Rancilio Silvia DIY PID

rwr88
Berichten: 15
Lid geworden op: zo 30 dec 2018, 13:04

Rancilio Silvia DIY PID

Berichtdoor rwr88 » zo 30 dec 2018, 16:52

Hi,

Enige tijd geleden vatte ik het plan, zoals velen, om een PID op mijn Rancilio Silvia te installeren. Het leek mij leuk om niet een kant-en-klaar pakket voor te kopen, maar het zelf te doen, zodat ik er ook nog wat van leer.

Mijn voornaamste inspiratie hiervoor is: https://github.com/brycesub/silvia-pi

Onderdelen die ik o.a. heb gekocht zijn:
- SSR
- Rasberry Pi Zero W
- Pt100 sensor (1/3 DIN)
https://www.sensorshop24.de/temperaturf ... d/a-96836/
- MAX31865 amplifier https://www.sossolutions.nl/3328-adafru ... r-max31865

Nu loop ik tegen het volgende probleem aan: net als Heseven gaat het lampje, wanneer ik de Rancilio aanzet, aan en warmt hij op. De SSR brandt dan en blijft dit doen. De lamp gaat pas uit wanneer de machine op stoomtemperatuur is gekomen. Ook dan gaat de SSR niet uit.

Omdat we in eerste instantie de amplifier niet vertrouwden (had een MAX6675) heb ik die vervangen door een voor een PT100 geschikte amplifier. Heb ook alles doorgemeten en alles opnieuw bedraad. Heb het schema van Rancilio zelf aangehouden (zie de foto's, die zal ik zo uploaden).

Hebben jullie wellicht enige idee waar dit fout gaat?

Alvast bedankt,

rwr88
Berichten: 15
Lid geworden op: zo 30 dec 2018, 13:04

Re: Rancilio Silvia DIY PID

Berichtdoor rwr88 » zo 30 dec 2018, 16:57

Zie foto's
Bijlagen
IMG_20181230_143550.jpg
IMG_20181230_143559.jpg
IMG_20181230_143606.jpg
IMG_20181230_143614.jpg
IMG_20181230_143640.jpg

rwr88
Berichten: 15
Lid geworden op: zo 30 dec 2018, 13:04

Re: Rancilio Silvia DIY PID

Berichtdoor rwr88 » zo 30 dec 2018, 16:58

En schema

rwr88
Berichten: 15
Lid geworden op: zo 30 dec 2018, 13:04

Re: Rancilio Silvia DIY PID

Berichtdoor rwr88 » zo 30 dec 2018, 16:59

Nogmaals het schema:
Bijlagen
IMG_20181230_143521.jpg

rwr88
Berichten: 15
Lid geworden op: zo 30 dec 2018, 13:04

Re: Rancilio Silvia DIY PID

Berichtdoor rwr88 » zo 30 dec 2018, 17:00

Waarbij B1 geel is in de tekening, maar in werkelijkheid wit

Gebruikersavatar
martinierius
Berichten: 243
Lid geworden op: do 16 okt 2014, 09:41

Re: Rancilio Silvia DIY PID

Berichtdoor martinierius » ma 31 dec 2018, 14:29

Ik vermoed dat je de SSR niet gebruikt hebt om de brew-thermostaat te vervangen maar blijkbaar over de motor hebt gezet.
Er staat geen legende bij je schema, dat zou het ook nog wat vlotter maken om schema te interpreteren.
Je moet volgens de documentatie van het project dat je gevolgd hebt de brew-thermostaat loskoppelen en deze 2 kabeltjes aan de uitgang van de SSR verbinden.
Onthou dat de SSR aan zijn uitgang overeenkomt met een schakelaar.
DE1+ || KINU M47,M68 || Niche || Aeropress || Aergrind || Chemex || Kalita 185 || Behmor 1600 PLUS

Heseven
Berichten: 96
Lid geworden op: za 30 sep 2017, 17:25
Locatie: Groningen

Re: Rancilio Silvia DIY PID

Berichtdoor Heseven » ma 31 dec 2018, 17:46

Voor zover ik kan zien is dit correct gebeurd, maar een legenda zou het extra gemakkelijk maken.

Als je alles aansluit als vanouds en het werkt naar behoren, dan weet je dat er iets mis is in de aansluiting en/of componenten.

Je quote mijn problemen, dat bleken achtereenvolgend de PID en de SSR te zijn. Lastig te zeggen of bij jou iets dergelijks aan de hand is. In mijn geval heb ik beide vervangen en degelijk gemonteerd, geheel draait al maanden probleemloos.

Check je bedrading en upload een legenda bij je (overigens strakke) schema, dat maakt het makkelijker om op afstand hulp te bieden.

Voor hulp van dichtbij... Woon je in het noorden? ;-)

rwr88
Berichten: 15
Lid geworden op: zo 30 dec 2018, 13:04

Re: Rancilio Silvia DIY PID

Berichtdoor rwr88 » di 01 jan 2019, 17:06

Ja, excuus. Heb het schema van Rancilio zelf gebruikt. Heb hierbij ook de legenda geüpload die ze zelf hanteren. Heb dus ipv brewthermo de pt100 sensor, die aangesloten is op amplifier->rpi->ssr
Bijlagen
IMG_20190101_165909.jpg

rwr88
Berichten: 15
Lid geworden op: zo 30 dec 2018, 13:04

Re: Rancilio Silvia DIY PID

Berichtdoor rwr88 » di 01 jan 2019, 20:35

Heb de bedrading ook nagelopen.

Als ik de uitgang van de SSR onderbreek, stopt hij met het op temperatuur brengen van de boiler en gaat het lampje uit. De andere functies blijven werken.

Als ik de ingang van de SSR onderbreek, dan gaat het lampje op de SSR uit, lampje van het warmte element uit en stopt hij met het op temperatuur brengen van de boiler.

Mijn conclusie is dan ook dat het niet aan de SSR ligt (die is ook doorgemeten) maar dat op een of andere manier de pt100 sensor, samen met de RPI niet werkt..

Delen jullie deze conclusie en waar ligt de oorzaak hiervan denken jullie?

rwr88
Berichten: 15
Lid geworden op: zo 30 dec 2018, 13:04

Re: Rancilio Silvia DIY PID

Berichtdoor rwr88 » zo 06 jan 2019, 13:04

Ben overigens woonachtig in Dordrecht.. dus het noorden wordt wat ver...

Iemand al enig idee waar dit fout gaat?


Terug naar “Semi-automaten”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten

cron