Distributie en puck prep
Hoe maak ik een goede... nee, de beste espresso? Hoe schuim ik melk op? Hoe maak ik koffie met een ESE espresso serving? Stel hier je vragen of lees het antwoord!
Re: Distributie en puck prep
Berichtdoor omeCo » di 28 feb 2023, 18:41
Ik wilde er een pouletje (?) van maken. Welke is met normcore en tft….
Maar goed, we zijn hier serieus met onze hobby bezig, dus… links is the one. Met normcore en tft dus.
Maar goed, we zijn hier serieus met onze hobby bezig, dus… links is the one. Met normcore en tft dus.
Distributie en puck prep
Berichtdoor omeCo » di 28 feb 2023, 19:42
Dan houd ik even mijn mond. Ik heb het alleen onderzocht. Ik was benieuwd of het gebruik van die twee tools iets met de smaak zou doen.Ik wilde er een pouletje (?) van maken. Welke is met normcore en tft….
Maar goed, we zijn hier serieus met onze hobby bezig, dus… links is the one. Met normcore en tft dus.
En waardoor wordt dit verschil nu veroorzaakt. Ik ben benieuwd wat de geleerden hierover te melden hebben.
En dat doet het.
Re: Distributie en puck prep
Berichtdoor Frup » di 28 feb 2023, 20:24
Beiden worden dus recht getampt. De éne wordt wordt echter eerst geroerd.
Ik kan me niet voorstellen dat het tampen het grote verschil maakt.
Ik neem maar aan dat beide espressi met dezelfde machine werden gemaakt onder gelijke omstandigheden.
Nou laat de deskundigen maar komen dan ...
Ik kan me niet voorstellen dat het tampen het grote verschil maakt.
Ik neem maar aan dat beide espressi met dezelfde machine werden gemaakt onder gelijke omstandigheden.
Nou laat de deskundigen maar komen dan ...
La Marzocco Linea Mini / Niche Zero
Ik drink koffie, en scheer me nat. Bij voorkeur niet tegelijkertijd. Dat geeft ongelukken.
Ik drink koffie, en scheer me nat. Bij voorkeur niet tegelijkertijd. Dat geeft ongelukken.
Re: Distributie en puck prep
Berichtdoor omeCo » di 28 feb 2023, 20:29
Yes. Een tweegroeps San Remo. Ik heb voor beide espresso’s dezelfde groep gebruikt omdat er een klein verschil in volume bleek te bestaan tussen de linker en de rechter groep.Beiden worden dus recht getampt. De éne wordt wordt echter eerst geroerd.
Ik kan me niet voorstellen dat het tampen het grote verschil maakt.
Ik neem maar aan dat beide espressi met dezelfde machine werden gemaakt onder gelijke omstandigheden.
Nou laat de deskundigen maar komen dan ...
Re: Distributie en puck prep
Berichtdoor ErikW » di 28 feb 2023, 20:37
Naar mijn zeer bescheiden mening maakt druk wel iets uit op smaak.
Met mijn CubeTamp in het begin wat zitten oefenen met verschillende kg's.
Alle andere variabelen constant gehouden.
Kreeg toch de indruk dat voor mijn smaak de espresso met 17kg druk het lekkerst was.
Sindsdien stel ik de CubeTamp altijd op 17 kg in.
(Hij start op met altijd 20 kg op het scherm)
Ik gok dat door andere druk er andere extractie ontstaat.
Waar het iets langzamer doorloopt of juist iets sneller is er meer tijd voor oplossen of minder tijd voor oplossen van stoffen.
Het verschil komt dan dus door de oplossnelheid van stoffen.
Langzaam oplossende stoffen zitten er dan bij lichtere druk minder in en juist de sneller oplossen stoffen zitten er meer in.
Ergo: de balans veranderd tussen de geextraheerde stoffen (cq smaakverschil)
Gezien de enorme hoeveelheid stoffen in het maalsel mi plausibel!
Met mijn CubeTamp in het begin wat zitten oefenen met verschillende kg's.
Alle andere variabelen constant gehouden.
Kreeg toch de indruk dat voor mijn smaak de espresso met 17kg druk het lekkerst was.
Sindsdien stel ik de CubeTamp altijd op 17 kg in.
(Hij start op met altijd 20 kg op het scherm)
Ik gok dat door andere druk er andere extractie ontstaat.
Waar het iets langzamer doorloopt of juist iets sneller is er meer tijd voor oplossen of minder tijd voor oplossen van stoffen.
Het verschil komt dan dus door de oplossnelheid van stoffen.
Langzaam oplossende stoffen zitten er dan bij lichtere druk minder in en juist de sneller oplossen stoffen zitten er meer in.
Ergo: de balans veranderd tussen de geextraheerde stoffen (cq smaakverschil)
Gezien de enorme hoeveelheid stoffen in het maalsel mi plausibel!
Distributie en puck prep
Berichtdoor omeCo » di 28 feb 2023, 20:44
Helemaal mee eens. Maar…. Er is een maximum waarna meer druk geen verschil meer maakt. Ik moet even zoeken maar er is een video over op YouTube.Naar mijn zeer bescheiden mening maakt druk wel iets uit op smaak.
Met mijn CubeTamp in het begin wat zitten oefenen met verschillende kg's.
Alle andere variabelen constant gehouden.
Kreeg toch de indruk dat voor mijn smaak de espresso met 17kg druk het lekkerst was.
Sindsdien stel ik de CubeTamp altijd op 17 kg in.
(Hij start op met altijd 20 kg op het scherm)
Ik gok dat door andere druk er andere extractie ontstaat.
Waar het iets langzamer doorloopt of juist iets sneller is er meer tijd voor oplossen of minder tijd voor oplossen van stoffen.
Het verschil komt dan dus door de oplossnelheid van stoffen.
Langzaam oplossende stoffen zitten er dan bij lichtere druk minder in en juist de sneller oplossen stoffen zitten er meer in.
Ergo: de balans veranderd tussen de geextraheerde stoffen (cq smaakverschil)
Gezien de enorme hoeveelheid stoffen in het maalsel mi plausibel!
De Chinees staat op 20 kg. Mijn tamper op 15 volgens mij. Ai, een scheurtje in mijn experiment.
Volgende keer dus alleen met en zonder naaldjesding testen. En verder alles gelijk.
Re: Distributie en puck prep
Berichtdoor omeCo » di 28 feb 2023, 21:06
Het kwam aan de orde en ik herinnerde me een video. De uitkomst was ik vergeten. Interessante test en uitkomst! En voor het geval je het moet opzoeken (zoals ik): 1 pound is 0,45 kg.Van die max druk kan ik ook wel snappen.
Maar ik ben niet tot het gaatje gegaan!
https://youtu.be/i70xWHhiFzI
Terug naar “Koffie technieken”
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 9 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+01:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign