Pagina 1 van 2

kleur veranderingen bonen branden

Geplaatst: vr 26 apr 2013, 13:21
door bobbee
Ik kwam dit filmpje van sweet maria's tegen over de diverse stadia die de koffiebonen doorlopen bij het branden. Ik vind dit zelf een zeer informatief filmpje dus vandaar dat ik hem hier post:


Re: kleur veranderingen bonen branden

Geplaatst: vr 26 apr 2013, 14:18
door @3aan
Je mag er van mij eentje opsteken, je gaat je maar lekker te buiten ..... 8-)

Re: kleur veranderingen bonen branden

Geplaatst: vr 26 apr 2013, 14:37
door Erik82
En voor de zoveelste keer een uiterst nuttige opmerking van @3aan.

Re: kleur veranderingen bonen branden

Geplaatst: vr 26 apr 2013, 14:40
door SteefM
Je mag er van mij eentje opsteken, je gaat je maar lekker te buiten ..... 8-)
Waar slaat dit precies op? Je vindt het een nutteloos filmpje ofzo? Zeg dat dan gewoon, dan snap ik in ieder geval wat je bedoelt.

Re: kleur veranderingen bonen branden

Geplaatst: vr 26 apr 2013, 14:52
door Joep
"(Wat mij betreft is dit een "sticky" waard)"
Daar doelde hij op. Een sticky opsteken. Een jointje dus..

Re: kleur veranderingen bonen branden

Geplaatst: vr 26 apr 2013, 15:37
door Spironski
Ik heb er een sticky van gemaakt.

Ik vind het wel jammer dat hij niet zo het stadium van FC+ laat zien (waarin je afbreekt op het moment dat je net de eerste tekenen van "2-nd crack" gaat horen). Persoonlijk vind ik dat vaak het lekkerst: nog net een klein beetje fruitigheid, maar ook al de wat geroosterde en chocolade-tonen.

Re: kleur veranderingen bonen branden

Geplaatst: za 27 apr 2013, 08:13
door bobbee
Ok, daar is wel een foto van:

"Color and surface texture of a Full City+ roast coffee bean, with a few snaps of 2nd crack. Note opening of crease." Sweet Maria's Coffee

Afbeelding

Re: kleur veranderingen bonen branden

Geplaatst: za 08 jun 2013, 11:22
door fransg
Leuk om te zien! Ik vind de Nederlander een beetje onduidelijk waar hij het heeft over de 'kernwarmte' van de bonen die elkaar verder opwarmen.

Als ik het uit de literatuur goed heb begrepen is het eerst een endotherm proces waarbij je warmte toevoegt en later een exotherm proces waarbij de boon zelf warmte afgeeft.

Ik zie dan niet waarom volgens deze man je bij zijn elektrische machine niet bij hoeft te verwarmen en bij een gasgestookte machine wel?

Re: kleur veranderingen bonen branden

Geplaatst: za 08 jun 2013, 11:31
door bobbee
Dat heb ik mij ook afgevraagd. Ik denk dat hij zich soort van verspreekt. Hij zal met "De" gas gestookte brander "Zijn" brander willen aanduiden. Het is inderdaad de massa van de verwarmde bonen die zorgt voor de warmte die vrij komt, hoe dan ook.

Re: kleur veranderingen bonen branden

Geplaatst: di 18 jun 2013, 22:23
door R&B
Wat ik wel interessant vond was op ca. 8:15 vh Nederlandse filmpje:
Hier is wat robusta aan toegevoegd, maar minder dan 5% dus het is een 100% arabica... :? :shock:

Zal wel iets met regelgeving zijn, maar om het dan nog 100% arabica te noemen (ook al mag het)?