Via de PID,... Had zo straks het idee dat ik met fijner malen juist zuurder ging, ben echt zoekende en een beetje de weg kwijt zeg maar
Puck en of cookie uiterlijk na zetten
Hoe maak ik een goede... nee, de beste espresso? Hoe schuim ik melk op? Hoe maak ik koffie met een ESE espresso serving? Stel hier je vragen of lees het antwoord!
Re: Puck en of cookie uiterlijk na zetten
Berichtdoor fransg » do 21 mei 2020, 17:54
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Puck en of cookie uiterlijk na zetten
Berichtdoor Evdkamp » vr 22 mei 2020, 08:50
Thx, nu aangepast is beter maar ben er nog niet ben een stuk fijner gaan maken,
Zat nu op 30 seconden 36 Gr eruit, net name onderste laag nu zuur wellicht beter walsen, in melk variant komt hij nu niet lekker smaakvol uit,
Ga dus nog een stap fijner malen,..
Zat nu op 30 seconden 36 Gr eruit, net name onderste laag nu zuur wellicht beter walsen, in melk variant komt hij nu niet lekker smaakvol uit,
Ga dus nog een stap fijner malen,..
|| Izzo Alex Duetto III || Eureka Mignon Specialita ||
Re: Puck en of cookie uiterlijk na zetten
Berichtdoor Evdkamp » vr 22 mei 2020, 08:55
Stap fijner,
17,5 in
Vanaf 9 seconden first drup
Stop bij 30 seconden daarna
Uit
40,2
= Zacht voller niet bitter, laatste slok zuurig
Hij word dus stukken beter!
Maar niet helemaal,...
Maling is volgens mij nu goed
Wellicht toch de temperatuur verhogen van 94 naar 95?
17,5 in
Vanaf 9 seconden first drup
Stop bij 30 seconden daarna
Uit
40,2
= Zacht voller niet bitter, laatste slok zuurig
Hij word dus stukken beter!
Maar niet helemaal,...
Maling is volgens mij nu goed
Wellicht toch de temperatuur verhogen van 94 naar 95?
|| Izzo Alex Duetto III || Eureka Mignon Specialita ||
Re: Puck en of cookie uiterlijk na zetten
Berichtdoor Evdkamp » vr 22 mei 2020, 09:19
Oke volgende ronde zelfde instellingen,....
Alleen temp naar 95 en andere filter...
Zuurder..
Kan het zijn dat de maling te fijn is?
Zit nu met de eureka iets boven 1,5
Alleen temp naar 95 en andere filter...
Zuurder..
Kan het zijn dat de maling te fijn is?
Zit nu met de eureka iets boven 1,5
|| Izzo Alex Duetto III || Eureka Mignon Specialita ||
Re: Puck en of cookie uiterlijk na zetten
Berichtdoor fransg » vr 22 mei 2020, 09:22
En als je de maling zo doet dat je 30g eruit haalt, in een kopje, in 30s?Maling is volgens mij nu goed
Wellicht toch de temperatuur verhogen van 94 naar 95?
Die temperatuur-instelling is slechts een vage indicatie, als je niet zelf hebt gemeten.
De PID meet niet de extractie-temp maar trekt een tevoren ingesteld aantal ºC af van wat de probe heeft gemeten en dan neemt men aan dat dat dan wel de temp in de puck had kunnen wezen.
Dus ga op je smaak af, als je 3ºC hoger instelt en het smaakt verbrand/bitter dan is het wat teveel.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Puck en of cookie uiterlijk na zetten
Berichtdoor fransg » vr 22 mei 2020, 09:25
Hoe lang heb je gewacht na het instellen van die temperatuur? Het kan een poos duren eer dat effect heeft. Een iets hetere boiler-temp koelt evengoed af in de zware zetgroep als die niet ook een uurtje warmer heeft kunnen worden.Oke volgende ronde zelfde instellingen,....
Alleen temp naar 95 en andere filter...
"zelfde instellingen" gaat niet op als je intussen twee dingen verandert, zoals "andere filter" zonder aan te geven exact welk filterbakje...
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Puck en of cookie uiterlijk na zetten
Berichtdoor Keyser » vr 22 mei 2020, 10:40
Detail vraagje: zijn je kopjes warm?
Verander één variabele per keer. Anders raak je de draad kwijt.
Dosering, ratio of tijd(maalgraad)
Je begon met 17 gram en zit nu op 17,5 terwijl je je maalgraad nog niet goed hebt.
Meer of minder doseren is om fine te tunen. Voor sommige malers handig wanneer ze niet precies op de juiste maalgraad kunnen komen. Of wanneer je net iets mist in je smaak. Maar voor nu: houdt hem op die 17 gram en verander hem niet.
Je ratio starten met 1:2 of 1:2,5. Die laatste is al wat vriendelijker in jouw ervaring zeg je. Hoe hoger de ratio, hoe wateriger de espresso. Je moet het even zelf proeven.
Dan ga je spelen met tijd: fijner of grover malen.
Uitleg hiervoor in dit filmpje om te begrijpen hoe je overzichtelijk met de variabelen speelt;
https://youtu.be/-BT7-yOUMDM
Vooraf gaande aan dit filmpje zijn er artikelen geschreven. Links hiervoor in deze link:
https://www.baristahustle.com/blog/espr ... -together/
Verder is het espresso compass handig:
https://www.baristahustle.com/blog/the- ... o-compass/
En ik weet niet of je het al hebt vermeld: maar welke bonen gebruik je? Ik had een tijd geleden een mooie Afrika melange, niets mis mee, maar ik kreeg het zuurtje er na mijn smaak onvoldoende uit. Soms kan het ook de boon zijn. Deze melange was voor mij op 94 graden niet lekker. Op 96 graden wel.
Verander één variabele per keer. Anders raak je de draad kwijt.
Dosering, ratio of tijd(maalgraad)
Je begon met 17 gram en zit nu op 17,5 terwijl je je maalgraad nog niet goed hebt.
Meer of minder doseren is om fine te tunen. Voor sommige malers handig wanneer ze niet precies op de juiste maalgraad kunnen komen. Of wanneer je net iets mist in je smaak. Maar voor nu: houdt hem op die 17 gram en verander hem niet.
Je ratio starten met 1:2 of 1:2,5. Die laatste is al wat vriendelijker in jouw ervaring zeg je. Hoe hoger de ratio, hoe wateriger de espresso. Je moet het even zelf proeven.
Dan ga je spelen met tijd: fijner of grover malen.
Uitleg hiervoor in dit filmpje om te begrijpen hoe je overzichtelijk met de variabelen speelt;
https://youtu.be/-BT7-yOUMDM
Vooraf gaande aan dit filmpje zijn er artikelen geschreven. Links hiervoor in deze link:
https://www.baristahustle.com/blog/espr ... -together/
Verder is het espresso compass handig:
https://www.baristahustle.com/blog/the- ... o-compass/
En ik weet niet of je het al hebt vermeld: maar welke bonen gebruik je? Ik had een tijd geleden een mooie Afrika melange, niets mis mee, maar ik kreeg het zuurtje er na mijn smaak onvoldoende uit. Soms kan het ook de boon zijn. Deze melange was voor mij op 94 graden niet lekker. Op 96 graden wel.
Re: Puck en of cookie uiterlijk na zetten
Berichtdoor Evdkamp » vr 22 mei 2020, 12:32
Jullie hebben gelijk! Terug naar vorige settings,
Ga vanmiddag proberen
17 Gr, nog een slag fijner malen op 94* weer terug naar filterbakje van de machine IPV die andere
Als dat niet het resultaat geeft naar 96*
Want qua tijd zit hij wel in de buurt,
Heb nu de Verona erin zitten branddatum 12/05 van KBC-arnhem
Ga vanmiddag proberen
17 Gr, nog een slag fijner malen op 94* weer terug naar filterbakje van de machine IPV die andere
Als dat niet het resultaat geeft naar 96*
Want qua tijd zit hij wel in de buurt,
Heb nu de Verona erin zitten branddatum 12/05 van KBC-arnhem
|| Izzo Alex Duetto III || Eureka Mignon Specialita ||
Re: Puck en of cookie uiterlijk na zetten
Berichtdoor fransg » vr 22 mei 2020, 12:40
Heb nu de Verona erin zitten branddatum 12/05 van KBC-arnhem
KBC Verona espressomelange
Zachte espressomelange met een milde aciditeit. Een subtielnotige smaak.
De Guatemala Huehuetenango geeft deze melange haar prachtig ronde karakter.
Een zeer milde espresso met een licht fruitige afdronk.
Door 10% robusta uit Indonesië toch een licht kruidig karakter en een mooie crémalaag.
Type: 90% arabica espressomelange
Branding: Mediumlight roast
Samenstelling: Brazil Santos, Guatemala Huehuetenango, Indonesië Flores (robusta)
https://www.kbc-arnhem.nl/winkel/kbc-verona/
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Terug naar “Koffie technieken”
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+01:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign