RDT keer 4, experiment van James Hoffman
Hoe maak ik een goede... nee, de beste espresso? Hoe schuim ik melk op? Hoe maak ik koffie met een ESE espresso serving? Stel hier je vragen of lees het antwoord!
RDT keer 4, experiment van James Hoffman
Berichtdoor Hk87 » wo 13 dec 2023, 18:44
Ik zag een video van koffie guru James Hoffman. Persoonlijk vind ik zulke onderzoeken altijd heel interessant.
https://youtu.be/nLnB99VJ0HE?si=-dYoXaDp-w7tgr3X
Misschien zijn er leden die willen meedoen aan dit experiment.
Het leek mij wel interessant maar ik ben in bezit van een soortgelijke Eureka model die hij al heeft gebruikt in zijn test waarbij er dus geen verschil uitkwam.
Zijn er tevens leden die al misschien wat hebben geëxperimenteerd
https://youtu.be/nLnB99VJ0HE?si=-dYoXaDp-w7tgr3X
Misschien zijn er leden die willen meedoen aan dit experiment.
Het leek mij wel interessant maar ik ben in bezit van een soortgelijke Eureka model die hij al heeft gebruikt in zijn test waarbij er dus geen verschil uitkwam.
Zijn er tevens leden die al misschien wat hebben geëxperimenteerd
Profitec go - Eureka mignon Turbo
Re: RDT keer 4, experiment van James Hoffman
Berichtdoor ErikvW » wo 13 dec 2023, 20:55
Ik ben het al aan het doen, ik merk met name de merkbaar langere shottijd als je veel sproeit. Ik doe nu vier keer, en dat scheelt 5-10 seconden. Smaak wordt intenser voor mij, niet perse beter. Ik ga dat dus ook niet permanent doen, het wordt met name voor de Niche ook afgeraden.
Bezzera Strega - Niche Zero - Umikot Planetary Distribution Tool by FrancisPavoni - Puqpress - Aeropress - Aergrind V3 - Puckrake (gold edition) by ArjenT5R™
Re: RDT keer 4, experiment van James Hoffman
Berichtdoor omeCo » wo 13 dec 2023, 21:15
Gek idee misschien maar bij gebrek aan rdt flesje, zal ik eens de stoompijp in een bakje bonen steken? Dan worden de boontjes ook wat vochtig.
Mocht het werken dan noem ik het CST; Co’s Steam Technique
Mocht het werken dan noem ik het CST; Co’s Steam Technique
Re: RDT keer 4, experiment van James Hoffman
Berichtdoor bobbee » wo 13 dec 2023, 21:23
Vinger onder de kraan stromend water houden, vinger door de bonen roeren.Gek idee misschien maar bij gebrek aan rdt flesje, zal ik eens de stoompijp in een bakje bonen steken? Dan worden de boontjes ook wat vochtig.
Mocht het werken dan noem ik het CST; Co’s Steam Technique
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
Re: RDT keer 4, experiment van James Hoffman
Berichtdoor Hk87 » wo 13 dec 2023, 21:25
En anders kan je omeali raadplegen, heeft ze voor een euro of twee te koop staanGek idee misschien maar bij gebrek aan rdt flesje, zal ik eens de stoompijp in een bakje bonen steken? Dan worden de boontjes ook wat vochtig.
Mocht het werken dan noem ik het CST; Co’s Steam Technique
Profitec go - Eureka mignon Turbo
Re: RDT keer 4, experiment van James Hoffman
Berichtdoor Hk87 » wo 13 dec 2023, 21:27
Dat gaat helaas niet heel consistent zijn denk ik wat als ik het goed heb begrepen juist heel belangrijk bleek te zijn in dit onderzoek.Vinger onder de kraan stromend water houden, vinger door de bonen roeren.Gek idee misschien maar bij gebrek aan rdt flesje, zal ik eens de stoompijp in een bakje bonen steken? Dan worden de boontjes ook wat vochtig.
Mocht het werken dan noem ik het CST; Co’s Steam Technique
Profitec go - Eureka mignon Turbo
Re: RDT keer 4, experiment van James Hoffman
Berichtdoor Hk87 » wo 13 dec 2023, 21:29
Dat zou misschien interessant kunnen zijn met bepaalde bonen waarbij extractie moeizaam gaat. Ik denk dan aan bepaalde light roast bonen.Ik ben het al aan het doen, ik merk met name de merkbaar langere shottijd als je veel sproeit. Ik doe nu vier keer, en dat scheelt 5-10 seconden. Smaak wordt intenser voor mij, niet perse beter. Ik ga dat dus ook niet permanent doen, het wordt met name voor de Niche ook afgeraden.
Profitec go - Eureka mignon Turbo
Re: RDT keer 4, experiment van James Hoffman
Berichtdoor omeCo » wo 13 dec 2023, 22:05
Nou, CST was een ehhhm, interessant experiment. Ik had de boontjes in een melkkannetje gedaan en daar een seconde of 3, 4 stoom in geblazen.
Onze hond ging er met 1 boontje vandoor. De rest heb ik overal van het aanrecht geplukt tot ik m’n 18 gram - 1 boon had.
De espresso zonder stoom: 18 gram in 45 uit (eerste drup tot einde doorlopend straaltje) in 22 sec.
De espresso met stoom: 18 in 45 uit in 18 sec.
Smaakverschil: zeker. De espresso met stoom had een wat mildere smaak, niet slapper maar wel minder uitgesproken.
In de doseerbeker was het verschil groot: met stoom een keurig schoon bekertje, in tegenstelling tot de dosis zonder stoom.
Na afloop heb ik de molen even ‘droog gemalen‘ met een flinke portie boontjes. Grappig was om te zien dat ook die lading vrij was van statische lading.
Foto: links zonder, rechts met stoom.
Onze hond ging er met 1 boontje vandoor. De rest heb ik overal van het aanrecht geplukt tot ik m’n 18 gram - 1 boon had.
De espresso zonder stoom: 18 gram in 45 uit (eerste drup tot einde doorlopend straaltje) in 22 sec.
De espresso met stoom: 18 in 45 uit in 18 sec.
Smaakverschil: zeker. De espresso met stoom had een wat mildere smaak, niet slapper maar wel minder uitgesproken.
In de doseerbeker was het verschil groot: met stoom een keurig schoon bekertje, in tegenstelling tot de dosis zonder stoom.
Na afloop heb ik de molen even ‘droog gemalen‘ met een flinke portie boontjes. Grappig was om te zien dat ook die lading vrij was van statische lading.
Foto: links zonder, rechts met stoom.
Re: RDT keer 4, experiment van James Hoffman
Berichtdoor Hk87 » wo 13 dec 2023, 22:44
Hahah, plusje voor je pogingNou, CST was een ehhhm, interessant experiment. Ik had de boontjes in een melkkannetje gedaan en daar een seconde of 3, 4 stoom in geblazen.
Onze hond ging er met 1 boontje vandoor. De rest heb ik overal van het aanrecht geplukt tot ik m’n 18 gram - 1 boon had.
De espresso zonder stoom: 18 gram in 45 uit (eerste drup tot einde doorlopend straaltje) in 22 sec.
De espresso met stoom: 18 in 45 uit in 18 sec.
Smaakverschil: zeker. De espresso met stoom had een wat mildere smaak, niet slapper maar wel minder uitgesproken.
In de doseerbeker was het verschil groot: met stoom een keurig schoon bekertje, in tegenstelling tot de dosis zonder stoom.
Na afloop heb ik de molen even ‘droog gemalen‘ met een flinke portie boontjes. Grappig was om te zien dat ook die lading vrij was van statische lading.
Foto: links zonder, rechts met stoom.
Bonen zijn ook gelijk voorverwarmd.
Profitec go - Eureka mignon Turbo
Terug naar “Koffie technieken”
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 19 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign