Steentjes oogst

Alles wat je wilt weten of vertellen over het zelf branden van koffie. Tips & tricks zijn van harte welkom!
Gebruikersavatar
martinierius
Berichten: 201
Lid geworden op: do 16 okt 2014, 09:41

Steentjes oogst

Berichtdoor martinierius » do 07 mar 2019, 22:52

Vandaag op bezoek geweest bij een brander in de buurt. 30kg brander van het Portugese merk "Joper". Dit is de oogst van de afgelopen 8 jaar dankzij de bijhorende destoner: Afbeelding
Carimali UNO || KINU M47,M68 || Niche || Aeropress || aergrind || Mini Gaggia || ROK hand grinder || Chemex || Kalita 185 || Clever dripper
Behmor 1600 PLUS

Pti
Berichten: 1586
Lid geworden op: di 16 jun 2015, 15:43
Locatie: Zaanstad
Contacteer:

Re: Steentjes oogst

Berichtdoor Pti » vr 08 mar 2019, 08:41

Dit is mijn vangst van een paar jaar.
1552030868283763473638369042342.jpg

Pti
Berichten: 1586
Lid geworden op: di 16 jun 2015, 15:43
Locatie: Zaanstad
Contacteer:

Re: Steentjes oogst

Berichtdoor Pti » vr 08 mar 2019, 08:44

En dan heb je nog dit klein grut, wat door het zeefdek van de koeltrommel valt.
15520309796757989309089317636777.jpg

Erik82
Berichten: 2720
Lid geworden op: ma 07 nov 2011, 09:22

Re: Steentjes oogst

Berichtdoor Erik82 » vr 08 mar 2019, 11:09

Belangrijke klus want één zo'n steentje en je kunt minimaal je schijven vervangen.
Strietman CT1, LWW EG-1, Veel slowkoffie spul

Pti
Berichten: 1586
Lid geworden op: di 16 jun 2015, 15:43
Locatie: Zaanstad
Contacteer:

Re: Steentjes oogst

Berichtdoor Pti » vr 08 mar 2019, 12:35

Die zachte betondeeltjes van de droogpatio's kan een commerciële molen nog wel hebben maar die keien en kiezels zijn inderdaad funest. Ik snap sommige kleine brandertjes die zonder destoner functioneren ook echt niet het is in verhouding maar en kleine investering als je bedenkt hoeveel schade het je kan besparen. De workflow met een destoner is ook nog eens heel fijn want het is een hele prettige buffer in je productielijn.

Erik82
Berichten: 2720
Lid geworden op: ma 07 nov 2011, 09:22

Re: Steentjes oogst

Berichtdoor Erik82 » vr 08 mar 2019, 13:19

Ik heb ook koffie van branders gehad die overduidelijk geen destoner hadden en gelukkig altijd zelf de stenen eruit weten te vissen. Daarna ook nooit meer bij die branders besteld want zit niet te wachten op een paar honderd euro schade door een paar euro op mijn koffie te besparen.
Strietman CT1, LWW EG-1, Veel slowkoffie spul

cremalover
Berichten: 3570
Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23

Re: Steentjes oogst

Berichtdoor cremalover » za 09 mar 2019, 12:49

Die zachte betondeeltjes van de droogpatio's kan een commerciële molen nog wel hebben maar die keien en kiezels zijn inderdaad funest. Ik snap sommige kleine brandertjes die zonder destoner functioneren ook echt niet het is in verhouding maar en kleine investering als je bedenkt hoeveel schade het je kan besparen. De workflow met een destoner is ook nog eens heel fijn want het is een hele prettige buffer in je productielijn.
Ik heb mijn Mazzer schijven aan gort gemalen.Was zonde want die waren nog lang niet versleten.Ik check voor en na het branden op zooi.
https://youtu.be/v5-icZjG1Qg
Bob
Van de harde soort graag.

Pti
Berichten: 1586
Lid geworden op: di 16 jun 2015, 15:43
Locatie: Zaanstad
Contacteer:

Re: Steentjes oogst

Berichtdoor Pti » za 09 mar 2019, 13:24

Dat is inderdaad erg zuur!
Screenshot_20190309-132223.png
Ik viste ooit deze hufters uit de destoner, met middennerf en al net een koffieboon. Ik kan me goed voorstellen dat een dergelijke steen een visuele inspectie gemakkelijk doorglipt...

Gebruikersavatar
bobbee
Berichten: 5054
Lid geworden op: za 01 sep 2012, 08:39
Locatie: Emmen...

Re: Steentjes oogst

Berichtdoor bobbee » za 09 mar 2019, 15:46

Bizar!
Filter gear: || HARIO V60 || Aeropress || DELTER || GABI dripmaster A || Kinu M47 || Kinu M47Traveler || Comandante C40 MK3 || STAGG ekg
Espresso gear: || LaPavoni prof || Niche Zero ||
Roasting gear: || Behmor 1600+

Nelus
Berichten: 169
Lid geworden op: za 09 dec 2017, 22:10
Locatie: NH

Re: Steentjes oogst

Berichtdoor Nelus » do 14 mar 2019, 22:39

Ik werk in de cacao, bij binnenkomst van de cacaobonen worden steen en cacaoboon gescheiden dmv schud en trilzeven. Per 8 uur soms wel 5-6 emmers vol stenen van een vuist groot tot kiezeltjes. Vervolgens worden de cacaobonen gebroken tot snippertjes "nibs". In zeefkasten met afzuiging zó afgesteld op de nibs, wordt nog eens de laatste fractie kiezeltjes gescheiden van het product.

Men denkt in land van herkomst dat deze extra kilo's uitbetaald worden. Integendeel... leuk geprobeerd.
Soms zitten er trouwens ook horloges, trouwringen, aanstekers etc. tussen :D
Faema Lambro - Mazzer SJ SSP


Terug naar “Koffie branden”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron