Voorstellen...

Leuk dat je komt kijken op Koffiepraat.nl! Gebruik dit forum om je voor te stellen. Wie ben je, wat doe je, wat zijn je interesses enzovoorts!
Gebruikersavatar
fransg
Berichten: 7892
Lid geworden op: do 05 jan 2012, 19:51
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: Voorstellen...

Berichtdoor fransg » ma 03 mei 2021, 12:22

De laatste boontjes van Frans hebben heerlijk gesmaakt. Ook met onduidelijke figuurtjes in de koffie.
Gaaf! Dank voor de feedback. Mocht je nog eens een kg willen (bestellen) laat maar weten ;-)
LONDINIUM L1 & R24 - etzMAX - Baratza Forté - COMPAK R120-> GRRR - Mignon XL - Pavoni - FZ94 - Tonino - Wile - VSTrefractoIV - Mockmill Pro 200 - FAMAG Grilletta IM5-S

Gebruikersavatar
fransg
Berichten: 7892
Lid geworden op: do 05 jan 2012, 19:51
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: Voorstellen...

Berichtdoor fransg » ma 03 mei 2021, 12:43

Hoe komt het eigenlijk dat met minder preinfusie druk de hefboom hoger/later grijpt dan met hogere druk.
In de kolom boven de puck bevindt zich lucht. Je haalt de hefboom naar beneden en aanvankelijk zuig je dan nog iets meer lucht door de puck naar binnen (de zuiger erboven gaat immers omhoog). Heb je heel hard getampt dan stroomt dit wat minder makkelijk en eventueel wipt de puck dan iets omhoog om de lucht door te laten om onmiddellijk daarna weer op zijn plaats te zakken. Dat kan geen kwaad, ik heb daar weleens filmpjes van gemaakt in een doorzichtig systeem.

Een moment later, als je de hefboom verder omlaag trekt, gaat de zuiger verder omhoog en dan komen er in de zetgroep boven je puck en boven je douchescherm vier exact tegenover elkaar liggende gaatjes vrij waardoor het hete water die kolom binnenspuit.
De vier straaltjes water raken elkaar exact in het midden en zo neutraliseren zij elkaars zijwaartse kracht, waarna die druppels op het douchescherm regenen en van daaruit op je puck terecht komen.

Ik heb daar weleens foto's van gemaakt en gepubliceerd, van de momenten dat de eerste druppels verschijnen en dat ze elkaar raken.

Bij 2 bar druk is er op een gegeven moment een evenwicht tussen de lucht boven de puck in de zetgroep die wordt samengeperst door het binnenstromende water. Er kan niet méér water bij en je wacht, de hefboom naar beneden latend, tot je de eerste druppels ziet verschijnen. Dan laat je de hefboom voorzichtig en kalm naar boven komen, de sterke veer gaat zijn werk doen en perst het water door de puck.

Nadat je het kopje hebt weggetrokken stroomt er nog wat 'koffie' uit de puck en daarna duwt de zuiger (en de 2 bar luchtdruk) ook nog wat lucht door de puck hetgeen, als je het portafilter nog even laat zitten, een 'mooie' droge puck oplevert.

Bij 6 bar druk past er méér water in de zetgroep, het beetje lucht dat erin zit wordt veel méér samengeperst en doordat er meer water in de zetgroep zit als kolom boven je puck, merk je dat de zuiger, die je naar beneden laat gaan, eerder 'weerstand' ondervindt, eerder begint aan zijn werk om de espresso eruit te persen. Op dat moment dat de hefboom voelbaar en zichtbaar lager 'aangrijpt', is de dikke zware veer in de zetgroep nog een stuk verder 'samengedrukt' dan bij 2 bar was, en dus vangt de extractie ook aan bij een stuk hogere extractie-druk.

Indien je het gehele volume water wat eruit komt gaat meten, zie je dat er ook inderdaad meer water mee is gemoeid.

Licht gebrande bonen hebben tijdens de branding een gemakkelijk leventje gehad en hebben bij de extractie voor espresso meer 'op hun donder' nodig en daarbij past die instelling van 5-6 bar. De puck zelf wordt bij die druk ook méér opeengedrukt wat de doorstroming iets remt, dus 'harder persen' betekent niet 'snellere bevalling'.

Medium roasts doen het uitstekend op 3-3.5 bar

Meer klassieke iets donkerder brandingen kunnen prachtig mild zoet zijn op 2 bar, en dan kun je bijvoorbeeld vrijwel onmiddellijk nadat de hefboom omlaag is gekomen en je hoort dat de pomp stopt, de hefboom alweer kalm omhoog brengen. Dan 'pakt' de hefboom hoog, bijvoorbeeld op "11 uur" en begint de eerste seconde het water door de puck te drukken, die dan pas geheel nat wordt en meteen daarna stroomt de espresso in je kopje.

Heb je wat donkerder bonen en zet je die met onnodig hoge druk, dan geef je die bonen teveel op hun flikker en komt de koffie er met een harde verbrande bittere nijdige rotsmaak uit, wat dan "je verdiende loon" is ;-)
De Londinium bevalt super goed trouwens. Precies genoeg (weinig) instellingen voor me. En simpel en herhaalbaar en grote kans op lekkere koffie.
Perfect.
Jammer dat ik net niet de (eind)versie heb met de thermistor. Had wel meegekund of gemeld kunnen worden door Reiss dat die eraan zat te komen. Maar snap ook wel als verkoper dat dat niet werkt altijd want dan stelt iedereen koop uit. Maar goed, later misschien zelf eens doen. Het klikken stoort niet echt en is een soort teken van leven van de machine.
Ik vond het klikken ook altijd een geruststellend geluid. Nu hoor ik nog steeds de machine, want de boiler maakt het geluid dat een waterketel ook maakt als die 'tegen de kook' aan komt, dus veel maakt het niet uit.

Dat de grote zware dure pressotaat nu kan worden weggelaten is prettig voor de productie, ze hoeven dat ding niet in Italië te bestellen maar hebben wel in plaats daarvan veel geïnvesteerd in R&D voor hun eigen maatwerk met thermistor en control board.
LONDINIUM L1 & R24 - etzMAX - Baratza Forté - COMPAK R120-> GRRR - Mignon XL - Pavoni - FZ94 - Tonino - Wile - VSTrefractoIV - Mockmill Pro 200 - FAMAG Grilletta IM5-S

Gebruikersavatar
gilleko B.
Berichten: 1312
Lid geworden op: ma 12 feb 2018, 22:42

Re: Voorstellen...

Berichtdoor gilleko B. » di 04 mei 2021, 21:26

Dit antwoord bewaar ik voor het geval er ooit een hefboom machine komt.




Gebruikersavatar
fransg
Berichten: 7892
Lid geworden op: do 05 jan 2012, 19:51
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: Voorstellen...

Berichtdoor fransg » di 04 mei 2021, 21:30

Ik heb daar weleens foto's van gemaakt en gepubliceerd, van de momenten dat de eerste druppels verschijnen en dat ze elkaar raken.
eerste druppels:
08-pre-infusion_MG_9451.jpg
straal:
09-pre-infusion_MG_9455.jpg
regen:
10-pre-infusion_MG_9457.jpg
LONDINIUM L1 & R24 - etzMAX - Baratza Forté - COMPAK R120-> GRRR - Mignon XL - Pavoni - FZ94 - Tonino - Wile - VSTrefractoIV - Mockmill Pro 200 - FAMAG Grilletta IM5-S

Gebruikersavatar
gilleko B.
Berichten: 1312
Lid geworden op: ma 12 feb 2018, 22:42

Re: Voorstellen...

Berichtdoor gilleko B. » di 04 mei 2021, 21:44

Prachtig




manduca
Berichten: 136
Lid geworden op: di 11 aug 2020, 09:20
Locatie: Utrecht

Re: Voorstellen...

Berichtdoor manduca » wo 05 mei 2021, 09:55

En wat een mooie machine.... :)
Thuis: Londinium I Luxe * Compak K10 Pro Barista
Werk: Aeropress * Commandante C40


Terug naar “Stel je voor / jouw set-up”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron