Hoi, ik heb sinds kort een DeLonghi La Specialista. Ik ben nog druk aan het testen maar 1 vraag heb ik toch wel...
Het is een espresso machine die ook een Americano kan maken (= extra heet water via apart pijpje). Dus eigenlijk gewoon een espresso machine, en niets meer.
En aangezien espresso toch echt wel een fijne maalstand nodig heeft van maximaal 3, resteert voor mij de vraag wanneer je dan in vredesnaam maalstanden 5, 6 en 7 gebruikt? Zou het niet veel slimmer zijn om 5 de maximale grofheid te laten zijn en dan 2 fijnere standen 0 en -1? Zodat je molen langer meegaat terwijl hij slijt en minder fijn kan malen?
Ik snap het gewoon niet :) Jullie wel?
Thanks!
Re: DeLonghi La Specialista espresso machine: wanneer zou je ooit de grove standen 7 tm 5 of zelfs 4 ooit gebruiken?
2Tweedehands?
Welke bonen gebruik je precies?
Heb je foto's van de machine en wat je er tot nu toe mee maakt?
Die cijfertjes doen er niet toe, alleen nuttig voor jou om te onthouden welke stand je gisteren had toen de maling goed was.specialista schreef: wo 29 mar 2023, 10:29 resteert voor mij de vraag wanneer je dan in vredesnaam maalstanden 5, 6 en 7 gebruikt? Zou het niet veel slimmer zijn om 5 de maximale grofheid te laten zijn en dan 2 fijnere standen 0 en -1? Zodat je molen langer meegaat terwijl hij slijt en minder fijn kan malen?
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: DeLonghi La Specialista espresso machine: wanneer zou je ooit de grove standen 7 tm 5 of zelfs 4 ooit gebruiken?
3Dank voor je enthousiaste reactie. Vooralsnog ben ik nog gewoon aan het experimenteren en als ik denk dat ik vastloop meld ik me zeker met een concrete vraag.
Voor nu ben ik gewoon benieuwd: wanneer wordt in hemelsnaam standje 7 tot en met 5 gebruikt op een espresso machine? Waar standje 2 (3) aangeraden wordt?
Thanks
Voor nu ben ik gewoon benieuwd: wanneer wordt in hemelsnaam standje 7 tot en met 5 gebruikt op een espresso machine? Waar standje 2 (3) aangeraden wordt?
Thanks
Re: DeLonghi La Specialista espresso machine: wanneer zou je ooit de grove standen 7 tm 5 of zelfs 4 ooit gebruiken?
4Met welke bonen precies?
Dat bepaalt veel van wat je vervolgens beleeft.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: DeLonghi La Specialista espresso machine: wanneer zou je ooit de grove standen 7 tm 5 of zelfs 4 ooit gebruiken?
5Wederom dank, maar dat is echt mijn vraag niet. Mijn vraag is WANNEER zijn maalstanden 5, 6 en 7 OOIT nodig op een ESPRESSO apparaat dat standje 2 of max 3 nodig heeft
Re: DeLonghi La Specialista espresso machine: wanneer zou je ooit de grove standen 7 tm 5 of zelfs 4 ooit gebruiken?
6Of nog, ik ben gewoon nieuwsgierig waarom een espresso apparaat zo grof kan malen... Ik zie geen scenario waar je zo grof maalt. En mijn vraag is of iemand weet wanneer je dat wel doet
Re: DeLonghi La Specialista espresso machine: wanneer zou je ooit de grove standen 7 tm 5 of zelfs 4 ooit gebruiken?
7Heb je oude goedkope troep van de supermarkt, dan moet je extreem fijn malen. Heb je uitstekende bonen van een lokale brander en zijn die kortgeleden gebrand, dan is je maalstand normaal dus veel minder fijn dan met oude dooie rotzooi.
Je hebt het nog niet door maar vandaar de vraag wat je in hemelsnaam voor bonen dan wel bonentroep hebt
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: DeLonghi La Specialista espresso machine: wanneer zou je ooit de grove standen 7 tm 5 of zelfs 4 ooit gebruiken?
8:) super verse bonen, standje 3 is echt het grofst als je de smaak ok wilt krijgen. Dus hoe vers moet een boon wel niet zijn om standje 6 of 7 te gebruiken :) Heb je ooit zo grof gemalen voor een espresso?
Re: DeLonghi La Specialista espresso machine: wanneer zou je ooit de grove standen 7 tm 5 of zelfs 4 ooit gebruiken?
9Die cijfers bij maler-standen zeggen niet zoveel zoals ik al eerder schreef. Die zijn niet universeel en zelfs tussen twee malers van zelfde fabrikaat kan 'stand 3' iets anders betekenen.specialista schreef: wo 29 mar 2023, 13:38 super verse bonen, standje 3 is echt het grofst als je de smaak ok wilt krijgen. Dus hoe vers moet een boon wel niet zijn om standje 6 of 7 te gebruiken Heb je ooit zo grof gemalen voor een espresso?
Maar waarom vertel je niet gewoon zoals gevraagd welke bonen je precies van welke brander en welke branddatum hebt?
"super vers" zegt mij helemaal niks Misschien vind jij bonen met een THT van mei 2023 wel super vers.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: DeLonghi La Specialista espresso machine: wanneer zou je ooit de grove standen 7 tm 5 of zelfs 4 ooit gebruiken?
10Veel mensen hier hebben een losse espressomachine en een losse bonenmaler, dus ik weet niet of veel mensen een gevoel hebben bij het verschil in 'standje' 3 of 6 bij jouw machine.
En wat versta jij onder 'super verse bonen' (niet irritant bedoeld oid)? Er is namelijk een verschil met 'verse bonen' (gisteren in de supermarkt gekocht, vandaag geopend; zijn vaak al een halfjaar oud of soms ouder) en echt 'verse bonen' (bij een lokale brander gekocht die de branddatum vermeld heeft; zijn vaak tussen de 1-4 weken oud). Dat zijn de verse bonen waar Frans het over heeft, dus ik weet niet of jij die ook bedoelt?
-edit- ah, ik zie dat Frans al een soortgelijk bericht getypt had
En wat versta jij onder 'super verse bonen' (niet irritant bedoeld oid)? Er is namelijk een verschil met 'verse bonen' (gisteren in de supermarkt gekocht, vandaag geopend; zijn vaak al een halfjaar oud of soms ouder) en echt 'verse bonen' (bij een lokale brander gekocht die de branddatum vermeld heeft; zijn vaak tussen de 1-4 weken oud). Dat zijn de verse bonen waar Frans het over heeft, dus ik weet niet of jij die ook bedoelt?
-edit- ah, ik zie dat Frans al een soortgelijk bericht getypt had