nieuwe schijven nog niet gecontroleerd, die van de oude was goed. Ik drink momenteel de Malabar van het Hoofdkwartier.
Ik heb geen probleem met de nieuwe maalschijven, maar ben nieuwsgierig naar wat de eigenschappen bepaalt. Ik heb wel wat op fora gelezen over geometrie, coating en seasoning van maalschijven, maar ik heb nergens een mooi overzicht gevonden en het wordt mij niet helemaal duidelijk. Kan iemand mij vertellen wanneer maalschijven aan vervanging toe zijn, wat het zichtbare maaloppervlak zegt over de eigenschappen en wat seasoning doet op het maalsel? Dus wat kan ik eigenlijk verwachten van mijn nieuwe schijven?
De oude: De nieuwe:
Quickmill 820 met 9 bar OPV en precisie filterbakje mod - Quamar T80 met single dose bellows en doserless mod - V60 - Aeropress - Handpresso - I-Roast 2 met verlaagd vermogen mod
Re: Maaloppervlak nieuwe maalschijven
Berichtdoor fob » wo 21 feb 2024, 00:10
Heeft niemand iets slims te zeggen over maalschijven? Er wordt vooral veel geschreven over vlakke versus conische maalschijven, maar minder over verschillen binnen de groep van vlakke maalschijven. SSP maalschijven zijn populair onder koffiehobbyisten, blijkbaar superieur van kwaliteit en erg duur. Ik verwacht dat de fabrikant een goede informatiebron zou kunnen zijn, maar de website is ongelooflijk knullig. Er staat geen zinnige informatie op, alleen linkjes naar Instagram foto's van de maalschijven.
Vervang je maalschijven inderdaad als ze niet fijn genoeg meer lijken te malen? Waar merk je slijtage aan? Wat zegt het maaloppervlak over de eigenschappen? Mijn nieuwe schijven hebben grovere tanden aan de binnenzijde, maar zo te zien ook aan de buitenzijde. Ik verwacht dan dat hij sneller zou malen, maar dat is eigenlijk niet het geval? Ik lees over verschillende coatings voor maalschijven, gaat dat alleen over de hardheid en levensduur, of ook over de maaleigenschappen? Ik lees over seasoning, ook in dit forum, waarbij er meerdere kilo's koffiebonen worden weggemalen. Ik ben dat niet van plan, want dat vind ik nogal verspilling. Maakt dat werkelijk veel uit?
Vervang je maalschijven inderdaad als ze niet fijn genoeg meer lijken te malen? Waar merk je slijtage aan? Wat zegt het maaloppervlak over de eigenschappen? Mijn nieuwe schijven hebben grovere tanden aan de binnenzijde, maar zo te zien ook aan de buitenzijde. Ik verwacht dan dat hij sneller zou malen, maar dat is eigenlijk niet het geval? Ik lees over verschillende coatings voor maalschijven, gaat dat alleen over de hardheid en levensduur, of ook over de maaleigenschappen? Ik lees over seasoning, ook in dit forum, waarbij er meerdere kilo's koffiebonen worden weggemalen. Ik ben dat niet van plan, want dat vind ik nogal verspilling. Maakt dat werkelijk veel uit?
Quickmill 820 met 9 bar OPV en precisie filterbakje mod - Quamar T80 met single dose bellows en doserless mod - V60 - Aeropress - Handpresso - I-Roast 2 met verlaagd vermogen mod
Re: Maaloppervlak nieuwe maalschijven
Berichtdoor fransg » wo 21 feb 2024, 08:54
Alle vragen die je noemt aangaande schijven zijn al vaker aan de orde gekomen op het forum en als je alles terugleest kom je dat vanzelf tegenHeeft niemand iets slims te zeggen over maalschijven?
Mogelijk dat iemand anders het wil samenvatten.
Simpelste is: een goeie maler kopen, niet aan de schijven zitten en genieten van verrukkelijke koffie.
Ingewikkeldste is: bij een gespecialiseerde maalschijven-fabrikant als Etzinger stage gaan lopen en alles te weten komen wat verder niemand weet.
Er wordt over maalschijven heel veel beweerd
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Maaloppervlak nieuwe maalschijven
Berichtdoor fob » wo 21 feb 2024, 10:03
Dat is precies de reden dat ik de vraag stel. Ik heb van alles gelezen, ook op dit forum, maar vooral weinig onderbouwde meningen. Uit jouw reactie maak ik op dat er inderdaad weinig stelligs over valt te zeggen.Er wordt over maalschijven heel veel beweerd
Ik zie nu ook dat ik wat veel vragen stel, en begrijp dat niet iedereen zin heeft om een lang artikel te schrijven over maalschijven. Mijn post was ingegeven door nieuwsgierigheid omdat mijn nieuwe schijven sterk verschillen van de oude, maar een opvallend klein verschil in resultaat leveren.
Quickmill 820 met 9 bar OPV en precisie filterbakje mod - Quamar T80 met single dose bellows en doserless mod - V60 - Aeropress - Handpresso - I-Roast 2 met verlaagd vermogen mod
Re: Maaloppervlak nieuwe maalschijven
Berichtdoor HuibN » wo 21 feb 2024, 10:09
Als je voorzichtig moet zijn met het stellen van een vraag wordt dit forum nog dooier.
Er is veel te doen met maalschijven en er is de laatste jaar een enorme ontwikkeling daarin. Om dat te volgen is best lastig.
Er is veel te doen met maalschijven en er is de laatste jaar een enorme ontwikkeling daarin. Om dat te volgen is best lastig.
Lagom heeft burr selection diagramIs er ergens een overzicht van verkrijgbare 64mm schijven met hun specifieke eigenschappen? Ik gebruik graag licht gebrande bonen voor mijn espresso. Wat zijn daar de beste schijven voor?
https://www.option-o.com/faq-lagom-p64
Unimodal Espresso (UM) = Multipurpose
En Zerno ook wat info
https://zerno.co/features/z1-burr-selection/
Nurri Leva / Lagom P64 / IKAWA roaster
Re: Maaloppervlak nieuwe maalschijven
Berichtdoor fransg » wo 21 feb 2024, 10:19
Ik heb nergens gemaand tot voorzichtigheid met vragen, wel kan het verstandig zijn om niet al te hoge verwachtingen te hebben van de antwoorden, dan is men ook niet zo snel teleur.Als je voorzichtig moet zijn met het stellen van een vraag
En ook hier geldt: hoe eier hoe dooier!
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Maaloppervlak nieuwe maalschijven
Berichtdoor ErikvW » wo 21 feb 2024, 10:46
Als je kunt leven met de manier waarop hij praat heeft Lance Hedrick veel videos waar hij praat over maalschijven en vergelijkt hij ze wel. Dan wel de "high end" maalschijven. Tegelijk heeft Frans natuurlijk gelijk dat als je een goed maler koopt, je normaliter goed uitgelijnde schijven krijgt en de schijven langer meegaan dan wij mee gaan maken. Dan lekker met rust laten, slijtage van schijven zodat ze echt kapot zijn is in thuisgebruik volgens mij ongehoord.
Als je toch in de markt bent voor koffie met een ander profiel dan is het wellicht aan te raden om, in plaats van wisselen met schijven, een extra maler te kopen die compleet anders is. Bijvoorbeeld: voor je traditionele espresso de conische Niche, voor de pourovers een DF-kies-maar-welke-versie plus High Uniformity schijven voor de pourovers.
Ook: Malabar moet ikzelf (op de Niche) 4 punten fijner malen dan de meeste andere koffie. En hij is ook veel statischer dan andere koffie.
Als je toch in de markt bent voor koffie met een ander profiel dan is het wellicht aan te raden om, in plaats van wisselen met schijven, een extra maler te kopen die compleet anders is. Bijvoorbeeld: voor je traditionele espresso de conische Niche, voor de pourovers een DF-kies-maar-welke-versie plus High Uniformity schijven voor de pourovers.
Ook: Malabar moet ikzelf (op de Niche) 4 punten fijner malen dan de meeste andere koffie. En hij is ook veel statischer dan andere koffie.
Bezzera Strega - Niche Zero - Umikot Planetary Distribution Tool by FrancisPavoni - Puqpress - Aeropress - Aergrind V3 - Puckrake (gold edition) by ArjenT5R™
Re: Maaloppervlak nieuwe maalschijven
Berichtdoor bobbee » wo 21 feb 2024, 11:07
Sommige maalschijven creëren meer. (of minder) fines dan andere wat de smaak beïnvloed. Daar zit een hele wetenschap achter die niemand uit de doeken kan doen die niet in het vak zit. Niemand hier kan het exact weten.
Her en der zijn wel analyses te vinden over dit, zo is er een man die de schijven onder een digitale microscoop legt op youtube. Zul je zelf even moeten zoeken.
Her en der zijn wel analyses te vinden over dit, zo is er een man die de schijven onder een digitale microscoop legt op youtube. Zul je zelf even moeten zoeken.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
Re: Maaloppervlak nieuwe maalschijven
Berichtdoor fransg » wo 21 feb 2024, 11:47
Hr Etzinger vertelde mij eens dat tal van maler-fabrikanten bij hem de schijven bestellen en er dan bij aangeven wat de afmeting moet zijn, voor espresso of filter, hoeveel gram per seconde er moet worden geproduceerd en dan komt hij met de schijven uit de volautomatische machines en kan hij ook aangeven hoe sterk de motor moet wezen.
Ik zit niet meer op FB enzo maar hij postte daar weleens de levering van weer zo'n machine, zo groot als een kleine vrachtwagen, die de fabriek in werd getakeld en die machine ging dan aan het werk. Een robotarm pakte een stuk metaal, de machine maakte er een maalschijf van, de robotarm plaatste die op een stapeltje en zo gaat dat 24 uur 7 dagen in de week door zonder dat die machine zucht of klaagt of op vakantie wil.
Ook kan die machine niks verklappen over hoe dat nou precies zit met diepte / scherpte / aantal snijvlakken en 'happers' aan de concurrentie. Heel slim.
Ik zit niet meer op FB enzo maar hij postte daar weleens de levering van weer zo'n machine, zo groot als een kleine vrachtwagen, die de fabriek in werd getakeld en die machine ging dan aan het werk. Een robotarm pakte een stuk metaal, de machine maakte er een maalschijf van, de robotarm plaatste die op een stapeltje en zo gaat dat 24 uur 7 dagen in de week door zonder dat die machine zucht of klaagt of op vakantie wil.
Ook kan die machine niks verklappen over hoe dat nou precies zit met diepte / scherpte / aantal snijvlakken en 'happers' aan de concurrentie. Heel slim.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Maaloppervlak nieuwe maalschijven
Berichtdoor Ben70 » wo 21 feb 2024, 11:53
Ik heb een compak E8 met 83mm vlakke schijven
bevalt mij goed waarschijnlijk omdat ik aan de smaak gewend ben geraakt
voor een ander zal het misschien niets zijn, maar als er al retentie meekomt met het malen
dan ben ik daar ook aangewend ,zo simpel kan het zijn.
bevalt mij goed waarschijnlijk omdat ik aan de smaak gewend ben geraakt
voor een ander zal het misschien niets zijn, maar als er al retentie meekomt met het malen
dan ben ik daar ook aangewend ,zo simpel kan het zijn.
Rocket Appartamento Compak E8
Lelit Bianca , KitchenAid - Siphon Coffee Brewer/kitchenaid grinder
Lelit Bianca , KitchenAid - Siphon Coffee Brewer/kitchenaid grinder
Terug naar “Koffiemolens & malers”
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 16 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign