DeLonghi ECAM - condenskamer lekt

Robvha
Berichten: 29
Lid geworden op: do 05 jan 2012, 20:23

DeLonghi ECAM - condenskamer lekt

Berichtdoor Robvha » vr 09 aug 2019, 16:46

Hallo allen,

Bekend probleem bij DeLonghi ECAM modellen. De condenskamer lekt. Het water loopt niet voor in de lekbak maar komt uiteindelijk onder de machine terecht. Ik heb de condenskamer al uit elkaar gehaald. Dit is zeker niet waterdicht afgesloten.

Onderstaande beschrijving kwam ik op internet tegen:
ECAM 20.110, ECAM 350.15 en ECAM 21.117 lekkage: aan de voorzijde van de machine rondom het rode lekbakje is in principe onschuldig, maar kan vervelend zijn. Dit komt na enkele jaren voor bij 90% van de ECAM machines. Verhelpen kan door gespecialiseerde bedrijven als de importeur en wij. Maar het is geen kleinigheidje en wij combineren dit liever met een 'midlife update' van uw Delonghi bij ongeveer 15.000 kopjes of 6 a 7 jaar.

Is er een pakking waarmee ik dit kan oplossen? Hoe doen anderen dat?

Groeten,

Rob

HanR
Berichten: 1133
Lid geworden op: do 17 apr 2014, 20:39
Locatie: Delft
Contacteer:

Re: DeLonghi ECAM - condenskamer lekt

Berichtdoor HanR » vr 09 aug 2019, 22:24

WTF een condenskamer.
Als je het probleem zegt te kunnen oplossen en vervolgens vraag je hoe dat moet, Dan noemen ze zoiets een retorische vraag.

Blijkbaar een ontwerpfout.
In de container ermee.

Verstuurd vanaf mijn TA-1024 met Tapatalk


Gebruikersavatar
Fisherman
Berichten: 489
Lid geworden op: di 18 aug 2015, 19:57
Locatie: Groningen

Re: DeLonghi ECAM - condenskamer lekt

Berichtdoor Fisherman » za 10 aug 2019, 01:20

Rommel!!

Verstuurd vanaf mijn SM-G975F met Tapatalk

Aeropress & filter - Mahlkönig Vario Steel Burrs & Hario Skerton - Doet u mij maar een met de hand gebrouwen zoet bakkie pleuâh

Gebruikersavatar
HCB
Berichten: 44
Lid geworden op: do 28 sep 2017, 01:07

Re: DeLonghi ECAM - condenskamer lekt

Berichtdoor HCB » wo 14 aug 2019, 22:32

Het condenswater wordt geloost via een klein pijpje dat door een gat in het chassis steekt: dat gat heel goed schoonmaken en eventueel iets uitvijlen (2mm rondom groter). Het deksel van de kamer goed schoonmaken met smalle wegwerpkwast en de holle rand vullen met een hittebestendige kitrand (géén bouwmarkt siliconen). Dan de boel eerst met de hand voorzichtig dichtdrukken en daarna tijdens dichtschroeven opletten dat je de kamer niet te strak of scheef dichtdraait. Vrij simpele klus van 10 minuten en het zit weer voor minstens 6 jaar.
Als je tijdens het zetten van koffie veel water via condenskamer in de lekbak krijgt moet je de mechanical valve vervangen (bij gebruik langzaam gebrande bonen 20.000+ kopjes, 6-8 jaar).

Robvha
Berichten: 29
Lid geworden op: do 05 jan 2012, 20:23

Re: DeLonghi ECAM - condenskamer lekt

Berichtdoor Robvha » za 17 aug 2019, 12:19

Super! Bedankt voor je reactie/informatie HCB!

Jo-Go
Berichten: 1
Lid geworden op: wo 26 feb 2020, 16:36

Re: DeLonghi ECAM - condenskamer lekt

Berichtdoor Jo-Go » ma 23 mar 2020, 23:24

Ik heb een DeLonghi Magnifica S ECAM 22.110.B die lekte wat resulteerde in water op de aanrecht.
Het bleekt aan de linkerkant van het apparaat te komen rond het rode opvangbakje.
Eerst gewoon droog gemaakt maar zoiets gaat snel irriteren, dus Delonghi gebeld en het probleem voorgelegd.
Daar gaven ze het advies om, gezien de leeftijd van het apparaat (krap 3 jaar) een monteur langs te sturen.
Kosten € 114,00 excl. onderdelen. Heb ze bedankt voor het advies.
Zelf aan slag gegaan en wat bleek: boven het rode bakje zit een gat.
Toen ik hier een satéprikker in stak kwam er een hoop bruine prut uit.
Ook nog even met een wattenstaafje er doorheen om eventueel meer troep te verwijderen.
Dat bleek de oplossing van de lekkage te zijn.
Sindsdien (3 weken geleden) geen last meer had en € 114,00 bespaard ;)

Luuk
Berichten: 1
Lid geworden op: zo 20 dec 2020, 07:28

Re: DeLonghi ECAM - condenskamer lekt

Berichtdoor Luuk » ma 21 dec 2020, 06:30

Ik heb een DeLonghi ecam23.450 S en ook mijn apparaat lekte water op het aanrecht.
Na onderzoek bleek er water in het rode lekbakje links van het apparaat te lekken en lekte het water vervolgens op het aanrecht zodra het rode lekbakje vol was. Het apparaat lekte weinig water, maar irritant was het wel!

De oorzaak van het lekken bleek kalkaanslag te zijn dat zich tussen de condenskamer en de body van het apparaat (waar de condenskamer op vastgeschroefd zit) had opgehoopt. Hierdoor werd de condenskamer niet meer waterdicht afgesloten.
Nadat ik de kap aan de zijkant van het apparaat verwijderd had was er kalkaanslag zichtbaar boven het rode lekbakje en stond er een heel klein beetje water. Dit was de reden dat ik het vermoeden had dat kalkaanslag weleens de oorzaak zou kunnen zijn.

De condenskamer is vrij eenvoudig te verwijderen. Nadat de achterste en de linker kap van het apparaat verwijderd zijn kan je hier goed bij. Het is een kwestie van de slangetjes losmaken en de schroefjes losdraaien en dan kan je de condenskamer uit het apparaat halen.
Vervolgens met een nylon borstel (tandenborstel kan natuurlijk ook) de kalkaanslag op de condenskamer en de body verwijderen.
De holle rand van de condenskamer, die in contact komt met de body van het apparaat, opvullen met siliconenvet dat geschikt is voor koffiezetapparaten (dus géén siliconenkit van de bouwmarkt!). Het siliconenvet fungeert hierbij als een pakking, waardoor de condenskamer weer waterdicht afgesloten is.
Vervolgens alles weer monteren (je kunt eventueel de O-ringen van de slangetjes ook meteen vervangen, nu deze toch losgekoppeld zijn) en het lek is gedicht.

Al met al een zo'n drie kwartier werk voor een leek.

Benodigdheden:

- Torx met holle kop
- Kruiskopschroevendraaier
- Punttang
- Siliconenvet voor koffiezetapparaten
- evt nieuwe O-ringen

Tip: Maak foto's voordat alles losgehaald wordt, zodat je bij het terug inbouwen kan zien hoe alle slangetjes horen te lopen.

Linkous
Berichten: 1
Lid geworden op: di 20 jul 2021, 10:33

Re: DeLonghi ECAM - condenskamer lekt

Berichtdoor Linkous » di 20 jul 2021, 16:09

Reeds drie jaar met tevredenheid een Delonghi Magnifica ECAM in huis (aan minimaal vijf koppen per dag). Sinds kort echter stond er telkens water onder het apparaat, aan de linkerkant, onder het rode opvangbakje.
Ik merkte flink wat verkalking rond en boven dit rode opvangbakje (ook rond de uitlaatpijp erboven, waaruit het water stroomt in de grote opvangbak). Het water wordt door deze verkalking blijkbaar afgeleid langs de machine, in plaats van in de opvangbak.
Heb de watertank uit genomen, het achterpaneel van de machine geschroefd (5 x Torx-pin nr.2) en daarna het linker zijpaneel er uit geschoven. Aan beide zijkanten van de machine zie je nu twee kruiskop schroeven zitten waarmee een deel van de voorkant van de machine vastzit, met name ook het deel waar de uitlooppijp achter verborgen zit. Wanneer ook dit onderdeel verwijderd is (naar voor/onder uitschuiven), kun je erg makkelijk zien waar het kalk zich ophoudt rond de uitlaatpijp. Alle kalkaanslag goed verwijderd met een kleine schroevendraaier en metalen kraspen (kan wellicht ook met tandenstoker). Alles terug samen geschroefd en .. Opgelost!
Machine staat weer droog, alles samen tien minuten werk.

Tags: waterlek, lek, links, onder


Terug naar “Volautomaten”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron