Espresso techniek verbeteren.

Hoe maak ik een goede... nee, de beste espresso? Hoe schuim ik melk op? Hoe maak ik koffie met een ESE espresso serving? Stel hier je vragen of lees het antwoord!
Gebruikersavatar
seels
Berichten: 251
Lid geworden op: wo 24 aug 2011, 20:20
Locatie: Turnhout

Espresso techniek verbeteren.

Berichtdoor seels » ma 30 jan 2017, 17:56

Hoi.

Ben nu een jaar ongeveer bezig met espresso te maken. Even er tussen uit geweest door baby en verbouwingen....

Ik heb de indruk dat ik al zeer veel bonen verspilt heb door te oefenen maar dat zal er wel bij horen zeker.
Maar het wordt toch eens tijd dat mijn espresso's consistent beginnen worden. Zodat ik binnenkort espresso's kan serveren zonder te zeggen "als ie niet smaakt kap je hem maar weg " ;)

Om te beginnen heb ik op mijn Silvia een pid gemonteerd. De Silvia geeft ook 9 bar druk. En heb het gevoel dat ik me rond temperatuur al een stuk minder zorgen moet maken.

Ik heb lang last gehad van spuiters maar schud nu het maalsel met het bakje op een shotglaasje zo in het bakje. Steek daarna het bakje in een naked pf. Dus spuiters zijn inderdaad minder. Heb ook even overwogen om de wdt te gebruiken.

Het probleem nu is dat ik 16gr dose om 30gr espresso te hebben. De extractie komt zeer traag op gang en duurt uiteindelijk 35sec. De espresso smaakt waterachtig. Wat doe ik best?





Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Erik82
Berichten: 2885
Lid geworden op: ma 07 nov 2011, 09:22

Re: Espresso techniek verbeteren.

Berichtdoor Erik82 » ma 30 jan 2017, 18:15

Wat voor maler heb je en welke bonen gebruik je?
Strietman CT1, LWW EG-1, Lagom P64, Pietro pro brewing, Veel slowkoffie spul

Gebruikersavatar
seels
Berichten: 251
Lid geworden op: wo 24 aug 2011, 20:20
Locatie: Turnhout

Re: Espresso techniek verbeteren.

Berichtdoor seels » ma 30 jan 2017, 18:35

Mazzer sj en nu Kameroen bonen gebrand door peter de goede. Meestal heb ik bonen van Ludo hier opt forum.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Gebruikersavatar
seels
Berichten: 251
Lid geworden op: wo 24 aug 2011, 20:20
Locatie: Turnhout

Re: Espresso techniek verbeteren.

Berichtdoor seels » wo 01 feb 2017, 19:44

Vandaag de indruk dat ik goed opweg ben. Heb geloof ik een juiste maalgraad gevonden en een juiste dosing. Gebruik 16,5 Gr van de malabar.

Zet nog geen perfecte espresso maar al wat drinkbaarder. Ik denk dat ik vooral aan het verdelen en tampen moet gaan werken want soms loopt ie plots sneller door enzo.

Ik moet waarschijnlijk ook gewoon wat geduld hebben en oefenen zeker. ;)


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Erik82
Berichten: 2885
Lid geworden op: ma 07 nov 2011, 09:22

Re: Espresso techniek verbeteren.

Berichtdoor Erik82 » wo 01 feb 2017, 20:23

Verdelen is de sleutel en een methode als WDT kan grote verschillen geven alhoewel de Malabar meestal heel vergevingsgezind is. Tampen hoeft alleen recht en kracht maakt weinig uit behalve dat je het sneller kan verknallen als je meer druk geeft.

Hoe is de ruimte tussen je puck en het douchescherm? Als je filterbakje te vol is kan dat ook voor de nodige problemen zorgen.
Strietman CT1, LWW EG-1, Lagom P64, Pietro pro brewing, Veel slowkoffie spul

Gebruikersavatar
seels
Berichten: 251
Lid geworden op: wo 24 aug 2011, 20:20
Locatie: Turnhout

Re: Espresso techniek verbeteren.

Berichtdoor seels » do 02 feb 2017, 20:03

Ik denk niet dat hij te vol is hoor. inderdaad is het verdelen belangrijk, en veel oefenen waarschijnlijk he ;)

Ik kom er wel, veel hulp gehad van Peter de Goede en een forum waar je veel vragen kan stellen. ;)

Erik82
Berichten: 2885
Lid geworden op: ma 07 nov 2011, 09:22

Re: Espresso techniek verbeteren.

Berichtdoor Erik82 » do 02 feb 2017, 20:05

Denk je dat hij niet te vol is of weet je dat hij niet te vol is? Heb je de truc met het muntje al gedaan? Mijn motto is toch nog altijd "assumption is the mother of all fuck-ups".
Strietman CT1, LWW EG-1, Lagom P64, Pietro pro brewing, Veel slowkoffie spul

Gebruikersavatar
seels
Berichten: 251
Lid geworden op: wo 24 aug 2011, 20:20
Locatie: Turnhout

Re: Espresso techniek verbeteren.

Berichtdoor seels » vr 03 feb 2017, 12:59

Denk je dat hij niet te vol is of weet je dat hij niet te vol is? Heb je de truc met het muntje al gedaan? Mijn motto is toch nog altijd "assumption is the mother of all fuck-ups".
Je hebt gelijk, dra eens proberen met het muntje.

Gebruikersavatar
seels
Berichten: 251
Lid geworden op: wo 24 aug 2011, 20:20
Locatie: Turnhout

Re: Espresso techniek verbeteren.

Berichtdoor seels » vr 03 feb 2017, 15:27

WOW schokkend, heel mijn bed is geruïneerd (dit is toch niet de bedoeling) als ik de pf erin draai en er terug uit draai muntje is er ook stevig in gedrukt.

Erik82
Berichten: 2885
Lid geworden op: ma 07 nov 2011, 09:22

Re: Espresso techniek verbeteren.

Berichtdoor Erik82 » vr 03 feb 2017, 15:41

En dat geeft heel veel problemen in de extractie en de Silvia is daar nog eens extra gevoelig voor. Daar zit dus je probleem. Je mag hooguit een hele lichte afdruk van het muntje zien maar echt niet meer dan dat.

Nu scheurt je puck in de opbouw van de druk en krijg je een onregelmatige uitloop met sproeiers ofwel precies wat je omschrijft in je beginpost.
Strietman CT1, LWW EG-1, Lagom P64, Pietro pro brewing, Veel slowkoffie spul


Terug naar “Koffie technieken”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 9 gasten

cron