COVID-19 & de koffiewereld

Heb je een interessante of leuke website, link of artikel gevonden? Plaats hem dan hier!
Gebruikersavatar
@3aan
Berichten: 3792
Lid geworden op: zo 06 feb 2011, 20:28
Locatie: Westland 2691
Contacteer:

Re: COVID-19 & de koffiewereld

Berichtdoor @3aan » di 24 mar 2020, 23:03

Er is wat verwarring over wanneer je het huis mag verlaten. Gelukkig is er nu een pagina met heldere informatie.

http://www.magikhethuisverlaten.nl
Das de eerste post van jou, die in dit gebeuren lollig is. Afbeelding
Gaggia Orione - 1973 - Gaggia Orione 1961 - Compak K8 met doseerschuif
Volg Adriaans koffiekar op http://www.facebook.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.

Gebruikersavatar
gilleko B.
Berichten: 776
Lid geworden op: ma 12 feb 2018, 22:42

Re: COVID-19 & de koffiewereld

Berichtdoor gilleko B. » wo 25 mar 2020, 09:03

De oplossing was al in 1986 bekend.
https://youtu.be/1BRdXm4CIh8


Verstuurd vanaf mijn SM-G965F met Tapatalk


Gebruikersavatar
fransg
Berichten: 6654
Lid geworden op: do 05 jan 2012, 19:51
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: COVID-19 & de koffiewereld

Berichtdoor fransg » ma 30 mar 2020, 15:00

Fijn nuchter artikel hieronder. Strekking is dat paniek natuurlijk altijd goed is, blinde paniek zelfs nog beter voor hart en bloedvaten maar men moet het ook weer niet overdrijven.

Dit artikel is on line op:
http://www.exponentry.eu/focusatscience ... levens.pdf

Paniek kost ook levens
Waarom nuchter nadenken over Covid-19 nog steeds nodig is
door Arnout Jaspers


Op het artikel 'Relativerend Rekenen aan Covid-19' [https://www.nemokennislink.nl/publicati ... -covid-19/ ] kwamen zeer uiteeenlopende reacties binnen, van lovend en dankbaar tot verontwaardigd. Elke twijfel aan de unieke ernst van deze epidemie is uit den boze, zo luidde de kritiek, want dat maakt mensen nonchalant, en dat kost levens. Maar beleid ingegeven door paniek kost ook levens.

De hoog aangeschreven krant The Guardian zet vaak de toon wat betreft internationale crises. Zo hebben ze het consequent over climate breakdown (de ineenstorting van het klimaat) en global heating (mondiale verhitting) als het over klimaatverandering gaat, en lanceerden zij de term 'insectenarmageddon' die viraal ging.

En toen mochten hun koppenmakers aan de slag met Covid-19. 'Een generatie is gestorven', stond boven een reportage uit Noord-Italië, en een dag later citeerden ze de aartsbisschop van Canterbury, die deze uitbraak vergeleek met 'de explosie van een atoombom'. Deze aanpak heeft gewerkt: inmiddels hebben de eerste mensen in Nigeria en de VS zichzelf om zeep geholpen door uit angst voor Covid-19 een overdosis chloroquine te nemen.

Het leger is al ingezet

In Nederland bliezen de media hun deuntje mee door te melden dat bij de herverdeling van patiënten over de ziekenhuizen reeds het leger was ingezet. Dit bleek in te houden, dat drie mensen in camouflagekledij een schema voor patiëntenvervoer zaten te maken. Zou de zorgsector deze capaciteit werkelijk niet zelf in huis hebben? In de winter van 2017/2018 moesten ook patïenten worden herverdeeld omdat de IC-afdelingen in sommige regio's vol lagen met griep-patïenten. Dat was toen bepaald geen voorpaginanieuws.
Veel mensen, waaronder sommige medici, vinden dat ook de media zich in een crisis dienstbaar moeten maken aan 'alle neuzen dezelfde kant op'. De huidige drukte op de IC's in Brabant vergelijken met die in 2017/2018, zou mensen wel eens op het idee kunnen brengen dat ze geen anderhalve meter afstand hoeven te houden.

Die critici komen we hier graag tegemoet: Mensen, hou anderhalve meter afstand!

De maatregelen zoals die in Nederland zijn afgekondigd, zijn vooralsnog redelijk, waarschijnlijk voldoende, en brengen de maatschappij op korte termijn weinig schade toe. We kunnen best drie maanden zonder Ikea en betaald voetbal, en die vliegvakantie halen we in het najaar wel in. Ondertussen is het nergens voor nodig – of op z'n minst voorbarig – om voortdurend te roepen dat er een ramp van ongekende omvang op ons af komt. Massale angst is ook niet best voor de volksgezondheid.
De taak van echte journalistiek is niet om hypes te voeden of sociaal wenselijke signalen af te geven, maar om relevante feiten te rapporteren en die in perspectief te plaatsen. En dat perspectief is breder dan het gangbare doemscenario waarin Nederland en de rest van de wereld in 'Italiaanse toestanden' terecht komen.

Totale lockdown
De befaamde epidemioloog John Ioannidis publiceerde op 17 maart een dringend pleidooi [https://www.statnews.com/2020/03/17/a-f ... mic-takes- hold-we-are-making-decisions-without-reliable-data/ ] om niet te over-reageren op deze pandemie, zoals met vele maanden durende, totale lockdowns. Hoewel recent onderzoek op basis van de Chinese epidemie er op uit komt dat 1,4 procent van de geïnfecteerden overlijdt, schat hij het percentage veel lager in.

Hij wijst op het enige voorbeeld van een besmette populatie die volledig getest is, namelijk de passagiers van het cruiseschip Diamond Princess. Twintig procent van alle passagiers aan boord raakte besmet, 1 procent van de besmette passagiers overleed, maar de besmetten waren bijna allemaal bejaard. Als je dat vertaalt naar een bevolking van alle leeftijden, wordt het sterftepercentage van de besmetten 0,125 procent (onzekerheidsmarge 0,025 – 0,625 %), ofwel 1 op de 800 (marge 1:4000 tot 1:160). Met dat besmettingspercentage van twintig procent op de hele bevolking geprojecteerd (alle hiervoor genoemde getallen maal 5), zou Covid-19 dus tussen de 1 op de 20.000 en 1 op de 800 mensen het leven kosten, met 1 op de 4000 als meest waarschijnlijke waarde. 'Als dit het werkelijke percentage is,' aldus Ioannidis, 'zou een wereldwijde lockdown, mogelijk met gigantische sociale en financiële consequenties, volkomen irrationeel zijn.'
De reden dat andere onderzoeken op een hoger sterftepercentage uit komen, is dat er blijkbaar heel veel mensen besmet raken zonder ziek te worden. Zolang er nog geen representatieve steekproef is gedaan onder de bevolking om dit 'stille' besmettingspercentage vast te stellen, stelt Ioaniddis, hebben we niet voldoende data om zulke ingrijpende beslissingen te nemen.

Alles uit de kast
In tijden van crisis is men geneigd zulke overwegingen van tafel te vegen, zoals ook menige lezer die op het vorige artikel reageerde: hou op over die wetenschappelijke twijfels, we moeten nu alles uit de kast halen om 'de piek af te vlakken' (flattening the curve). Ioannidis erkent dat het door sociale isolatie vertragen van de epidemie in theorie deugt. 'Maar als de gezondheidszorg toch overspoeld wordt, zou het best kunnen dat de meerderheid van de extra doden niet te wijten is aan het corona-virus, maar aan andere veel voorkomende ziektes zoals hartaanvallen, beroertes, ongelukken, bloedingen en dergelijke die niet meer adequaat behandeld worden.'

Dit is misschien wel de grootste misvatting over deze pandemie: dat het beheersen ervan wordt bepaald door de capaciteit van de IC-afdelingen. Langdurige beademing onder volledige verdoving (gemiddeld 23 dagen lang voor Covid-19 patiënten, wat extreem is) is een middel dat bijna net zo erg is als de kwaal. Onlangs werd op tv een IC-arts in Italië geïnterviewd, die vertelde dat ze op haar afdeling al zo'n honderd patiënten aan de beademing gehad hadden, en dat tot nu toe niet één het had overleefd.

Hoewel exacte cijfers ontbreken, lijkt de verhouding in Nederland op ongeveer 50:50 te liggen. Komt dat omdat Nederlandse IC-artsen en -verpleegkundigen zo veel beter zijn dan Italiaanse? Nee, dit komt omdat artsen, patiënt (indien mogelijk) en familie hier een zinnige afweging maken of de IC nog wel perspectief biedt. Daardoor wordt tachtig procent van de ernstig zieke corona-patiënten niet naar de IC gestuurd, maar overlijdt in het verzorgingstehuis of op een gewone verpleegafdeling.

In Italie gebeurt dat blijkbaar niet; voor elke Covid-19 positief geteste wiens toestand kritiek wordt, is drie of vier weken beademing op de IC het eindpunt. Waarna bijna al die patiënten alsnog sterven. En als iemand dit al overleeft, is onbekend welke kwaliteit van leven er overblijft, aangezien zowel de longontsteking als de langdurige beademing de longen permanent beschadigen.

Italiaanse toestanden
Zo zorgt het typisch katholieke taboe op euthanasie en afzien van kansloos medisch handelen voor de gevreesde Italiaanse toestanden. Pas later dit jaar zal duidelijk worden, hoeveel levens van andere patiënten dit in Italië gekost heeft, ook van patiënten die wel een redelijke kans op herstel met goede kwaliteit van leven hadden gehad.

Ook in Nederland moeten we oppassen dat we geen heilloze oorlog tegen Covid-19 gaan voeren. De nationale obsessie met het uitbreiden van het aantal IC-bedden en het uit alle hoeken en gaten tevoorschijn halen van meer beademingsmachines belooft in dat opzicht weinig goeds. Misschien moeten we eerst eens goed kijken, hoeveel Covid-19 patiënten die op de IC aan de beademing gelegen hebben, zelfstandig lopend het ziekenhuis konden verlaten?

Of zoals Michael Kuiper, neuroloog-intensivist op de intensive care van het Medisch Centrum Leeuwarden zei in een interview met De Correspondent [https://decorrespondent.nl/11065/een-ic ... t-het-uit/]: "Het is niet slim om je mee te laten voeren in de paniek. Doe niet-zinvolle dingen niet, want die kosten én heel veel geld, én die zetten op een andere manier heel veel druk op het systeem."

Oliecrisis
De toespraak van Mark Rutte en de gedeeltelijke lockdown ter bestrijding van de pandemie is iets wat iedereen die nu jong is, later aan z'n kinderen en kleinkinderen zal vertellen. De vorige keer dat de minister-president via alle radio- en tv-zenders de natie toesprak, herinner ik me nog als de dag van gisteren. Het Midden-Oosten had een olieboycot tegen Nederland afgekondigd, en het land was in rep en roer. In plaats van wc-papier, hamsterden mensen toen vuilniszakken, en net als nu begreep niemand waarom.

Met zijn karakteristieke, licht bekakte accent vertelde Joop den Uyl ons allen in december 1973, in zwart-wit, dat de benzine op de bon ging. Deze oliecrisis, zo doceerde Den Uyl, was slechts een symptoom van een structurele omwenteling, naar een maatschappij die veel zuiniger met grondstoffen en energie om moest gaan, omdat de energieschaarste blijvend zou zijn: "Zo bezien, komt de wereld van vóór de oliecrisis niet terug."

Zulke geluiden hoor je nu ook over de Covid-19 crisis: als we dit eenmaal doorstaan hebben, zal de wereld nooit meer hetzelfde zijn. Dan malen we niet meer om economische groei, we worden allemaal vegetariër, de farmaceutische industrie wordt genationaliseerd, en voortaan snappen we weer waar het echt om gaat in dit leven: zorg en saamhorigheid.

Nog geen maand na Den Uyls historische toespraak werden de benzinebonnen afgeschaft, de olie begon weer te stromen, en het wereldwijde dansfeest van het materialisme bleek nog maar nauwelijks begonnen. Zo zal het ook gaan met de Covid-19 crisis: onze maatschappij kan dat aan, begraaft de doden en gaat over tot de orde van de dag. Tot de volgende pandemie, die veel erger kan zijn.
LONDINIUM L1 & R24 - etzMAX - Baratza - COMPAK R120 - Pavoni - FZ94 - Tonino - Wile - VSTrefractoIV - Mockmill Pro 200 - FAMAG Grilletta IM5-S

Gebruikersavatar
fransg
Berichten: 6654
Lid geworden op: do 05 jan 2012, 19:51
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: COVID-19 & de koffiewereld

Berichtdoor fransg » ma 30 mar 2020, 16:42

https://www.nemokennislink.nl/publicati ... -covid-19/

Zwartste scenario

In het zwartste scenario, waarin komend jaar zestig procent van de Nederlandse bevolking geïnfecteerd raakt, waarvan de helft ziek wordt, zullen 0,014 × 0,3 × 17 miljoen, ofwel ongeveer 70 duizend mensen aan het nieuwe coronavirus overlijden. Dat klinkt als een nachtmerrie, een ramp zoals Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer heeft meegemaakt.

En toch klopt dat niet. In Nederland overlijden elk jaar ruim 150 duizend mensen door wat wij ‘natuurlijke sterfte’ vinden, namelijk allerlei ziektes. De verdeling van die sterfte over de leeftijdscategorieën is grosso modo hetzelfde als de sterfte door Covid-19: de meesten hadden al jaren een slechte gezondheid, driekwart is ouder dan 65, een kwart is ouder dan 80.

Dus als de corona-epidemie volledig uit de hand loopt, veroorzaakt die in 2020 een toename met iets minder dan de helft van de natuurlijke sterfte. Daarna is de epidemie uitgewoed. De resterende bevolking is dan gemiddeld iets jonger en gezonder, zodat de natuurlijke sterfte in de jaren daarna juist lager zal zijn dan 150 duizend. Na een jaar of vijf is de bevolkingssamenstelling al weer bijna hetzelfde, alsof de epidemie nooit had plaatsgevonden.
LONDINIUM L1 & R24 - etzMAX - Baratza - COMPAK R120 - Pavoni - FZ94 - Tonino - Wile - VSTrefractoIV - Mockmill Pro 200 - FAMAG Grilletta IM5-S

Gebruikersavatar
bobbee
Berichten: 6194
Lid geworden op: za 01 sep 2012, 08:39
Locatie: Emmen...

Re: COVID-19 & de koffiewereld

Berichtdoor bobbee » ma 30 mar 2020, 17:01

Komt ie: Onkruid vergaat niet!
If you are brewing a very dark roast, it will form a large dome of hell that will summon Ihsahn, who will ensure that your coffee tastes like the devil.

Gebruikersavatar
fransg
Berichten: 6654
Lid geworden op: do 05 jan 2012, 19:51
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: COVID-19 & de koffiewereld

Berichtdoor fransg » ma 30 mar 2020, 17:07

Komt ie: Onkruid vergaat niet!
Wie tijdig in paniek is geweest, kan alweer opgelucht ademhalen als de buren nog maar net zijn begonnen er wakker van te liggen.
LONDINIUM L1 & R24 - etzMAX - Baratza - COMPAK R120 - Pavoni - FZ94 - Tonino - Wile - VSTrefractoIV - Mockmill Pro 200 - FAMAG Grilletta IM5-S

Gebruikersavatar
bobbee
Berichten: 6194
Lid geworden op: za 01 sep 2012, 08:39
Locatie: Emmen...

Re: COVID-19 & de koffiewereld

Berichtdoor bobbee » ma 30 mar 2020, 19:14

Ik mis alleen in de berekening nog de extra toewas van nieuw geboren vlees over 9 a 15 maanden! De flats fungeren nu waarschijnlijk ook als fokschuur.
Daarnaast zal er een tekort aan woningen ontstaan want het aantal echtscheidingen zal ook toenemen!
If you are brewing a very dark roast, it will form a large dome of hell that will summon Ihsahn, who will ensure that your coffee tastes like the devil.

Gebruikersavatar
fransg
Berichten: 6654
Lid geworden op: do 05 jan 2012, 19:51
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: COVID-19 & de koffiewereld

Berichtdoor fransg » ma 30 mar 2020, 21:19

De flats fungeren nu waarschijnlijk ook als fokschuur.
Daarnaast zal er een tekort aan woningen ontstaan want het aantal echtscheidingen zal ook toenemen!
Er zal minder twijfel zijn aan het vaderschap nu er slechts zeer beperkt over en weer vreemd gegaan kan worden aangezien alle echtelieden elkaar de gehele dag in de smiezen houden.

En misschien wordt er juist minder gescheiden omdat men op den duur wel wordt gedwongen bepaalde heikele onderwerpen aan te snijden en uit te praten. Elkaar vervolgens sociaal en seksueel volledig vrij laten zonder de vrees van scheiding kan ook het welzijn bevorderen, en ook zal het fors verlies aan koopkracht de mogelijkheid om dat collega'tje op het werk kostbare geschenken te geven enorm beknellen wat ook vervolgschade tegengaat terwijl de verminderde draagkracht ook het potentieel aan alimentatie doet minderen. Wanneer het kapitaal niet meer tegen de plinten klotst kan de kantonrechter ook weinig toewijzen en zal de advocaat al helemaal niet staan te popelen om de vertrekkende maat met onderhoudseisen bij te staan.
LONDINIUM L1 & R24 - etzMAX - Baratza - COMPAK R120 - Pavoni - FZ94 - Tonino - Wile - VSTrefractoIV - Mockmill Pro 200 - FAMAG Grilletta IM5-S

Gebruikersavatar
gilleko B.
Berichten: 776
Lid geworden op: ma 12 feb 2018, 22:42

Re: COVID-19 & de koffiewereld

Berichtdoor gilleko B. » vr 03 apr 2020, 16:57Verstuurd vanaf mijn SM-G965F met Tapatalk


Heer Goddijn, u zijt een scherpzinnig mens

Gebruikersavatar
fransg
Berichten: 6654
Lid geworden op: do 05 jan 2012, 19:51
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: COVID-19 & de koffiewereld

Berichtdoor fransg » vr 03 apr 2020, 17:45

Ik zit net te kijken naar de live persconferentie van Andrew Cuomo. Hij merkt op dat er bijna niemand ondersteboven wordt gereden door een auto, en auto's botsen bijna niet op mekaar omdat in NY er nog maar heel weinig auto's rijden.

Als de thuisblijvers zich kunnen inhouden en niet gaan klussen, vallen er ook minder van hun keukentrapje.
LONDINIUM L1 & R24 - etzMAX - Baratza - COMPAK R120 - Pavoni - FZ94 - Tonino - Wile - VSTrefractoIV - Mockmill Pro 200 - FAMAG Grilletta IM5-S


Terug naar “Leuk en interessant”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron