Is koffie uit het lab de toekomst?
De start-up Stem probeert kweekkoffie te maken, koffie waar geen boon voor nodig is.
DE START-UP STEM PROBEERT KWEEKKOFFIE TE MAKEN, KOFFIE WAAR GEEN BOON VOOR NODIG IS.
Cellulaire kweek • Door klimaatverandering dreigt op termijn een tekort aan grond voor koffieplanten. Is een in het lab gekweekte variant een oplossing?
JULIUS DULLAERT
'Ik giet het zwarte goud in een kop, en ik leef weer op,' zingt de zanger van VOF de Kunst in het veertig jaar oude nummer Een Kopje Koffie. De tekst vat de huidige koffiegewoontes nog steeds goed samen: wereldwijd worden er elke dag twee miljard bakken leut gedronken. En de populariteit van de warme drank blijft toenemen. 'En ik bestel.'
De vraag is hoe lang deze 'keurig nette verslaving' nog gevoed kan worden. Onderzoek laat zien dat opwarming van de aarde zorgt voor minder geschikt landbouwgrond waar koffieplanten kunnen groeien. Boeren in landen als Ecuador of Peru zijn nu al genoodzaakt om op hogere plekken de temperatuurgevoelige planten te verbouwen.
De Franse start-up Stem is daarom al enkele maanden bezig om in laboratoria in Maastricht en Zürich 'cellulaire koffie' te ontwikkelen. Het bedrijfje neemt de cellen van de Arabica koffieplant en slaagt erin hier dampende mokken van te brouwen: koppen kweekkoffie.
"De koffieproductie zoals we die vandaag kennen is niet houdbaar", zegt Johan van Royen, woordvoerder bij Stem. "Door koffie in een laboratorium of fabriek te verbouwen verminder je de druk op de koffieboer. En hoeft koffie ook niet de hele wereld over getransporteerd te worden."
Het bedrijf laat de koffiecellen in hun lab groeien door ze de optimale omstandigheden te geven: voeding en de juiste temperatuur. Dit proces is vergelijkbaar met het maken van kweekvlees, maar dan makkelijker, omdat het hier planten betreft.
Wanneer de cellen genoeg gegroeid en vermeerderd zijn, worden zij gevriesdroogd. Het eindresultaat: een soort lichtbruin poeder. "Dat kun je vergelijken met een gemalen koffieboon. Het heeft dezelfde samenstelling, maar is alleen niet tot die vorm gegroeid", zegt Van Royen.
Het koffiepoeder wordt in een speciale machine geroosterd, omdat het door de fijne vorm brozer is dan een koffieboon. Eenmaal gebrand lijkt het product op filterkoffie zoals bij iedereen bekend uit de supermarkt. Alleen de afkomst verschilt.
En nu ook nog hoe het smaakt. "We hebben nu een bittere koffie die een klein beetje een karamel- smaak heeft", vertelt Van Royen. "Maar het is nog niet zoals de koffie die we allemaal kennen. We zijn nu bezig de smaak te optimaliseren."
Cellulaire filterkoffie op de plank van de supermarkten brengen is het uiteindelijke plan van Stem. Rond 2025 hoopt de start-up pakken van 250 gram in Europa te verkopen. Maar eerst richt de het bedrijf zich op blikjes in Azië, specifiek Japan. "We hopen over een half jaar een blikje met een coldbrew (koude koffie, red) in Japan op de markt te brengen. We hebben daar al een deal met een fabrikant en een afspraak met een belangrijke investeerder", zegt Van Royen.
In Japan is ook de wetgeving aantrekkelijker. In Europa kan het tot 18 maanden duren om een nieuw voedselproduct goedgekeurd te krijgen voor de verkoop door de EFSA, de Europese instantie die de veiligheid van nieuw voedsel test. In Japan kan dit volgens Stem een stuk sneller. Het bedrijf is daar de toetsingsprocedure gestart.
Stem is een van de eerste bedrijven die cellulaire koffie op de markt probeert te brengen. Het bedrijf heeft samengewerkt met het door de Finse overheid gefinancierde onderzoeksinstituut VTT dat er in 2021 al in slaagde koffiecellen te kweken. Verder is er alleen een start-up in de VS, California Cultured, die ook werkt aan cellulaire koffie.
"Als ze de juiste smaak kunnen bereiken, zou het een efficiëntere manier kunnen zijn om koffie te produceren," zegt Pita Verweij, hoofddocent aan het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling van de Universiteit Utrecht. "Ik verwacht dat je minder voedingsstoffen nodig hebt om koffievruchtweefsel te kweken dan wanneer je een hele koffieplant kweekt."
Verweij voegt wel een kanttekening toe: "Het is zaak om goed naar alle milieu-impact gedurende de levenscyclus van het product te kijken. Cellulaire kweek moet bijvoorbeeld plaatsvinden in een steriele omgeving, waar mogelijk chemische stoffen voor nodig zijn. Ook produceert het een afvalstroom."
Voor nu is de kweekkoffie vooral een duur en kleinschalig bewijs dat het mogelijk is om op deze manier koffie te produceren. "Cellulaire landbouw is kapitaalintensief. Op dit moment hebben we financiering, maar we zoeken nog investeerders om op grotere schaal te kunnen produceren", stelt Van Royen.
"Maar, het is geen ijdele droom. We hebben een formule om te vermenigvuldigen. De koffie bestaat en wordt gebrand."
koffiecellenkweek (Trouw krant)
Heb je een interessante of leuke website, link of artikel gevonden? Plaats hem dan hier!
Re: koffiecellenkweek (Trouw krant)
Berichtdoor bobbee » vr 24 mar 2023, 16:21
Als er geen koffie meer op natuurlijke manier verbouwt mag en kan worden kunnen wij ons heil altijd nog zoeken in de chemische harddrugs...
Universum, de Aarde, miljoenen jaren oud en nu ons helemaal gek maken en wijs maken dat er geen houden meer aan is naar aanleiding van menselijk onderzoek, oh wat zijn wij toch bijzonder en slim ook. Maak dat de kat maar wijs. Cheers.
Universum, de Aarde, miljoenen jaren oud en nu ons helemaal gek maken en wijs maken dat er geen houden meer aan is naar aanleiding van menselijk onderzoek, oh wat zijn wij toch bijzonder en slim ook. Maak dat de kat maar wijs. Cheers.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
Re: koffiecellenkweek (Trouw krant)
Berichtdoor fransg » vr 24 mar 2023, 16:33
Ik denk dat het gewoon zo'n bedrijfje is dat probeert iets met genetische innovatie te doen, waar dan speculanten op af komen met het idee "je weet maar nooit misshcien is dit het volgende Theranos tel uit je winst".
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: koffiecellenkweek (Trouw krant)
Berichtdoor bobbee » vr 24 mar 2023, 16:36
Ja dat zeker. Komt voort uit wat nu het nieuws is. Als er geld te verdienen valt is men er als de haasjes bij.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
- gilleko B.
- Berichten: 5645
- Lid geworden op: ma 12 feb 2018, 22:42
Re: koffiecellenkweek (Trouw krant)
Berichtdoor gilleko B. » vr 24 mar 2023, 16:53
Zit er ook een duurzaamheidsetiket op, vermindering CO2 en zo?
️
️
Re: koffiecellenkweek (Trouw krant)
Berichtdoor fransg » vr 24 mar 2023, 17:51
In het DNA wordt vast en zeker sustainable fair trade ingebakken en je kunt dan bij je lokale biochemicus de brokjes 'koffiebonen' kopen, dus koop lokaal, betaal mondiaal.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: koffiecellenkweek (Trouw krant)
Berichtdoor bobbee » vr 24 mar 2023, 20:59
Hmmm....kijk dat noem ik nog eens een goed punt. Alle Senseo, Nespresso, Dolce Gusto drinkers aan de genetisch gemanipuleerde kweekkoffie en wij direct trade boeren een goede prijs betalen voor echte sublieme groene koffiebonen gekweekt met grote kennis van het gewas in de natuur.Zou mooi zijn als dit een reëel alternatief wordt voor de grote sloot.
Kunnen wij nog lekker van een paar echte boontjes nichen!
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
Terug naar “Leuk en interessant”
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 8 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign