Distributie en puck prep

Hoe maak ik een goede... nee, de beste espresso? Hoe schuim ik melk op? Hoe maak ik koffie met een ESE espresso serving? Stel hier je vragen of lees het antwoord!
Victorrrr
Berichten: 76
Lid geworden op: vr 15 jun 2018, 10:29

Re: Distributie en puck prep

Berichtdoor Victorrrr » di 28 feb 2023, 18:35

.
Laatst gewijzigd door Victorrrr op do 17 aug 2023, 19:35, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
omeCo
Berichten: 2194
Lid geworden op: di 22 sep 2020, 17:22

Re: Distributie en puck prep

Berichtdoor omeCo » di 28 feb 2023, 18:41

Ik wilde er een pouletje (?) van maken. Welke is met normcore en tft….

Maar goed, we zijn hier serieus met onze hobby bezig, dus… links is the one. Met normcore en tft dus.

Victorrrr
Berichten: 76
Lid geworden op: vr 15 jun 2018, 10:29

Re: Distributie en puck prep

Berichtdoor Victorrrr » di 28 feb 2023, 19:08

.
Laatst gewijzigd door Victorrrr op vr 03 nov 2023, 07:09, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
omeCo
Berichten: 2194
Lid geworden op: di 22 sep 2020, 17:22

Distributie en puck prep

Berichtdoor omeCo » di 28 feb 2023, 19:42

Ik wilde er een pouletje (?) van maken. Welke is met normcore en tft….

Maar goed, we zijn hier serieus met onze hobby bezig, dus… links is the one. Met normcore en tft dus.

En waardoor wordt dit verschil nu veroorzaakt. Ik ben benieuwd wat de geleerden hierover te melden hebben.
Dan houd ik even mijn mond. Ik heb het alleen onderzocht. Ik was benieuwd of het gebruik van die twee tools iets met de smaak zou doen.
En dat doet het.

Gebruikersavatar
Frup
Berichten: 535
Lid geworden op: ma 24 jul 2017, 09:49
Locatie: Joure

Re: Distributie en puck prep

Berichtdoor Frup » di 28 feb 2023, 20:24

Beiden worden dus recht getampt. De éne wordt wordt echter eerst geroerd.
Ik kan me niet voorstellen dat het tampen het grote verschil maakt.
Ik neem maar aan dat beide espressi met dezelfde machine werden gemaakt onder gelijke omstandigheden.

Nou laat de deskundigen maar komen dan ...
La Marzocco Linea Mini / Niche Zero
Ik drink koffie, en scheer me nat. Bij voorkeur niet tegelijkertijd. Dat geeft ongelukken.

Gebruikersavatar
omeCo
Berichten: 2194
Lid geworden op: di 22 sep 2020, 17:22

Re: Distributie en puck prep

Berichtdoor omeCo » di 28 feb 2023, 20:29

Beiden worden dus recht getampt. De éne wordt wordt echter eerst geroerd.
Ik kan me niet voorstellen dat het tampen het grote verschil maakt.
Ik neem maar aan dat beide espressi met dezelfde machine werden gemaakt onder gelijke omstandigheden.

Nou laat de deskundigen maar komen dan ...
Yes. Een tweegroeps San Remo. Ik heb voor beide espresso’s dezelfde groep gebruikt omdat er een klein verschil in volume bleek te bestaan tussen de linker en de rechter groep.

ErikW
Berichten: 957
Lid geworden op: za 15 apr 2017, 20:48

Re: Distributie en puck prep

Berichtdoor ErikW » di 28 feb 2023, 20:37

Naar mijn zeer bescheiden mening maakt druk wel iets uit op smaak.

Met mijn CubeTamp in het begin wat zitten oefenen met verschillende kg's.
Alle andere variabelen constant gehouden.

Kreeg toch de indruk dat voor mijn smaak de espresso met 17kg druk het lekkerst was.
Sindsdien stel ik de CubeTamp altijd op 17 kg in.
(Hij start op met altijd 20 kg op het scherm)

Ik gok dat door andere druk er andere extractie ontstaat.
Waar het iets langzamer doorloopt of juist iets sneller is er meer tijd voor oplossen of minder tijd voor oplossen van stoffen.
Het verschil komt dan dus door de oplossnelheid van stoffen.
Langzaam oplossende stoffen zitten er dan bij lichtere druk minder in en juist de sneller oplossen stoffen zitten er meer in.
Ergo: de balans veranderd tussen de geextraheerde stoffen (cq smaakverschil)
Gezien de enorme hoeveelheid stoffen in het maalsel mi plausibel!

Gebruikersavatar
omeCo
Berichten: 2194
Lid geworden op: di 22 sep 2020, 17:22

Distributie en puck prep

Berichtdoor omeCo » di 28 feb 2023, 20:44

Naar mijn zeer bescheiden mening maakt druk wel iets uit op smaak.

Met mijn CubeTamp in het begin wat zitten oefenen met verschillende kg's.
Alle andere variabelen constant gehouden.

Kreeg toch de indruk dat voor mijn smaak de espresso met 17kg druk het lekkerst was.
Sindsdien stel ik de CubeTamp altijd op 17 kg in.
(Hij start op met altijd 20 kg op het scherm)

Ik gok dat door andere druk er andere extractie ontstaat.
Waar het iets langzamer doorloopt of juist iets sneller is er meer tijd voor oplossen of minder tijd voor oplossen van stoffen.
Het verschil komt dan dus door de oplossnelheid van stoffen.
Langzaam oplossende stoffen zitten er dan bij lichtere druk minder in en juist de sneller oplossen stoffen zitten er meer in.
Ergo: de balans veranderd tussen de geextraheerde stoffen (cq smaakverschil)
Gezien de enorme hoeveelheid stoffen in het maalsel mi plausibel!
Helemaal mee eens. Maar…. Er is een maximum waarna meer druk geen verschil meer maakt. Ik moet even zoeken maar er is een video over op YouTube.

De Chinees staat op 20 kg. Mijn tamper op 15 volgens mij. Ai, een scheurtje in mijn experiment.
Volgende keer dus alleen met en zonder naaldjesding testen. En verder alles gelijk.

ErikW
Berichten: 957
Lid geworden op: za 15 apr 2017, 20:48

Re: Distributie en puck prep

Berichtdoor ErikW » di 28 feb 2023, 20:50

Van die max druk kan ik ook wel snappen.
Maar ik ben niet tot het gaatje gegaan! ;) ;)

Gebruikersavatar
omeCo
Berichten: 2194
Lid geworden op: di 22 sep 2020, 17:22

Re: Distributie en puck prep

Berichtdoor omeCo » di 28 feb 2023, 21:06

Van die max druk kan ik ook wel snappen.
Maar ik ben niet tot het gaatje gegaan! ;) ;)
Het kwam aan de orde en ik herinnerde me een video. De uitkomst was ik vergeten. Interessante test en uitkomst! En voor het geval je het moet opzoeken (zoals ik): 1 pound is 0,45 kg.

https://youtu.be/i70xWHhiFzI


Terug naar “Koffie technieken”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 9 gasten

cron