De retentie hype
- cremalover
- Berichten: 6403
- Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23
De retentie hype
Berichtdoor cremalover » do 18 jan 2018, 09:09
Heb het ooit gewogen.Dacht een gram.Tussen de schijven blijft erg weinig achter.
Hoe ziet dat er uit in de porta?
Zo.
https://youtu.be/XEWsdfgBqnU
En dat is proefbaar?
Re: De retentie hype
Berichtdoor bobbee » do 18 jan 2018, 10:01
- cremalover
- Berichten: 6403
- Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23
Re: De retentie hype
Berichtdoor cremalover » do 18 jan 2018, 10:25
Gaat nergens over.Je zou als test wat gemalen gedroogde koeienmest kunnen toevoegen in het filterbakje in dezelfde hoeveelheid koffie die je nu hebt gewogen, dat beetje aanvullen met koffie in het portafilter en een espresso zetten. Met een geode pre-infusie en mooi aflopend drukprofiel zou je een goede weergave van moeten krijgen wanneer je er een sipje van neemt.
Die retentiekoffie is misschien drie of 4 uur oud.Die smaakt niet nasr mest.Hoogstens iets afgevlakt.
Bij een aandeel van ongeveer 5% is het zo weinig dat je er niet eens over zou moeten praten.
Re: De retentie hype
Berichtdoor bobbee » do 18 jan 2018, 10:36
Jij vraagt je toch af of je het proeft? Dat leek zo door je 1e post.
Re: De retentie hype
Berichtdoor Erik82 » do 18 jan 2018, 11:04
Bij een GOD blijft er al snel rond de 6-15gr achter. Als ik met de Strietman 2 bakkies achter elkaar maakte met de Olympus (inclusief een perge van 0.3s (3gr) vooraf) dan merkte ik dat er aanzienlijk minder tegendruk bij de eerste espresso was dan bij de tweede. Die ongeveer 4gr retentie maakt dan toch echt een verschil en dat proef je.
- cremalover
- Berichten: 6403
- Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23
Re: De retentie hype
Berichtdoor cremalover » do 18 jan 2018, 11:07
6-15 gram is extreem .Dat proef je gegarandeerd.Maar jij hebt een dosermaler en doet aan singledosen wat erg helpt de retentie tot een goed niveau te beperken. Mijn EG-1 heeft ook ongeveer 0.5gr retentie en dat merk je niet.
Bij een GOD blijft er al snel rond de 6-15gr achter. Als ik met de Strietman 2 bakkies achter elkaar maakte met de Olympus (inclusief een perge van 0.3s (3gr) vooraf) dan merkte ik dat er aanzienlijk minder tegendruk bij de eerste espresso was dan bij de tweede. Die ongeveer 4gr retentie maakt dan toch echt een verschil en dat proef je.
Singledosing doe ik niet meer.Wat op het bordje ligt blijft achter na malen.Ik borstel het er ook niet meer uit en laat het zitten.
Bij een Mazzer GOD blijft toch hetzelfde achter als een doser?
Re: De retentie hype
Berichtdoor Jochen_P » do 18 jan 2018, 11:10
Laatst een proberen te single dosen met de Olympus. 15g erin en 14.5g eruit
Vervolgens 15g erin en 15.5g eruit.
Retentie is niet 1:1
Er wordt telkens oud maalsel wat in de maler zit vervangen door nieuw maalsel. De ene keer wat meer dan de andere keer....
Lelit PL41EM
Eureka Olympus Hi-speed
- cremalover
- Berichten: 6403
- Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23
Re: De retentie hype
Berichtdoor cremalover » do 18 jan 2018, 11:15
Dat de tweede en derde beter smaken heb ik ook.Temperatuur.Machine maakt espresso na 35 minuten en wat flushes.Maar om.het ding echt op temp.te laten komen duurt toch wat langer.En dan komt meestal het tweede shot.Vind ik toch ook. De tweede, derde, ... smaken toch altijd beter imho.
Laatst een proberen te single dosen met de Olympus. 15g erin en 14.5g eruit
Vervolgens 15g erin en 15.5g eruit.
Retentie is niet 1:1
Er wordt telkens oud maalsel wat in de maler zit vervangen door nieuw maalsel. De ene keer wat meer dan de andere keer....
Re: De retentie hype
Berichtdoor fransg » do 18 jan 2018, 11:22
De Super Jolly met klapperflipperdoser in de caravan van m'n vriendin vind ik verbluffend goed maalsel leveren. Ik begrijp eerlijk gezegd niet waarom mensen de moeite nemen zoiets om te bouwen.
Re: De retentie hype
Berichtdoor Erik82 » do 18 jan 2018, 13:54
Een Olympus met weinig retentie geeft bij gebruik van de hopper toch nog 6-10gr retentie in totaal. Dit bestaat uit 3gr in de chute, ongeveer 1-2gr rond de schijven en dan nog eens een paar gram aan halve boontjes die nog niet helemaal door de schijven heen zijn gegaan. Bij een Mazzer Robur bijvoorbeeld heb je het dan over 20gr of meer. Het zijn dan ook zeker geen extreme cijfers. Als je je Major niet gaat singledosen dan heb je ongeveer dezelfde retentie en dat ga je proeven. Als je alleen al de chute en doser uit zou borstelen dan scheelt dat toch al zo 3-4gr in je retentie.6-15 gram is extreem .Dat proef je gegarandeerd.
Singledosing doe ik niet meer.Wat op het bordje ligt blijft achter na malen.Ik borstel het er ook niet meer uit en laat het zitten.
Bij een Mazzer GOD blijft toch hetzelfde achter als een doser?
Met de EG-1 heb ik hier helemaal geen last meer van en is al het maalsel altijd vers. Nou kun je zeggen dat het een dure maler is maar als je elke espresso 8gr weg zou malen a 8 euro per 250gr met gemiddeld 4 espresso's per dag dan gaat het hard. Je kom dan uit op 4*8gr = 32gr per dag wat neerkomt op ongeveer 1 euro * 365 dagen ofwel 365 euro per jaar. Dat is wat ik dan per jaar bespaar met de EG-1. In 6 jaar tijd heb ik het extra bedrag tov een Olympus alweer ingehaald. Hierin heb ik dan nog niet eens het leegmalen en inmalen meegerekend wat je hebt wanneer je van bonen wisselt want dan wordt het bedrag alleen maar hoger maar dat zou je ook mee moeten rekenen.
Het extra werk om te singledosen met bijvoorbeeld een Super Jolly met doser is helemaal niet zo erg als je het zo bekijkt want het levert je alleen maar geld op. Dat is dan ook de reden dat ik een dosermaler veel geschikter vind voor thuisgebruik dan een GOD.
Terug naar “Koffiemolens & malers”
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 14 gasten
Onze partners
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.