Voorstellen

Leuk dat je komt kijken op Koffiepraat.nl! Gebruik dit forum om je voor te stellen. Wie ben je, wat doe je, wat zijn je interesses enzovoorts!
upatamby
Berichten: 10
Lid geworden op: vr 25 jan 2019, 21:19

Re: Voorstellen

Berichtdoor upatamby » za 10 aug 2019, 11:16

Als 'aanstichter' van bovenstaande koffiepraat wil ik jullie graag vertellen waar ik nu sta.
Ik had twee uitdagingen tegelijk:
1. het onder de knie krijgen van de apparatuur en
2. het vinden van een voor mij lekkere koffie.
Die licht gebrande en zuurder smakende koffies waren erg verwarrend, met name op volle espresso-sterkte vond ik ze extreem zuur maar ik had geen idee in hoeverre dit een technisch defect was of een pure smaakkwestie. Bij CoffeeLovers had ik wel eens de wat zuurdere Yirgacheffe geproefd (wordt daar als lungo geserveerd) en dat bleek een hele boeiende smaaksensatie, maar wat ik thuis probeerde leek daar totaal niet op.
Uiteindelijk heb ik me qua bonen een tijd lang beperkt tot de Ristretto-bonen van Blanche Dael. Daarmee lukte het in no time om niet-zure lekkere koffie te maken (lekker als espresso maar ook als americano). Ondertussen heb ik stap voor stap de ideale instellingen gevonden en nu smaakt deze koffie thuis minstens even goed als diezelfde koffie bij CoffeeLovers. Uitdaging 1. was gelukt (althans bij deze koffie).
Vervolgens ben ik met diezelfde instellingen (alleen de maalgraad behoeft soms een kleine aanpassing) eens wat moeilijkere bonen gaan proberen (van Wakuli - elke maand weer een verrassing wat ze opsturen). Als espresso was het resultaat ondrinkbaar, maar een beetje verdund leverde dit ineens koffie op die niet onderdeed voor de Yirgacheffe bij CoffeeLovers. Bingo!
Uitdaging 2. (het vinden van voor mij lekkere koffie) is natuurlijk een eindeloze zoektocht, maar ik weet nu dat ik voor een espresso donker gebrande bonen wil en dat ik espresso van lichter gebrande bonen moet aanlengen.
Meer dat je vaak als beginner een ander smaakbeeld hebt wat betreft een Espresso.
Mogelijk dat Jos dat ook ervaart met de "nieuwere" trend van gebrande koffiebonen.
Ik als nieuwkomer krijg een juiste beleving bij een donker gebrande boon.
Je slaat de spijker op zijn kop.
ECM Classika PID | Niche Zero | Faema MDE

Gebruikersavatar
Fisherman
Berichten: 332
Lid geworden op: di 18 aug 2015, 19:57
Locatie: Groningen

Re: Voorstellen

Berichtdoor Fisherman » za 10 aug 2019, 18:47

Als 'aanstichter' van bovenstaande koffiepraat wil ik jullie graag vertellen waar ik nu sta.
Ik had twee uitdagingen tegelijk:
1. het onder de knie krijgen van de apparatuur en
2. het vinden van een voor mij lekkere koffie.
Die licht gebrande en zuurder smakende koffies waren erg verwarrend, met name op volle espresso-sterkte vond ik ze extreem zuur maar ik had geen idee in hoeverre dit een technisch defect was of een pure smaakkwestie. Bij CoffeeLovers had ik wel eens de wat zuurdere Yirgacheffe geproefd (wordt daar als lungo geserveerd) en dat bleek een hele boeiende smaaksensatie, maar wat ik thuis probeerde leek daar totaal niet op.
Uiteindelijk heb ik me qua bonen een tijd lang beperkt tot de Ristretto-bonen van Blanche Dael. Daarmee lukte het in no time om niet-zure lekkere koffie te maken (lekker als espresso maar ook als americano). Ondertussen heb ik stap voor stap de ideale instellingen gevonden en nu smaakt deze koffie thuis minstens even goed als diezelfde koffie bij CoffeeLovers. Uitdaging 1. was gelukt (althans bij deze koffie).
Vervolgens ben ik met diezelfde instellingen (alleen de maalgraad behoeft soms een kleine aanpassing) eens wat moeilijkere bonen gaan proberen (van Wakuli - elke maand weer een verrassing wat ze opsturen). Als espresso was het resultaat ondrinkbaar, maar een beetje verdund leverde dit ineens koffie op die niet onderdeed voor de Yirgacheffe bij CoffeeLovers. Bingo!
Uitdaging 2. (het vinden van voor mij lekkere koffie) is natuurlijk een eindeloze zoektocht, maar ik weet nu dat ik voor een espresso donker gebrande bonen wil en dat ik espresso van lichter gebrande bonen moet aanlengen.
Meer dat je vaak als beginner een ander smaakbeeld hebt wat betreft een Espresso.
Mogelijk dat Jos dat ook ervaart met de "nieuwere" trend van gebrande koffiebonen.
Ik als nieuwkomer krijg een juiste beleving bij een donker gebrande boon.
Je slaat de spijker op zijn kop.
Hier elke twee weken Wakuli! Ook lekker op V60 ;-)..!

Mooi om te lezen dat je vooruitgang boekt. Tijd en ervaring helpen een hoop, kijkende naar hoe ik er een jaar of twee geleden voor stond =)

Verstuurd vanaf mijn SM-G975F met Tapatalk

Aeropress & filter - Mahlkönig Vario Steel Burrs & Hario Skerton - Doet u mij maar een met de hand gebrouwen zoet bakkie pleuâh

cremalover
Berichten: 3488
Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23

Re: Voorstellen

Berichtdoor cremalover » za 17 aug 2019, 15:24

Wat is je punt?
Dat je aan heel donker gebrande bonen niets kan verpesten. Als koffie niet je hobby is, kan ik mij wel iets voorstellen bij die redenering.
Meer dat je vaak als beginner een ander smaakbeeld hebt wat betreft een Espresso.
Mogelijk dat Jos dat ook ervaart met de "nieuwere" trend van gebrande koffiebonen.
Ik als nieuwkomer krijg een juiste beleving bij een donker gebrande boon.
Ik ook.Ben niet echt nieuwkomer.Dronk mijn eerste espresso 37 jaar geleden.Hou nog steeds niet van zuur.Espresso hoort naar mijn beleving bitter en zoet te smaken.
https://youtu.be/v5-icZjG1Qg
Bob
Van de harde soort graag.

cremalover
Berichten: 3488
Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23

Re: Voorstellen

Berichtdoor cremalover » za 17 aug 2019, 15:29

Als 'aanstichter' van bovenstaande koffiepraat wil ik jullie graag vertellen waar ik nu sta.
Ik had twee uitdagingen tegelijk:
1. het onder de knie krijgen van de apparatuur en
2. het vinden van een voor mij lekkere koffie.
Die licht gebrande en zuurder smakende koffies waren erg verwarrend, met name op volle espresso-sterkte vond ik ze extreem zuur maar ik had geen idee in hoeverre dit een technisch defect was of een pure smaakkwestie. Bij CoffeeLovers had ik wel eens de wat zuurdere Yirgacheffe geproefd (wordt daar als lungo geserveerd) en dat bleek een hele boeiende smaaksensatie, maar wat ik thuis probeerde leek daar totaal niet op.
Uiteindelijk heb ik me qua bonen een tijd lang beperkt tot de Ristretto-bonen van Blanche Dael. Daarmee lukte het in no time om niet-zure lekkere koffie te maken (lekker als espresso maar ook als americano). Ondertussen heb ik stap voor stap de ideale instellingen gevonden en nu smaakt deze koffie thuis minstens even goed als diezelfde koffie bij CoffeeLovers. Uitdaging 1. was gelukt (althans bij deze koffie).
Vervolgens ben ik met diezelfde instellingen (alleen de maalgraad behoeft soms een kleine aanpassing) eens wat moeilijkere bonen gaan proberen (van Wakuli - elke maand weer een verrassing wat ze opsturen). Als espresso was het resultaat ondrinkbaar, maar een beetje verdund leverde dit ineens koffie op die niet onderdeed voor de Yirgacheffe bij CoffeeLovers. Bingo!
Uitdaging 2. (het vinden van voor mij lekkere koffie) is natuurlijk een eindeloze zoektocht, maar ik weet nu dat ik voor een espresso donker gebrande bonen wil en dat ik espresso van lichter gebrande bonen moet aanlengen.
Meer dat je vaak als beginner een ander smaakbeeld hebt wat betreft een Espresso.
Mogelijk dat Jos dat ook ervaart met de "nieuwere" trend van gebrande koffiebonen.
Ik als nieuwkomer krijg een juiste beleving bij een donker gebrande boon.
Je slaat de spijker op zijn kop.

Broen bone kaupe.Bis ze van ut gezeiks aaf.
https://youtu.be/v5-icZjG1Qg
Bob
Van de harde soort graag.


Terug naar “Stel je voor / jouw set-up”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten

cron