To tik or not to tik
Hoe maak ik een goede... nee, de beste espresso? Hoe schuim ik melk op? Hoe maak ik koffie met een ESE espresso serving? Stel hier je vragen of lees het antwoord!
-
- Berichten: 34
- Lid geworden op: za 23 feb 2008, 11:03
Re: To tik or not to tik
Berichtdoor Dutch Barista » wo 21 mei 2008, 10:05
Je zou het nog een stapje verder kunnen trekken...
Ik kwam er eens achter dat als je de eerste keer redelijk ferm aandrukt (mooie term overigens 'ferm') dat je dan de olien vanuit de koffie naar de zijwand van de filter toeperst. Als je vervolgens ook nog eens een tik geeft sla je die koffie dus los van de 'vette' rand. Als je dan opnieuw aandrukt, kun je je afvragen of de koffie dan wel weer stevig aan de rand van het filterbakje blijft plakken. Mijn ervaring is dat dat niet gebeurt.
En aangezien water de weg van de minste weerstand zoekt, zal dat in dit geval langs de zijranden van het filterbakje zijn. Dus inderdaad geen channeling, maar zeker geen mooie extractie.
Je kan het uitproberen door te tampen, te tikken en te tampen en vervolgens de filterdrager om te draaien. Als de koffie blijft hangen zit het wellicht goed. Als de koffie er uitvalt klopt de theorie.
Volgende vraag is dan: Moet je filterdrager nu schoon en droog zijn of schoon en nat...???
Mijn voorkeur is schoon en nat, want op deze manier blijft de koffie ook weer mooier aan de rand van het filterbakje hangen.
Bij een schoon en droog filterbakje (regels WBC) valt de koffie er na het tampen ook weer uit als je de filterdrager omdraait.
Waar hebben we het eigenlijk over... De hele wereld om ons heen verhongert, heeft oorlog en beeft kapot. En wij maken ons druk over "een tik of geen tik"
Viva koffiepraat!
Jeroen
Ik kwam er eens achter dat als je de eerste keer redelijk ferm aandrukt (mooie term overigens 'ferm') dat je dan de olien vanuit de koffie naar de zijwand van de filter toeperst. Als je vervolgens ook nog eens een tik geeft sla je die koffie dus los van de 'vette' rand. Als je dan opnieuw aandrukt, kun je je afvragen of de koffie dan wel weer stevig aan de rand van het filterbakje blijft plakken. Mijn ervaring is dat dat niet gebeurt.
En aangezien water de weg van de minste weerstand zoekt, zal dat in dit geval langs de zijranden van het filterbakje zijn. Dus inderdaad geen channeling, maar zeker geen mooie extractie.
Je kan het uitproberen door te tampen, te tikken en te tampen en vervolgens de filterdrager om te draaien. Als de koffie blijft hangen zit het wellicht goed. Als de koffie er uitvalt klopt de theorie.
Volgende vraag is dan: Moet je filterdrager nu schoon en droog zijn of schoon en nat...???
Mijn voorkeur is schoon en nat, want op deze manier blijft de koffie ook weer mooier aan de rand van het filterbakje hangen.
Bij een schoon en droog filterbakje (regels WBC) valt de koffie er na het tampen ook weer uit als je de filterdrager omdraait.
Waar hebben we het eigenlijk over... De hele wereld om ons heen verhongert, heeft oorlog en beeft kapot. En wij maken ons druk over "een tik of geen tik"
Viva koffiepraat!
Jeroen
Re: To tik or not to tik
Berichtdoor oxxo » wo 21 mei 2008, 22:27
* Hier stond een stukje text van Randy Newman uit de song political science: ´let´s throw the big one´ *
Laatst gewijzigd door oxxo op vr 23 mei 2008, 23:06, 2 keer totaal gewijzigd.
Er gaat niets boven morgen.
Re: To tik or not to tik
Berichtdoor Aadje » do 22 mei 2008, 11:59
Dat moet ik helaas tegenspreken, ik maak altijd m'n filterbakjes schoon en droog en de puck valt er nooit uit. Althans, bij een La Marzocco-stijl filterbakje niet, bij het standaard rancilio filterbakje wel. En op het werk heb ik t laatst ook geprobeerd en toen bleef ie ook zitten.Bij een schoon en droog filterbakje (regels WBC) valt de koffie er na het tampen ook weer uit als je de filterdrager omdraait.
Speedster | SuperJolly | et al.
Re: To tik or not to tik
Berichtdoor Jasper » do 22 mei 2008, 13:29
Was het lekker?Op een rustig feestje hadden Sander en ik alle ruimte om dit eens te testen met een naked portafilter. Het beste resusltaat? Overdoseren en verder helemaal niet tampen!
Het leven van een barista gaat niet over rosetta's....
Als kind was ik al dol op koffiekoppen!
Als kind was ik al dol op koffiekoppen!
-
- Berichten: 34
- Lid geworden op: za 23 feb 2008, 11:03
Re: To tik or not to tik
Berichtdoor Dutch Barista » vr 23 mei 2008, 08:16
Probeer maar eens: een schoon en droog filterbakje, vullen met koffie, tampen tikken en tampen.
Plaats nu de filterdrager in de machine. Wacht 2 seconden en haal de filterdrager er weer uit. Als je nu de filterdrager omdraait, valt de koffie er 9 van de 10 keer uit is mijn ervaring.
Door de warmte in de machine krimpt de koffie een klein beetje waardoor er ruimte ontstaat aan de randen...
nogmaals, er is geen waarheid. Gewoon iets om over na te denken...
Goed weekend,
Jeroen
Plaats nu de filterdrager in de machine. Wacht 2 seconden en haal de filterdrager er weer uit. Als je nu de filterdrager omdraait, valt de koffie er 9 van de 10 keer uit is mijn ervaring.
Door de warmte in de machine krimpt de koffie een klein beetje waardoor er ruimte ontstaat aan de randen...
nogmaals, er is geen waarheid. Gewoon iets om over na te denken...
Goed weekend,
Jeroen
Re: To tik or not to tik
Berichtdoor Spironski » di 27 mei 2008, 02:38
Ik heb de tweede tik altijd heel vreemd gevonden (je verbreekt volgens mij de eenheid v.d. puck) en ook onnodig (zoals Moniek zei: helemaal niet tampen geeft ook goede resultaten). Ik tik dus ook helemaal niet meer, ik klop alleen nog maar.
Waarom klinkt dit zo raar?
Waarom klinkt dit zo raar?
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: To tik or not to tik
Berichtdoor Spironski » di 27 mei 2008, 11:02
En als alles nu ook nog zou kloppen wat gezegd wordt.....
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Terug naar “Koffie technieken”
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 13 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign