Puk nat?
Hoe maak ik een goede... nee, de beste espresso? Hoe schuim ik melk op? Hoe maak ik koffie met een ESE espresso serving? Stel hier je vragen of lees het antwoord!
-
- Berichten: 4
- Lid geworden op: za 13 jul 2019, 21:16
Puk nat?
Berichtdoor RealRedHair » wo 24 mar 2021, 22:34
Hallo,
Hulpvraagje: De puk van mijn koffie is te nat, staat soms water bovenop en blijft deels vast zitten in filterbakje. Machine heeft door omstandigheden aantal maanden stil gestaan. Vroeger had ik hier geen last van en kwam puk er netjes uit; droog en als een soort koekje. Gaat om BaristaPro 2T 20g Nanotech filterbakje. Bezzera BZ07 PID + Mahlkonig VARIO.
Werkwijze: verse bonen, 13 seconden malen -> 18,5 gram gemalen koffie; machine 30 min opwarmen, druk 9 bar, 25 seconden zettijd, temperatuur boiler 120 graden (komt overeen met ongeveer 91 graden zettemperatuur) -> 55 gram (dus geen ml) espresso.
https://photos.app.goo.gl/WarVY3GjqE4rYukCA
Iemand suggestie/tip?
Hulpvraagje: De puk van mijn koffie is te nat, staat soms water bovenop en blijft deels vast zitten in filterbakje. Machine heeft door omstandigheden aantal maanden stil gestaan. Vroeger had ik hier geen last van en kwam puk er netjes uit; droog en als een soort koekje. Gaat om BaristaPro 2T 20g Nanotech filterbakje. Bezzera BZ07 PID + Mahlkonig VARIO.
Werkwijze: verse bonen, 13 seconden malen -> 18,5 gram gemalen koffie; machine 30 min opwarmen, druk 9 bar, 25 seconden zettijd, temperatuur boiler 120 graden (komt overeen met ongeveer 91 graden zettemperatuur) -> 55 gram (dus geen ml) espresso.
https://photos.app.goo.gl/WarVY3GjqE4rYukCA
Iemand suggestie/tip?
Laatst gewijzigd door RealRedHair op do 25 mar 2021, 08:38, 1 keer totaal gewijzigd.
Re: Puk nat?
Berichtdoor fransg » wo 24 mar 2021, 22:43
Je geeft veel details maar laat achterwege over welke machine je het hebtMachine heeft door omstandigheden aantal maanden stil gestaan.

LONDINIUM L1 & R24 - etzMAX - Baratza Forté - COMPAK R120-> GRRR - Mignon XL - Pavoni - FZ94 - Tonino - Wile - VSTrefractoIV - Mockmill Pro 200 - FAMAG Grilletta IM5-S
-
- Berichten: 4
- Lid geworden op: za 13 jul 2019, 21:16
Re: Puk nat?
Berichtdoor RealRedHair » do 25 mar 2021, 08:38
Betreft: Bezzera BZ07 PID + Mahlkonig VARIO 

Re: Puk nat?
Berichtdoor fransg » do 25 mar 2021, 08:58
Je schrijft:Betreft: Bezzera BZ07 PID + Mahlkonig VARIO![]()
'een aantal maanden' zou 3 maanden kunnen zijn maar je hebt het over "vroeger" dus dat kan ook vele jaren geleden zijn in je vroege jeugdMachine heeft door omstandigheden aantal maanden stil gestaan. Vroeger had ik hier geen last van en kwam puk er netjes uit; droog en als een soort koekje.

Heb je verse bonen gekocht of gebruik je de bonen van 'vroeger'?
Heb je ook andere bonen geprobeerd, je maler die lange tijd stil heeft gestaan schoongemaakt?
Is de smaak van je koffie wel prima? Want de puck is het belangrijkste maar de espresso is ook niet te verwaarlozen, als product

LONDINIUM L1 & R24 - etzMAX - Baratza Forté - COMPAK R120-> GRRR - Mignon XL - Pavoni - FZ94 - Tonino - Wile - VSTrefractoIV - Mockmill Pro 200 - FAMAG Grilletta IM5-S
-
- Berichten: 4
- Lid geworden op: za 13 jul 2019, 21:16
Re: Puk nat?
Berichtdoor RealRedHair » do 25 mar 2021, 09:26
Machine heeft 3 mnd stil gestaan, nieuwe koffiebonen natuurlijk; molen is schoon, geen andere bonen geprobeerd (meestal gebruik ik deze), smaak is redelijk (mijn eigen smaak is beperkt door eerdere Corona besmetting).
Re: Puk nat?
Berichtdoor fransg » do 25 mar 2021, 09:36
Welke bonen exact, van welke brander, wanneer gebrand?
Ik zou eerst gewoon wat andere bonen proberen.
Het klinkt alsof de doorloop benauwder is, mogelijk doordat de bonen wat aan de oude kant zijn of lichtgebrand waardoor de maling fijner moest zijn, of de maler is niet lekker en moet extra fijn om al te snelle doorloop te bestrijden.
Voorts is de puck droog/nat in doorsnee machines niet zo belangrijk. Bij de meeste hefboommachines is die koek doorgaans altijd droog enkele minuten na de extractie doordat alle water eruit wordt geperst en er nog wat lucht achteraan door de puck gaat.
Bij E61 machines stopt de doorloop gewoon, of wordt er zelfs nog wat omhoog 'geslurpt' richting douchescherm. Geeft niks.
Ik zou eerst gewoon wat andere bonen proberen.
Het klinkt alsof de doorloop benauwder is, mogelijk doordat de bonen wat aan de oude kant zijn of lichtgebrand waardoor de maling fijner moest zijn, of de maler is niet lekker en moet extra fijn om al te snelle doorloop te bestrijden.
Voorts is de puck droog/nat in doorsnee machines niet zo belangrijk. Bij de meeste hefboommachines is die koek doorgaans altijd droog enkele minuten na de extractie doordat alle water eruit wordt geperst en er nog wat lucht achteraan door de puck gaat.
Bij E61 machines stopt de doorloop gewoon, of wordt er zelfs nog wat omhoog 'geslurpt' richting douchescherm. Geeft niks.
LONDINIUM L1 & R24 - etzMAX - Baratza Forté - COMPAK R120-> GRRR - Mignon XL - Pavoni - FZ94 - Tonino - Wile - VSTrefractoIV - Mockmill Pro 200 - FAMAG Grilletta IM5-S
Re: Puk nat?
Berichtdoor GuidovW » do 25 mar 2021, 16:49
Wat is er mis met een natte puck (tuurlijk, het is geklieder enzo, maar is geen indicatie van een fout in je machine of methode)?
Het belangrijkste is: hoe is je koffie
Het belangrijkste is: hoe is je koffie

Gr, Guido
La Pavoni Professional, Moccamaster, Bialetti Moka Express, Chemex, Kinu M47, Eureka Atom 60
La Pavoni Professional, Moccamaster, Bialetti Moka Express, Chemex, Kinu M47, Eureka Atom 60
Re: Puk nat?
Berichtdoor fransg » do 25 mar 2021, 18:44
LONDINIUM L1 & R24 - etzMAX - Baratza Forté - COMPAK R120-> GRRR - Mignon XL - Pavoni - FZ94 - Tonino - Wile - VSTrefractoIV - Mockmill Pro 200 - FAMAG Grilletta IM5-S
Re: Puk nat?
Berichtdoor bobbee » vr 26 mar 2021, 19:59
Puk nat is beter dan natte puk.
If you are brewing a very dark roast, it will form a large dome of hell that will summon Ihsahn, who will ensure that your coffee tastes like the devil.
Terug naar “Koffie technieken”
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik hier >
Powered by: Webdesign Den Bosch




















Partner worden? Klik hier >
Powered by: Webdesign Den Bosch
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl is een concept van Cookin' B.V.
Deze website is een onderdeel van Cookin’ Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign