Finetuning (of wellicht niet verder aanzitten?)
Finetuning (of wellicht niet verder aanzitten?)
Berichtdoor Streamz » ma 06 feb 2023, 10:21
Hallo allen,
Al regelmatig aan het meelezen, nu mn eerste post. Even getwijfeld of ik m hier moet zetten of in "Koffietechnieken," maar het gaat toch meer over de mogelijkheden van het apparaat.
Een jaar geleden ben ik overgestapt van mijn oude vertrouwde (15 jaar in gebruik?) Isomac Tea plus Fiorenzato F64 EVO naar een Dalla Corte set, de Studio en Max.
Belangrijkste redenen waren verhogen van consistentie en extra mogelijkheden om een beter resultaat te krijgen. Na wat hernieuwd experimenteren overgestapt van Bocca via Peeze Ottimo naar de Peeze Cedro Intense Roast. Beste optie voor zowel espresso als cappuccino.
Zeer fijne set en geeft idd een consistent resultaat. Warmt snel op, krachtig stoom ook. En heerlijk stil.
Nu wil ik verder met fijnafstelling. Heb pre-infusion aan staan, op 3 sec. Temperatuur van de boiler 93.5 graden.
Net even twee shots gedaan.
Shot 1:
Gewicht 14.4gr, shot 24.5gr in 28.2 sec. Eindflow water 1.7gr/sec. Iets te hard aangestampt, resultaat was wat aan de krachtige kant ook.
Shot 2:
Gewicht 14.6gr, shot 29.6gr in 25.1 sec. Eindflow water 2.3gr/sec. Zelfde smaak, maar iets minder krachtig. Prima verder. Cremelaag, maar niet overdreven.
Nu kan ik dus verder spelen met maalgraad en hoeveelheid, maar ik merk dat ik nu op een soort "optimum" zit. Tussen aamhalingstekens, want wat ik bedoel is dat de huidige settings van maalgraad en hoeveelheid ervoor zorgt dat ik een constante shot krijg en als ik hier van af ga wijken met of de een of de ander, de consistentie flink omlaag gaat. Of eigenlijk, het risico op inconsistentie omhoog gaat. Ben niet de enige in dit huis die van dit apparaat gebruikt maakt, en wil dus niet een heel kleine bandbreedte hebben waarin gewerkt moet worden.
Maar of dit het optimum voor de bonen is, weet ik dus niet.
Waar ik nog niet mee geexperimenteerd heb, is bijvoobeeld temperatuur. Een ook pre-infusion niet, die heb ik gewoon aangezet omdat het kon .
Vraag is dus wat ik kan verwachten door met deze twee te gaan spelen. Ik wil dus niet inleveren op consistentie.
Dus wat is het effect van uitzetten/verlagen van pre-infusion? En temperatuur aanpassingen?
Al regelmatig aan het meelezen, nu mn eerste post. Even getwijfeld of ik m hier moet zetten of in "Koffietechnieken," maar het gaat toch meer over de mogelijkheden van het apparaat.
Een jaar geleden ben ik overgestapt van mijn oude vertrouwde (15 jaar in gebruik?) Isomac Tea plus Fiorenzato F64 EVO naar een Dalla Corte set, de Studio en Max.
Belangrijkste redenen waren verhogen van consistentie en extra mogelijkheden om een beter resultaat te krijgen. Na wat hernieuwd experimenteren overgestapt van Bocca via Peeze Ottimo naar de Peeze Cedro Intense Roast. Beste optie voor zowel espresso als cappuccino.
Zeer fijne set en geeft idd een consistent resultaat. Warmt snel op, krachtig stoom ook. En heerlijk stil.
Nu wil ik verder met fijnafstelling. Heb pre-infusion aan staan, op 3 sec. Temperatuur van de boiler 93.5 graden.
Net even twee shots gedaan.
Shot 1:
Gewicht 14.4gr, shot 24.5gr in 28.2 sec. Eindflow water 1.7gr/sec. Iets te hard aangestampt, resultaat was wat aan de krachtige kant ook.
Shot 2:
Gewicht 14.6gr, shot 29.6gr in 25.1 sec. Eindflow water 2.3gr/sec. Zelfde smaak, maar iets minder krachtig. Prima verder. Cremelaag, maar niet overdreven.
Nu kan ik dus verder spelen met maalgraad en hoeveelheid, maar ik merk dat ik nu op een soort "optimum" zit. Tussen aamhalingstekens, want wat ik bedoel is dat de huidige settings van maalgraad en hoeveelheid ervoor zorgt dat ik een constante shot krijg en als ik hier van af ga wijken met of de een of de ander, de consistentie flink omlaag gaat. Of eigenlijk, het risico op inconsistentie omhoog gaat. Ben niet de enige in dit huis die van dit apparaat gebruikt maakt, en wil dus niet een heel kleine bandbreedte hebben waarin gewerkt moet worden.
Maar of dit het optimum voor de bonen is, weet ik dus niet.
Waar ik nog niet mee geexperimenteerd heb, is bijvoobeeld temperatuur. Een ook pre-infusion niet, die heb ik gewoon aangezet omdat het kon .
Vraag is dus wat ik kan verwachten door met deze twee te gaan spelen. Ik wil dus niet inleveren op consistentie.
Dus wat is het effect van uitzetten/verlagen van pre-infusion? En temperatuur aanpassingen?
Re: Finetuning (of wellicht niet verder aanzitten?)
Berichtdoor Ypuh » ma 06 feb 2023, 10:39
Temperatuur zal nog wel een beetje meevallen. Dat zorgt voor een miniem smaakverschil, maar geen grote wijzigingen in de doorloop.
Wel of geen pre-infusie zorgt voor wel een totaal andere doorloop. Je zult hierin niet makkelijk kunnen switchen tussen aan/uit zonder ook je maler te verstellen.
Wel of geen pre-infusie zorgt voor wel een totaal andere doorloop. Je zult hierin niet makkelijk kunnen switchen tussen aan/uit zonder ook je maler te verstellen.
Ik brand mijn eigen koffie op een bedenkelijk niveau.
Re: Finetuning (of wellicht niet verder aanzitten?)
Berichtdoor Streamz » ma 06 feb 2023, 11:03
Hm, oke.
Wat zou het effect zijn de temperatuur te verhogen of verlagen in smaak? Meer/minder bitter?
Pre infusion aanpassen kan per halve seconde meen ik, maar ik kan me moeilijk voorstellen wat het effect zal zijn. Kan me voorstellen dat doorloop met pre-infusion sneller en constanter is?
Wat zou het effect zijn de temperatuur te verhogen of verlagen in smaak? Meer/minder bitter?
Pre infusion aanpassen kan per halve seconde meen ik, maar ik kan me moeilijk voorstellen wat het effect zal zijn. Kan me voorstellen dat doorloop met pre-infusion sneller en constanter is?
Re: Finetuning (of wellicht niet verder aanzitten?)
Berichtdoor ErikvW » ma 06 feb 2023, 13:09
Is per koffie verschillend. Hogere temperaturen geven betere resultaten bij lichte brandingen en bloemensmaakjes. Als je een chocolade/caramel type bent dan is 93.5 prima.Wat zou het effect zijn de temperatuur te verhogen of verlagen in smaak? Meer/minder bitter?
Constanter. Bij pre-infusie wordt je puck onder lagere druk en egaal verzadigd. Ik merk zelf ook dat een doorloop vervolgens welliswaar iets sneller is maar veel constanter. Je krijgt veel minder chanelling en volgens de wijzen een hogere extractie. Je zou ook ietsje fijner kunnen malen.Pre infusion aanpassen kan per halve seconde meen ik, maar ik kan me moeilijk voorstellen wat het effect zal zijn. Kan me voorstellen dat doorloop met pre-infusion sneller en constanter is?
Met een Strega kun je een trucje uithalen met puck onder druk zetten met de pomp (6-7 seconden, circa 5 bar) en dan door de hendel iets te heffen zodat de pomp stopt maar dat je de veer tegenhoudt. Dat rek ik bij de fleurige espresso wel eens tot 30 seconden. Dan normaal laten doorlopen, shottijd is dan 20 seconden. Het effect op de smaak is groot, zeker als je ze naast elkaar proeft. Dit trucje is overigens [trademark] RoosW.
Bezzera Strega - Niche Zero - Umikot Planetary Distribution Tool by FrancisPavoni - Puqpress - Aeropress - Aergrind V3 - Puckrake (gold edition) by ArjenT5R™
Re: Finetuning (of wellicht niet verder aanzitten?)
Berichtdoor Streamz » ma 06 feb 2023, 13:41
Dank. Is duidelijk. En ja, ik ben idd van de chocolade/caramel tonen. Vol, rond, beetje zoet mag best.
Wat ik wel merk is dat de maling nu zo fijn is, dat bij het uithalen er nog een klein laagje water op de koffie zit, en de koffie er soms/vaak niet als 1 puck uitkomt, maar dat er stukken achterblijven.
Wat ik met pre-infusion juist niet zou verwachten.
Aan de andere kant, als ik kijk naar de flowsnelheid, is de maling niet te fijn.
Wat ik wel merk is dat de maling nu zo fijn is, dat bij het uithalen er nog een klein laagje water op de koffie zit, en de koffie er soms/vaak niet als 1 puck uitkomt, maar dat er stukken achterblijven.
Wat ik met pre-infusion juist niet zou verwachten.
Aan de andere kant, als ik kijk naar de flowsnelheid, is de maling niet te fijn.
Re: Finetuning (of wellicht niet verder aanzitten?)
Berichtdoor RoosW » ma 06 feb 2023, 16:55
Water op de puck zegt niet zo veel, dat varieert bij mij enorm, en is afhankelijk van de boon. De PNG die ik nu op tap heb, geen drup op de puck, de Koepoort Malabar was nattig, Brute bonen, de branding van begin januari was best veel water boven de puck.Dank. Is duidelijk. En ja, ik ben idd van de chocolade/caramel tonen. Vol, rond, beetje zoet mag best.
Wat ik wel merk is dat de maling nu zo fijn is, dat bij het uithalen er nog een klein laagje water op de koffie zit, en de koffie er soms/vaak niet als 1 puck uitkomt, maar dat er stukken achterblijven.
Wat ik met pre-infusion juist niet zou verwachten.
Aan de andere kant, als ik kijk naar de flowsnelheid, is de maling niet te fijn.
Het truckje is niet van mij hoor, een filmpje over spelen met druk bij een Strega liet dit zien, en jawel de eindresultaten zijn verbazend anders. Damn, ik mis mijn Strega nog steeds.
Re: Finetuning (of wellicht niet verder aanzitten?)
Berichtdoor ErikW » ma 27 feb 2023, 14:43
Is je tamp wel consistent?
Met gewone tamper erg moeilijk om perfect te krijgen.
een tamper met vering zodat je niet te hard kan drukken is al een hele goede oplossing.
Het mooiste is een automatische tamper zoals pucktamp of cubetamp.
Met gewone tamper erg moeilijk om perfect te krijgen.
een tamper met vering zodat je niet te hard kan drukken is al een hele goede oplossing.
Het mooiste is een automatische tamper zoals pucktamp of cubetamp.
Re: Finetuning (of wellicht niet verder aanzitten?)
Berichtdoor omeCo » ma 27 feb 2023, 20:53
Of een The Force Tamper. Zeer consistent en altijd recht.Is je tamp wel consistent?
Met gewone tamper erg moeilijk om perfect te krijgen.
een tamper met vering zodat je niet te hard kan drukken is al een hele goede oplossing.
Het mooiste is een automatische tamper zoals pucktamp of cubetamp.
- gilleko B.
- Berichten: 5630
- Lid geworden op: ma 12 feb 2018, 22:42
Re: Finetuning (of wellicht niet verder aanzitten?)
Berichtdoor gilleko B. » di 28 feb 2023, 10:19
Of een The Force Tamper. Zeer consistent en altijd recht.Is je tamp wel consistent?
Met gewone tamper erg moeilijk om perfect te krijgen.
een tamper met vering zodat je niet te hard kan drukken is al een hele goede oplossing.
Het mooiste is een automatische tamper zoals pucktamp of cubetamp.
️
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 18 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign