Spetterkoning
Re: Spetterkoning
Berichtdoor Erik82 » ma 31 jul 2017, 08:04
- MichigAlex
- Berichten: 113
- Lid geworden op: za 14 mar 2015, 08:17
- Locatie: Roosendaal
Re: Spetterkoning
Berichtdoor MichigAlex » ma 31 jul 2017, 10:01
Net een eerste shot gemaakt met nieuwe bonen en zag er gelijk beter uit, mooie verdeling over heel de onderkant van het filterbakje. Nog wel wat spetters in kopje maar het bakje smaakt lekker zacht en romig in de mond beetje bitter,beetje zuur, beide niet overheersend.
Een van de betere bakjes tot nu toe 15gr in, 34gr uit in 27sec.
Ik zal straks nog wel eens filmen aan onderkant van naked.
Bedankt allemaal voor jullie input!!
- MichigAlex
- Berichten: 113
- Lid geworden op: za 14 mar 2015, 08:17
- Locatie: Roosendaal
Re: Spetterkoning
Berichtdoor MichigAlex » ma 31 jul 2017, 10:37
Weer 15gr in, 36gr uit in 26 sec.
Nog niet perfect, maar al hele verbetering. Deze smaakt weer erg lekker!!
https://youtu.be/IloCaJXt2sM
Re: Spetterkoning
Berichtdoor Erik82 » ma 31 jul 2017, 14:16
- MichigAlex
- Berichten: 113
- Lid geworden op: za 14 mar 2015, 08:17
- Locatie: Roosendaal
Re: Spetterkoning
Berichtdoor MichigAlex » wo 02 aug 2017, 22:29
Ik heb geen erics thermometer dus wilde het voorlopig maar doen om naar de cooling flush te kijken en luisteren.
De PID van Rocket Mozzafiato staat op 121gr (0,95bar).
Ik heb een aantal keer goed gekeken of ik wat bubbeltjes/ flash boil zag tijdens het flushen na bepaalde tijd na opstarten maar ik zie het eigenlijk niet.
Zouden jullie eens naar onderstaande filmpjes kunnen kijken of jullie wel wat bubbeltjes zien?
Ik doe nu na opwarmen (vanaf 45min) een 7sec flush, en zet na een minuut of 2 na nog een korte flush (2sec) de espresso. Vandaag paar keer zonder de korte flush en espresso was iets wat bitterder. Doe ik de korte flush bijvoorbeeld 5 sec lijkt deze iets zurig. Nu weet ik niet of dit klopt en of het meer tussen mn oren zit kan dit een beetje kloppen?
ik zal er wel verder mee experimenteren, maar een erics lijkt me wel erg handig om van het giswerk af te zijn. Heeft iemand er 1 die ik misschien voor een maandje kan lenen?
Rocket heeft in de handleiding een tabel toegevoegd waarbij de PID temperatuur omgezet is naar zet temperatuur. Maar een hx moet toch altijd geflushed worden na lange stilstand?
Hoe zat dit bij de V3 versies van cellini en giotto? Heeft iemand daar ervaring mee icm erics?
Alvast bedankt weer voor jullie input!!
https://youtu.be/heWvMR0dCHk
https://youtu.be/FI8HhMEpNwQ
https://youtu.be/vmsE_jlDYHU
Re: Spetterkoning
Berichtdoor Erik82 » do 03 aug 2017, 07:59
Niet elke HX hoef je te flushen. In het geval van Rocket is het nagenoeg altijd 3s flush (dus zonder portafilter), direct portafilter erin en meteen gaan. Ik zou de default-setting aanhouden van je machine als startpunt.
Het blijft sowieso gissen zolang je geen Eric's thermometer hebt dus wanneer je echt controle wilt zou ik zeggen kopen dat ding. Hij is zijn geld meer dan waard.
Begin eens hier http://www.home-barista.com/hx-love.html
Re: Spetterkoning
Berichtdoor bobbee » do 03 aug 2017, 08:18
Re: Spetterkoning
Berichtdoor fransg » do 03 aug 2017, 09:16
Maar ik denk dat m'n vriendin helemaal niet flusht en die geniet evenzeer van de koffie.
Dus ik zou me er geen zorgen om maken, niet teveel heerlijke koffie verspillen met pogingen het 'goed' te krijgen.
Zet je de espresso in een niet-voorverwarmd dik klein espressokopje en het is als je het meteen drinkt wel gemeen heet, dan stel je de machine ietsje koeler af (en laat je het een half uur betijen voor je het eventuele effect gaat proberen).
- MichigAlex
- Berichten: 113
- Lid geworden op: za 14 mar 2015, 08:17
- Locatie: Roosendaal
Re: Spetterkoning
Berichtdoor MichigAlex » do 03 aug 2017, 09:39
@bobbee, de groep is na half uur al haast niet meer aan te raken en ik wacht altijd minstens 45 min.
@ Erik82, ik zal die pagina eens doorspitten.
@fransg, tot nu toch nog niets in de gootsteen gekapt en blijf er van genieten.
We komen er wel, ik vind het gewoon heel interessant om er lekker in te duiken. Toch tof zo een Forum!!
Re: Spetterkoning
Berichtdoor fransg » do 03 aug 2017, 10:47
Goed bezig. Investeren in een degelijk en precies metertje kan dan heel leuk zijn, al is het geenszins noodzakelijk. Een metertje aflezen is wel concreter dan films van druppels en stoom bestuderen en gokken hoe heet het daar zou kunnen zijn.@fransg, tot nu toch nog niets in de gootsteen gekapt en blijf er van genieten.
We komen er wel, ik vind het gewoon heel interessant om er lekker in te duiken.
Er is domweg geen kortere snellere weg naar meer begrip, anders dan simpelweg elke espresso met aandacht zetten, nadenken over wat je doet, proeven, noteren, onthouden, evalueren. Dat maakt het ook leuk. Na een jaar weet je veel meer en een ander kan dat niet "even snel inhalen" door bijvoorbeeld een dure "masterclass" te doen of zo'n officiële cursus met 'echt diploma' om ergens aan de muur te spijkeren.
Terug naar “Koffie technieken”
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 9 gasten
Onze partners
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.