Pagina 1 van 4

Silvia met PID. Hulp bij technisch probleem

Geplaatst: di 17 apr 2018, 13:08
door Heseven
Sinds een aantal maanden ben ik in het bezit van een Rancilio Silvia. Hier heb ik al vrij vlot een PID ingebouwd. Het gaat om een xmt7100 (auber kloon). Alles zelf geregeld en ingebouwd, en alles heeft een aantal maanden naar behoren gewerkt.

Aangezien het bakje waarin de pid was gemonteerd niet naar mij zin was (lees: niet geheel waterdicht), heb ik een nieuw bakje besteld en gemonteerd afgelopen weekend. Bij het inbouwen had ik mijn twijfels al bij een specifieke aansluiting (een oud kabelschoentje tussen de kabel van de koffie thermostaat, de SSR en de stoomschakelaar) die ik destijds zelf had gemaakt. En ja hoor, die veroorzaakte inderdaad kortsluiting tegen de zijkant van de machine bij het aanzetten. Het kabelschoentje vervangen en dit keer heat shrink om de aansluiting heen gedaan. Van fouten kun je leren zeggen we dan maar...

Nu zit ik alleen met een interessant resterend probleem. Wanneer ik de Silvia aanzet gaat het lampje aan en warmt hij op. De PID geeft netjes de temperatuur aan en bepaalt de output en geeft dit door aan de SSR, die knippert gelijk met de output van de PID en werkt goed. Echter wordt dit compleet genegeerd en warmt de Silvia gewoon op tot stoomtemperatuur en slaat dan netjes af.

Met andere woorden: de PID (die natuurlijk op de plek van de oude koffie thermostaat zit) wordt volledig genegeerd.

De resterende thermostaten en het verwarmingselement zijn niet defect (doorgemeten) de bedrading klopt naar mijn idee (alles meerdere keren nagelopen). En alle schakelaars werken ook. Dus het is niet zo dat de stoomschakelaar een tik heeft gehad en in de 'aan' stand is vastgesmolten oid. De SSR werkt eveneens.

Kan iemand mij verder helpen? Zie ik iets over het hoofd?


Verstuurd vanaf mijn Crystal met Tapatalk

Re: Silvia met PID. Hulp bij technisch probleem

Geplaatst: di 17 apr 2018, 17:06
door martinierius
Kan je een schemaatje/schets uploaden van hoe je alles aangesloten hebt?
Anders kunnen we je moeilijk helpen vrees ik.

Re: Silvia met PID. Hulp bij technisch probleem

Geplaatst: di 17 apr 2018, 17:39
door martinierius
Is de uitgang van de SSR in serie met het element aangesloten?

Re: Silvia met PID. Hulp bij technisch probleem

Geplaatst: di 17 apr 2018, 17:41
door Heseven
Hier een schema. Het stukje van de pomp/ 3-wegventiel moet je er maar bij denken. Dat zit sowieso goed. Ben ik al maanden niet meer bij geweest. Ventiel tevens vervangen bij aankoop.

In feite heb ik mij gehouden aan onderstaand circuit:

http://www.frcndigital.com/coffee/silvi ... works.html

Alleen komt de SSR op de plek van de koffiethermostaat wat betreft de aansluitingen.

Afbeelding

Verstuurd vanaf mijn Crystal met Tapatalk



Re: Silvia met PID. Hulp bij technisch probleem

Geplaatst: di 17 apr 2018, 17:50
door Heseven
Nog wat visuele ondersteuning. Kabel in mijn hand is één van de output kabels van de SSR. Dese splitst dus op, 1 naar de stoomschakelaar, de ander naar de stoomthermostaat. De stoomthermostaat gaat vervolgens naar het element.

Het enige wat in mij opkomt is dat de stoomthermostaat misschien niet in die serie thuishoort. Maar voorheen had ik het ook zo dacht ik.. Afbeelding

Verstuurd vanaf mijn Crystal met Tapatalk


Re: Silvia met PID. Hulp bij technisch probleem

Geplaatst: di 17 apr 2018, 18:01
door martinierius
Meet de uitgang van je SSR eens uit, bij defect blijven die soms gesloten.

Re: Silvia met PID. Hulp bij technisch probleem

Geplaatst: di 17 apr 2018, 18:03
door Heseven
Ik heb hem al eens omgeruild voor een andere SSR. Ik heb er meer liggen hier in huis, ik ben 100% zeker dat hij werkt.

Waar ik nu toch over begin te twijfelen is het feit dat die stoomthermostaat daar misschien niet tussenin moet..?

Verstuurd vanaf mijn Crystal met Tapatalk


Re: Silvia met PID. Hulp bij technisch probleem

Geplaatst: di 17 apr 2018, 18:46
door Heseven
Hoe zou je trouwens de SSR output doormeten?

Verstuurd vanaf mijn Crystal met Tapatalk


Re: Silvia met PID. Hulp bij technisch probleem

Geplaatst: di 17 apr 2018, 18:57
door Heseven
Er klopt toch iets niet met de aansluiting van de andere componenten.

Als ik de gele draad van het lampje eruit haal, functioneert de pid prima en loopt de temperatuur netjes op!

Ergens zit dus iets fout waardoor de machine automatisch overschakelt op 'stoom protocol'

Verstuurd vanaf mijn Crystal met Tapatalk


Re: Silvia met PID. Hulp bij technisch probleem

Geplaatst: di 17 apr 2018, 21:01
door martinierius
Hoe zou je trouwens de SSR output doormeten?

Verstuurd vanaf mijn Crystal met Tapatalk
De output moet "oneindig" grote weerstand meten wanneer niet geactiveerd. Dwz "open".