Die maalgraadverstelling heeft inderdaad te maken met het ouder worden van de boontjes, maar kan ook door het weer komen, en zo nog wat meer zaken.
Rond de Kerst had ik zelfs het gevoel dat het kwam doordat de lucht in mijn keukentje (oud huis) vochtig was geworden door al het gekook. Stond ik toch opeens weer een beetje te hannesen met de maling...
Branden met de gene, 1e ervaringen
Alles wat je wilt weten of vertellen over het zelf branden van koffie. Tips & tricks zijn van harte welkom!
Re: Branden met de gene, 1e ervaringen
Berichtdoor Spironski » zo 29 dec 2013, 17:01
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
-
- Berichten: 12
- Lid geworden op: ma 17 jun 2013, 19:06
Re: Branden met de gene, 1e ervaringen
Berichtdoor tonytothebone » ma 30 dec 2013, 12:01
Daarom ook je boontjes bewaren in een afsluitende zak met luchtventiel en vrij van licht en op een plek bewaren waar geen licht en extra warmte of vocht vandaan kan komen bijv. in je huiskamer in een afgesloten kast . Dan heb je weinig last van maalgraad instellingen of andere probleempjes . Dat zegt mijn ervaring.
Gr tony
Gr tony
-
- Berichten: 12
- Lid geworden op: ma 17 jun 2013, 19:06
Re: Branden met de gene, 1e ervaringen
Berichtdoor tonytothebone » ma 30 dec 2013, 12:07
In principe word het hendeltje bij mij niet heet met het uitnemen ervan en gooi de boontjes altijd meteen in een rvs bak om ze daarna snel terug te koelen met een grote waaier daarmee ben je ook meteen alle rest vliesjes kwijt . Je kunt daarna de waaier op de gene zetten om het uitgezette kunstof terug te koelen en na 2 min. kun je het weer veilig terug plaatsen en opnieuw gaan branden !!!
Re: Branden met de gene, 1e ervaringen
Berichtdoor Erik82 » ma 30 dec 2013, 12:09
Dit gaat niet helpen tegen de variaties in maalgraad. De oorzaak hiervan is het ouder worden (lees ontgassen) van de bonen en het weer en daar helpt geen enkele afsluitende zak tegen. Het gaat dan ook vaak om kleine veranderingen tenzij je een complete omslag van het weer hebt.Daarom ook je boontjes bewaren in een afsluitende zak met luchtventiel en vrij van licht en op een plek bewaren waar geen licht en extra warmte of vocht vandaan kan komen bijv. in je huiskamer in een afgesloten kast . Dan heb je weinig last van maalgraad instellingen of andere probleempjes . Dat zegt mijn ervaring.
Gr tony
Een goed afsluitbare zak met eenwegventiel helpt alleen tegen een versnelling van het ouderdomsproces van de bonen. Zolang je verse koffie gebruikt en deze binnen een week of 1,5 opdrinkt maakt het amper uit waar je de bonen in bewaard mits je ze niet buiten in de brandende zon legt of in een bak met water.
Strietman CT1, LWW EG-1, Lagom 01 - 102mm blind burrs (pre-order), Pietro pro brewing, Veel slowkoffie spul
-
- Berichten: 12
- Lid geworden op: ma 17 jun 2013, 19:06
Re: Branden met de gene, 1e ervaringen
Berichtdoor tonytothebone » ma 30 dec 2013, 22:07
Ok dat klopt maar het is altijd beter dan in een vochtige keuken of in de zon of bak met water !!!
En heb het zelf nog niet getest maar gebruik nu al 3 dagen dezelfde maalgraad en daarmee ook mijn gewenste extractie tijd en bereikt . Ik moet wel zeggen dat ik pas een half jaar bezig ben met experimenteren en leer graag bij dus bedankt voor de tips ga het allemaal ervaren .
En heb het zelf nog niet getest maar gebruik nu al 3 dagen dezelfde maalgraad en daarmee ook mijn gewenste extractie tijd en bereikt . Ik moet wel zeggen dat ik pas een half jaar bezig ben met experimenteren en leer graag bij dus bedankt voor de tips ga het allemaal ervaren .
Re: Branden met de gene, 1e ervaringen
Berichtdoor mloes » wo 12 feb 2014, 15:27
even wat crossposting van tb:
Net weer een batch gebrand nu met het profiel dat ik van grad kreeg op koffiepraat. De vorige batch smaakt na 3 /4 dagen wel al een stuk beter als op dag 1. Mijn ouders hebben hem in de mokapot gehad en vonden het erg lekker. In de snelfilter i know... vonden ze minder lekker.. beetje dunnig ofzo.
Deze keer het volgende profiel gevolgd: 5 min voorverwarmen op 170 graden. 225 gram bonen
5 min = 190 graden (werkelijke temp 170)
8 naar 215 (werkelijk 190 c)
en bij 10 naar 220 (werkelijk 212)
bij 12 minuten gaf de gene 217 graden aan.
1e crack bij 14,56 min gestopt bij 16 min (in de 2e crack?-want dat vind ik nog lastig te definiëren...)
De roast is een beetje hetzelfde als de vorige keer (lastig definiëren, maar FC )
Heb ze vergeleken met de batch van de vorige keer (langere lagere droogtijd, maar langere brandtijd totaal) uiterlijk geen verschillen. Ik hoop dat met dit profiel meer smaken loskomen...even wachten tot het weekend met proeven....
4 minuten
7 minuten
9 minuten
11 minuten
13 minuten
eindresultaat
Net weer een batch gebrand nu met het profiel dat ik van grad kreeg op koffiepraat. De vorige batch smaakt na 3 /4 dagen wel al een stuk beter als op dag 1. Mijn ouders hebben hem in de mokapot gehad en vonden het erg lekker. In de snelfilter i know... vonden ze minder lekker.. beetje dunnig ofzo.
Deze keer het volgende profiel gevolgd: 5 min voorverwarmen op 170 graden. 225 gram bonen
5 min = 190 graden (werkelijke temp 170)
8 naar 215 (werkelijk 190 c)
en bij 10 naar 220 (werkelijk 212)
bij 12 minuten gaf de gene 217 graden aan.
1e crack bij 14,56 min gestopt bij 16 min (in de 2e crack?-want dat vind ik nog lastig te definiëren...)
De roast is een beetje hetzelfde als de vorige keer (lastig definiëren, maar FC )
Heb ze vergeleken met de batch van de vorige keer (langere lagere droogtijd, maar langere brandtijd totaal) uiterlijk geen verschillen. Ik hoop dat met dit profiel meer smaken loskomen...even wachten tot het weekend met proeven....
4 minuten
7 minuten
9 minuten
11 minuten
13 minuten
eindresultaat
| Profitec Pro 800| niche zero|gaby master A | Genecafe
Re: Branden met de gene, 1e ervaringen
Berichtdoor nicholas » za 30 aug 2014, 22:22
Londinium-Eureka75e-ECM Giotto-Mazzer Major-Fiorenzato T80-
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign