Hehe,....
Die had ik nog niet gezien
Geen koffie voor ons dus
Puck en of cookie uiterlijk na zetten
Hoe maak ik een goede... nee, de beste espresso? Hoe schuim ik melk op? Hoe maak ik koffie met een ESE espresso serving? Stel hier je vragen of lees het antwoord!
- cremalover
- Berichten: 6403
- Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23
Re: Puck en of cookie uiterlijk na zetten
Berichtdoor cremalover » vr 22 mei 2020, 13:19
Alle koffie knapt op van een klein beetje suiker vind ik.
Re: Puck en of cookie uiterlijk na zetten
Berichtdoor bobbee » vr 22 mei 2020, 13:56
Zelfde wat je kunt zeggen als je een desembrood met een klein beetje gist verrijkt.Alle koffie knapt op van een klein beetje suiker vind ik.
Ik stoei daar af en toe mee, wat mijn gevoel betreft.
Ik wil het altijd zo puur mogelijk houden. Dus koffie zonder suiker. (eerlijk gezegd vind ik suiker niet lekker in de koffie. Ook niet opknappen. Het zoet vind ik niet lekker maar dat is mijn smaak en niet van een ander) Desembrood zonder gist id ook puur Maar in principe is het gewoon een aanvulling. En als je starter net even njet wilt kan een klein beetje gist net dat zetje geven. Qua smaak pak je die gewoon van de desem uiteraard.
Dus ja, hoe puut is puur denk ik dan. Zeker als ik savonds weer eten maak en er kruiden, zout en peper aan toevoeg terwijl de groente zelf ook al smaak heeft.
Enfin, dat dus. Sorry, beetje off topic geleuter van mij.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
Re: Puck en of cookie uiterlijk na zetten
Berichtdoor fransg » vr 22 mei 2020, 14:07
Koffiemakker Jan, die een poos geleden wat tijd heeft besteed aan het napluizen van patenten en technieken op het gebied van smaak van voedsel, vertelde me dat een minieme hoeveelheid suiker het bitter kan weghalen terwijl je het zoet ervan nog lang niet proeft.
Mensen die suiker aan de espresso toevoegen gooien er doorgaans zoveel in dat het erg zoet wordt terwijl de smaak, indien de bonen niet helemaal optimaal waren, al iets kan verbeteren door véél minder suiker.
Met name ten behoeve van het weghalen van bittere smaken in fabrieksmatig voedsel (potten, blikken, sauzen etc) wordt er veel verdiend aan toevoegingen die door hun 'natuurlijke' herkomst niet per se als ingrediënt hoeven te worden vermeld op het etiket.
Maar nog steeds verdient het de voorkeur bonen te gebruiken die van zich eigen wél lekker zijn en wél lekker zijn gebrand.
Mensen die suiker aan de espresso toevoegen gooien er doorgaans zoveel in dat het erg zoet wordt terwijl de smaak, indien de bonen niet helemaal optimaal waren, al iets kan verbeteren door véél minder suiker.
Met name ten behoeve van het weghalen van bittere smaken in fabrieksmatig voedsel (potten, blikken, sauzen etc) wordt er veel verdiend aan toevoegingen die door hun 'natuurlijke' herkomst niet per se als ingrediënt hoeven te worden vermeld op het etiket.
Maar nog steeds verdient het de voorkeur bonen te gebruiken die van zich eigen wél lekker zijn en wél lekker zijn gebrand.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
- cremalover
- Berichten: 6403
- Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23
Re: Puck en of cookie uiterlijk na zetten
Berichtdoor cremalover » vr 22 mei 2020, 16:32
Gist in mijn brood is voor mij uit den boze.Nooit gebruikt.Zelfde wat je kunt zeggen als je een desembrood met een klein beetje gist verrijkt.Alle koffie knapt op van een klein beetje suiker vind ik.
Ik stoei daar af en toe mee, wat mijn gevoel betreft.
Ik wil het altijd zo puur mogelijk houden. Dus koffie zonder suiker. (eerlijk gezegd vind ik suiker niet lekker in de koffie. Ook niet opknappen. Het zoet vind ik niet lekker maar dat is mijn smaak en niet van een ander) Desembrood zonder gist id ook puur Maar in principe is het gewoon een aanvulling. En als je starter net even njet wilt kan een klein beetje gist net dat zetje geven. Qua smaak pak je die gewoon van de desem uiteraard.
Dus ja, hoe puut is puur denk ik dan. Zeker als ik savonds weer eten maak en er kruiden, zout en peper aan toevoeg terwijl de groente zelf ook al smaak heeft.
Enfin, dat dus. Sorry, beetje off topic geleuter van mij.
Met suiker is het zo dat ik een heel klein beetje lekker vind.Zeg een derde theelepeltje. Haalt de scherpe randjes weg.
Maar ik ben van mening dat de smaak zuur niks in espresso te zoeken heeft.
Ik hou van bitter en zoet.
Laatst gewijzigd door cremalover op vr 22 mei 2020, 19:25, 1 keer totaal gewijzigd.
Re: Puck en of cookie uiterlijk na zetten
Berichtdoor Evdkamp » vr 22 mei 2020, 18:40
Toch weer nieuwe ronde nieuwe kansen
17 in
Na 7 sec eerste drup
24 sec na eerste drup stop
38 Gr uit
Temp 96
Lekker kopje met een fris zuurtje een stuk beter te drinken!
Als ik hem nu door zou laten gaan naar 30 sec. Zou dat zuurtje dan minder moeten worden?
17 in
Na 7 sec eerste drup
24 sec na eerste drup stop
38 Gr uit
Temp 96
Lekker kopje met een fris zuurtje een stuk beter te drinken!
Als ik hem nu door zou laten gaan naar 30 sec. Zou dat zuurtje dan minder moeten worden?
|| Izzo Alex Duetto III || Eureka Mignon Specialita ||
Re: Puck en of cookie uiterlijk na zetten
Berichtdoor surging » zo 02 aug 2020, 16:52
Viel mij vandaag iets opmerkelijk op bij het zetten van de nieuwe lichte Rwanda van ORcoffee.
Pucks kwamen er gestipt uit: (de 2 donkere zijn die van vandaag)
Was me nog niet eerder opgevallen. Heb bij het zetten wel wat droge plekken onder de portafilter, maar loopt er verder mooi uit in 1 lijntje zonder spetters.
Zijn lange shots van 30-40 seconden met flow profiling volgens een lever profiel. Smaak is top!
Zou ik channeling kunnen verminderen met betere distributie/betere maler? De huidige moet heel fijn afgesteld worden om genoeg weerstand te geven waardoor hij wel wat gaat clumpen.
Pucks kwamen er gestipt uit: (de 2 donkere zijn die van vandaag)
Was me nog niet eerder opgevallen. Heb bij het zetten wel wat droge plekken onder de portafilter, maar loopt er verder mooi uit in 1 lijntje zonder spetters.
Zijn lange shots van 30-40 seconden met flow profiling volgens een lever profiel. Smaak is top!
Zou ik channeling kunnen verminderen met betere distributie/betere maler? De huidige moet heel fijn afgesteld worden om genoeg weerstand te geven waardoor hij wel wat gaat clumpen.
Profitec Pro 700 flow control - Compak E5 OD
Re: Puck en of cookie uiterlijk na zetten
Berichtdoor fransg » zo 02 aug 2020, 17:27
Die E5 is best goed.
Smaak in de cup is wat telt, het uiterlijk van de puck is minder van belang. Leuk om het te bestuderen en te zien of je e.e.a. kunt verklaren. Mogelijk hingen op die plekken wat langer de laatste droppels espresso, mogelijk zat de portafilter langer in de zetgroep dan voorheen, eer je de puck eruit klopte? Van die dingen.
Smaak in de cup is wat telt, het uiterlijk van de puck is minder van belang. Leuk om het te bestuderen en te zien of je e.e.a. kunt verklaren. Mogelijk hingen op die plekken wat langer de laatste droppels espresso, mogelijk zat de portafilter langer in de zetgroep dan voorheen, eer je de puck eruit klopte? Van die dingen.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Puck en of cookie uiterlijk na zetten
Berichtdoor surging » di 04 aug 2020, 14:08
Dat van die druppels kan het wel zijn ja. Het is gewoon interessant dat dit de eerste koffie is waar het me opvalt na 1,5 jaar gebruik.
Ik weet dat uiterlijk van pucks minder zegt dan mensen vermoeden haha
Ik weet dat uiterlijk van pucks minder zegt dan mensen vermoeden haha
Profitec Pro 700 flow control - Compak E5 OD
Terug naar “Koffie technieken”
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 20 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign