Decent De1+ eerste kennismaking

De B. Cormorant
Berichten: 102
Lid geworden op: zo 03 feb 2019, 19:08

Decent De1+ eerste kennismaking

Berichtdoor De B. Cormorant » ma 29 jul 2019, 20:03

Hoi,

Vergeef me eventuele typefouten, dit is neergeschreven op mij telefoon in de Tapatalk-app.

Mocht dit niet de juiste plaats zijn verzet gerust.

Ik heb dus vorige zaterdag de kans gekregen om een Decent De1+ te zien in actie en te praten met de eigenaar.

Kennelijk is het de enige in België, ook op bezoek was een Fransman die sinds een maand de zijne had.

Beide waren heel positief over de machine en over de verkregen koffie. Op basis van de grafieken tijdens het shot konden ze al op voorhand zeggen hoe het shot ging zijn en dat was effectief zo.

Nu, dit was maar een eerste kennismaking, mijn Frans is nu ook weer niet zo fantastisch en ik ben nieuw in het koffiewereldje. Op dat vlak ben ik denk ik 1 vd slechtere personen van het forum om daar veel over te kunnen delen.

De Belg had eerst een Lelit, geen Bianca voor alle duidelijkheid, maar kreeg niet de koffies die hij wou. Het ontbrak hem ook aan de kennis en hij had dan maar besloten om het over een andere boeg te gooien. Alle respect daarvoor, iedereen maakt de keuzes die hij zelf wil en hij zelf vond het een heel goede beslissing. Dus perfect wat mij betreft. Ken jezelf, doe wat jou het best lijkt, het leven is wat het is.

De Fransman was jonger maar had gelijk een pak meer ervaring op andere machines.

Beiden waren heel gemotiveerd, gingen heel diep in alles en kozen duidelijk voor kwaliteit en namen daar ook de financiële consequenties bij. Beiden hadden bvb trainingen gevolgd in Frankrijk en hadden duidelijk veel contact met bepaalde specialisten, vooral Franse. En ook het afgeschermde forum is kennelijk een super bron van info en inspiratie. Je koopt je eigenlijk in in een kleine groep van gelijkgestemden die kennelijk heel behulpzaam zijn

De Belg deed de prep van de bonen, alles was sousvide en ingevroren geweest, alles werd continu genoteerd, eerst een kleine purge van de EK43S maler, dan 15.5 g of zo malen, na maling in een cup eerst roeren met een kleine garde, eerst een filter in het mandje doen, gevolgd door de gemalen bonen, wegen en er een kleine beetje uitdoen zodat hij aan 14.5g kwam, daarna was er eerst een lichte irritatie van de bovenlaag met een plastic discus met veel nagels om nadien over te gaan tot een gemodificeerde boorstandaard met een variatie op die discus met veel dunnere nagels die tot onderaan de gemalen bonen ging. Daarna de tamper zachtjes level zetten, dan rampen en terug controleren of het wel goed level was. In vergelijking met mijn routine heel erg OCD maar het werkte voor hem dus enkel een amai van mijn kant uit.

Ik schets bovenstaande even niet zozeer om meningen uit te lokken van jullie over de zin of onzin van de procedure maar om jullie te helpen begrijpen hoe zijn gebruik van de Decent moet gekaderd worden om tot het welbepaald resultaat te komen bij hem.

Hij werkte de hele tijd met hetzelfde profiel dat hij gecreëerd had voor 2 koffies van les terres de café uit Frankrijk. De Fransman had ook nog een koffie mee maar die gaf duidelijk veel mindere resultaten ondanks dezelfde prep bij dat profiel.

Het profiel was op basis van flow, niet op basis van druk, eerst een pre infusie gevolgd door een bloom van ik geloof 20 seconden gevolgd door het echte in gang schieten van de espresso welke wel snel flowde naar mijn gevoel maar ik ben dan ook een lever gewoon. Met 14.5 g zat hij ook aan 35g in de tas. Nu, de maling was ook veel fijner dan de maling die ik gebruik.
Het profiel en de prep stond allemaal in het teken om de puc zo snel mogelijk zo gelijkmatig te bevochtigen zonder de maling door de invloed van het water harder onder druk te zetten aan de bovenkant dan de onderkant. Alweer, dit is niet zozeer om een discussie op gang te brengen maar eerder zijn redenering om tot dit tot stand te komen. Ik weet ook niet door wie dit beïnvloedt geweest is, ik ken die persoon daarvoor absoluut niet voldoende. Alle respect daarvoor van mijn kant.


Nu, zijn keuze van koffie was niet echt de mijne, heel licht, heel fruitig, heel acide. Zulke smaken had ik nog nooit in die mate geproefd. Was wel super interessant moet ik zeggen en achteraf bekeken zeker voor herhaling vatbaar. Toen ik op de site van terres de café keek naar de 2 gebruikte bonen zag ik dat de beiden aangeraden werden voor filter en French press, niet. Oor espresso. Maar nogmaals, een heel interessant resultaat.

Toen we eventjes mij bonen gebruikten moet ik zeggen dat zijn systeem absoluut niet werkte . Ik vind de koffie die ik met de mijne maak stukken beter. We hebben ook even een lever profiel gebruikt en 1 gemaakt, dat ging heel gemakkelijk moet ik zeggen maar het is duidelijker dit nog meer moest getweakt worden en dat daar zeker wat tijd voor nodig is. Feit is dat mijn referentiekader zit bij heel crémerige shots, nu, waarschijnlijk is dit niet de meest accurate omschrijving.

Ik ben nu al een paar dagen zwaar aan het nadenken wat mijn meningen zijn van deze kennismaking.

Is het de beste espressomachine? Absoluut niet en het pretendeert dit volgens mij niet echt.

Is het een showstopper voor een leek? Nee, het ziet er niet duur, speciaal of bling uit. Maar moet natuurlijk ook niet.

Kan het goede espresso's zetten? Absoluut
Zet je gegarandeerd goede espresso's? Absoluut niet, maar als je een goed profiel hebt is het super gemakkelijk om het te herhalen.

Ik zie eerlijk gezegd veel voordelen voor een professionelere setting indien de mensen die een koffie moeten zetten er niet veel van kennen. Ik denk bvb aan bvb autodealers, advocatenkantoren, architectenbureaus ... . Je kan bvb een profiel opsturen samen met de koffiebonen vd week/dag die door iemand met kennis van zaken zelf iets gecreëerd heeft.

Zo kan je werken met bvb een profiel voor een lungo, espresso, capucino,.... Knopje duwen en voila.

Maar je kan er ook heel snel heel zwaar in verloren lopen.

De echte enthousiastelingen die willen proberen volgens hun aanvoelen zullen denk ik zich beter en goedkoper kunnen bedienen met bvb een Lelit Bianca om de meest populaire optie van het moment te noemen, en met recht en reden.

Een enthousiasteling die eerder wil gaan voor proberen maar ondersteund met data zal zich perfect voelen bij de Decent, de eigenaar van deze is duidelijk zo iemand.

Iemand die er eigenlijk niks van wil kennen en gewoon een goede tas koffie wil krijgen kan zich heel gelukkig voelen met een Decent maar is wel zware overkill met een heftig prijskaartje, er lijken me hier oor betere oplossingen te bestaan.

Ik zie voordelen voor branders die leuke koffiecontracten kunnen halen bij kleine bureaus waar veel toegevoegde waarde zit en die onkosten moeten maken voor hun belastingaftrek, toch in België. Zie de eerder genoemde voordelen.

Ook de afmetingen zijn zeker interessant (niet te groot), het geluid stoorde me niet maar ik heb dan ook weinig ervaring in normale espressomachines en mijn lever is redelijk stil met af en toe de pomp die even aanslaat.

Ik kijk nu uit naar een kennismaking met de Bianca, dit zal voor binnenkort zijn.

En of ik er zelf 1 ga kopen? Eerlijk? Ik ben er nog niet uit. Ik ben zeker geïntrigeerd naar meer maar 1 ding is zeker, mijn lever gaat niet weg, ik ben er veel te gelukkig mee.

Maar als optie voor op het werk tijdens de week en in het weekend thuis sluit ik het niet uit. paar verschillende profielen voor een paar verschillende bonen in combinatie met bvb een niche als maler. Het transporteert gemakkelijk, een paswoord welke verhinderd dat iedereen het gebruikt en vooral misbruikt wegens geen kennis, heel snelle opstarttijd.... Eerlijk veel voordelen, maar met een prijskaartje.

Ik wil alvast mijn dank uitspreken aan de eigenaar voor een heel leuke en interessante ervaring welke me heeft laten smaken naar meer, oa van die koffie, het uitproberen van zijn gebruikte procedure en de machine. Wat kan een mens meer wensen? Juist een betere tolerantie ten over staan van cafeïne. Pfew, daar moet ik me ook nog in trainen. Alvast geen ochtend espresso meer voor zo'n dag ...

Tot zover mijn gedachten na alles een apar dagen alles te laten bezinken. Ik besef dat de uitleg over de Decent zelf heel kort is maar op zo'n korte tijd is natuurlijk ook niet veel mogelijk en ik vond het uitleggen van de eigenaar zijn beweegredenen zeker nodig om zijn workflow goed te laten begeijpen. Hopelijk hebben jullie er iets aan gehad.

PS Het waren de Guji Highland Heiloom natural en de Chania Estate French Mission nature van terresdecafé.com
Als ik eens in Parijs ben ga ik die toch wel eens van nabij bekijken.

Groeten
Laatst gewijzigd door De B. Cormorant op ma 29 jul 2019, 20:03, 1 keer totaal gewijzigd.

De B. Cormorant
Berichten: 102
Lid geworden op: zo 03 feb 2019, 19:08

Re: Decent De1+ eerste kennismaking

Berichtdoor De B. Cormorant » ma 29 jul 2019, 20:16

Nog vergeten te vermelden, nog dit jaar komt er een ander bovenste waar je pa de flow of de druk kan aanpassen tijdens het shot. Kan kennelijk gemakkelijk geïnstalleerd worden bij de reeds geleverde versies. Zou 300 euro of dollar zijn, ben niet zeker. Puch, wel leuk dat de machine kan blijven evolueren.

cremalover
Berichten: 4766
Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23

Re: Decent De1+ eerste kennismaking

Berichtdoor cremalover » ma 29 jul 2019, 20:56

Jezus.Wat een epistel.Jij hebt F1 waarschijnlijk niet gekeken zondag? :D
Dat heeft wat tijd gekost.

Gelukkig verkondig je het evangelie niet en laat je ruimte voor anders denkenden.
Zo is het mijn ding helemaal niet.Zowel niet wat puckbehandeling betreft maar ook niet wat de drukprofielen betreft.Ik proef ze niet of nauwelijks.

Smaak zit in de boon is mijn mening.Daarvan ben ik steeds meer overtuigd.De apparatuur doet wel iets maar niet veel ter zake.

Maar bedankt voor je verslag.
" Malen, harken, beetje tampen en genieten van verrukkelijke espresso ". by F. G.

De B. Cormorant
Berichten: 102
Lid geworden op: zo 03 feb 2019, 19:08

Re: Decent De1+ eerste kennismaking

Berichtdoor De B. Cormorant » ma 29 jul 2019, 22:04

Hoi,

Eens mens moest iets doen na het werk hé...

En nee, ik ben er zelf ook niet goed uit van wat ik die zaterdag heb meegemaakt. Zo anders dan hoe ik werk en gewoon ben.

Maar ik ben wel geïntrigeerd om meer te weten van wat juist wat doet.

En idd de bonen en de malers zijn super belangrijk. Maar het gebruikte profiel deed alvast ook wat. Dat merkten we toen we wat speelden met de boon die ik gewoon was. Alleen waren we er nog niet om mijn lever na te doen. Veel te weinig tijd om alles uit te spitten

Nu, die mens was écht gelukkig met de koffie die hij dronk en hij genoot er heel duidelijk van en dat is uiteindelijk het belangrijkste in zijn geval. Wie ben ik om daarover een ander oordeel te vellen?

Groeten

Gebruikersavatar
bobbee
Berichten: 6976
Lid geworden op: za 01 sep 2012, 08:39
Locatie: Emmen...

Re: Decent De1+ eerste kennismaking

Berichtdoor bobbee » ma 29 jul 2019, 22:46

Netjes hoor, je hebt een mooi verslag geschreven.
If you are brewing a very dark roast, it will form a large dome of hell that will summon Ihsahn, who will ensure that your coffee tastes like the devil.

Gebruikersavatar
Marcje
Berichten: 1031
Lid geworden op: wo 17 aug 2016, 20:42
Locatie: Waalre

Re: Decent De1+ eerste kennismaking

Berichtdoor Marcje » di 30 jul 2019, 07:08

Leuk verslag, bedankt!
Klinkt allemaal idd wel heel erg OCD, en moet er niet aan denken om op die manier de bakjes koffie voor de famillie te moeten zetten. Ik vraag me ook af of zij (in het streven naar perfectie) ooit wèl tevreden kunnen zijn, of dat er altijd een knagend gevoel is dat er iets toch nog beter kan? Maar dan dwalen we af.
En ieder moet idd vooral lekker zijn eigen ding doen!
dus...

Gebruikersavatar
namor
Berichten: 288
Lid geworden op: wo 15 nov 2017, 21:27

Re: Decent De1+ eerste kennismaking

Berichtdoor namor » di 30 jul 2019, 08:37

Mooi verslag, bedankt.

Ik heb die machine nog niet live gezien maar heb ook veel erover gelezen en bekeken op youtube toen met een nieuw setup bezig was. Ik vond zelf machine best interessant en mooi om te zien maar niet om te hebben. Ik ben absoluut niet tegen electronica en cijfertjes maar Decent vond ik 'veel te veel'.
Ik vind ook leuk dat ik de beste coffee thuis maak en dat mijn vrouw kan me niet door een 'knop' en ingestelde profile te vervangen
.... ff zelf nuttig maken ;)
Om te drinken: LM GS3 MP, LaPav, Chemex,.... EK43, Compak F8, Kinu M47 /
Om te branden: Besca BSC 2kg /
Om te meten: VST LAB Coffee, Tonino, Wile/

Gebruikersavatar
martinierius
Berichten: 299
Lid geworden op: do 16 okt 2014, 09:41

Re: Decent De1+ eerste kennismaking

Berichtdoor martinierius » za 12 okt 2019, 12:34

Ik vond het verslag hierboven heel interessant om te lezen. Het is blijkbaar nog altijd zo dat er in België maar 1 eigenaar is die een decent espressomachine heeft. Ik had dit graag eens willen meemaken. Als iemand weet heeft van een event of andere gelegenheid om dergelijke machine te testen mag je mij zeker contacteren.
Het moet te doen zijn om in 1 dag heen en terug te reizen van West-Vlaanderen. Nog beter als het met openbaar vervoer lukt.
DE1+ || KINU M47,M68 || Niche || Aeropress || Aergrind || Chemex || Kalita 185 || Behmor 1600 PLUS

De B. Cormorant
Berichten: 102
Lid geworden op: zo 03 feb 2019, 19:08

Re: Decent De1+ eerste kennismaking

Berichtdoor De B. Cormorant » za 12 okt 2019, 16:52

Hoi,

Ze staan op host milan. Als dat het excuus is dat je nodig hebt om naar daar te geraken dan is het een goed excuus moet ik zeggen. Wel opletten dat je evt partner je budget niet opdoet in de boetieks...

Ik heb je ook een bericht gestuurd

Groeten

Pti
Berichten: 2195
Lid geworden op: di 16 jun 2015, 15:43
Locatie: Zaanstad
Contacteer:

Re: Decent De1+ eerste kennismaking

Berichtdoor Pti » za 12 okt 2019, 17:36

Is er al een 220v versie van de descent of alleen 110?


Terug naar “Semi-automaten”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron