Nog 1 melkvraagje: mengen met kokosmelk
Alles over melk, melksoorten en melktechnieken.
Nog 1 melkvraagje: mengen met kokosmelk
Berichtdoor Newbeanie » ma 19 aug 2019, 15:03
Ik had een flinke poos geleden problemen met het opschuimen van gewone melk, ik weet niet meer welke maar het schuim stortte telkens al snel in. Plotseling herinnerde ik me dat ik miniporties (een halve eetlepel per portie ongeveer) kokosmelk in de diepvries had. Dat is heel dikke biologische die niet sterk naar kokos smaakt. Ik deed voor het schuimen dus eerst maar zo'n beetje bij de melk.
Het schuim bleef echt goed overeind die keer, en je proefde geen kokos. Dat vond ik zo leuk en misschien is het ook wat voor hier, stel er zijn er die willen experimenteren?
Het schuim bleef echt goed overeind die keer, en je proefde geen kokos. Dat vond ik zo leuk en misschien is het ook wat voor hier, stel er zijn er die willen experimenteren?
Re: Nog 1 melkvraagje: mengen met kokosmelk
Berichtdoor bvds » ma 19 aug 2019, 17:42
Ik vind praktisch alle melk alternatieven smerig. Soja spant de kroon. Maar ook de zogenaamde opschuimbare haver- en amandelmelk van Alpro (uit de PRO lijn) smaken mij totaal niet, ook al laten ze zich wel goed opschuimen. De enige goed opschuimbare en redelijk drinkbare variant is de "Oatly Haver Barista Edition".
Geitenmelk vind ik ook niet lekker. Ruikt en smaakt te veel naar stal. Schapenmelk is wel lekker maar nauwelijks te krijgen.
Ik hou het bij "verse" Arla en een enkele keer de genoemde Oatly.
Geitenmelk vind ik ook niet lekker. Ruikt en smaakt te veel naar stal. Schapenmelk is wel lekker maar nauwelijks te krijgen.
Ik hou het bij "verse" Arla en een enkele keer de genoemde Oatly.
Espresso: Elektra MCAL / Olympia Cremina '82 / Cafelat Robot / Niche Zero / Eureka XL
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs
Re: Nog 1 melkvraagje: mengen met kokosmelk
Berichtdoor bobbee » ma 19 aug 2019, 19:31
Sluit ik mij 100% bij aan.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
Re: Nog 1 melkvraagje: mengen met kokosmelk
Berichtdoor Newbeanie » ma 19 aug 2019, 22:15
Zo leuk dat het voor iedereen echt zo anders is! Ik heb zelf een Alpro variant geprobeerd, maar die heeft mijn opschuimer gemold omdat er suiker in zit. Dure grap Dat gebruik ik dus niet nog een keer.
Ik las hier ook dat iemand de koffie lekker vond maar zijn vrouw niet. Dat zie je wel vaker, een verschil tussen mannen en vrouwen. Heel leuk. Ik wil gewoon dat mijn eigen bakje lekker is. Of iemand anders het lekker vindt vind ik alleen belangrijk als ik voor anderen moet zetten. En dan vindt de een het te slap, de ander te sterk, weer iemand te zuur of juist te bitter. In Frankrijk doen ze er ietsje zout bij, en als ik hem zo maak (wel met nauwelijks zout) vinden veel mensen dat erg lekker. Ik doe dat voor mezelf al jaren niet meer, maar het is gewoon per land vaak ook zo anders. Heel fijn. Maar... het maakt het wel lastiger om 'de perfecte koffie' te vinden. Ik vrees het moment dat een kenner mij Het Perfecte Bakje voorzet en dat ik het niet lekker vind...
Ik las hier ook dat iemand de koffie lekker vond maar zijn vrouw niet. Dat zie je wel vaker, een verschil tussen mannen en vrouwen. Heel leuk. Ik wil gewoon dat mijn eigen bakje lekker is. Of iemand anders het lekker vindt vind ik alleen belangrijk als ik voor anderen moet zetten. En dan vindt de een het te slap, de ander te sterk, weer iemand te zuur of juist te bitter. In Frankrijk doen ze er ietsje zout bij, en als ik hem zo maak (wel met nauwelijks zout) vinden veel mensen dat erg lekker. Ik doe dat voor mezelf al jaren niet meer, maar het is gewoon per land vaak ook zo anders. Heel fijn. Maar... het maakt het wel lastiger om 'de perfecte koffie' te vinden. Ik vrees het moment dat een kenner mij Het Perfecte Bakje voorzet en dat ik het niet lekker vind...
Re: Nog 1 melkvraagje: mengen met kokosmelk
Berichtdoor bvds » di 20 aug 2019, 06:59
Mag ik vragen waarmee precies je dan opschuimt? Ken geen stoompijpjes die niet tegen suiker kunnen.Alpro variant geprobeerd, maar die heeft mijn opschuimer gemold omdat er suiker in zit
Als je zo'n elektrische opschuimer gebruikt: die maken allemaal veel te dik schuim voor latte art. Los daarvan moet een degelijk exemplaar met geen last van suiker hebben...
Espresso: Elektra MCAL / Olympia Cremina '82 / Cafelat Robot / Niche Zero / Eureka XL
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs
Re: Nog 1 melkvraagje: mengen met kokosmelk
Berichtdoor Keyser » di 20 aug 2019, 08:31
Toevallig was ik gisteravond dit aan het kijken. Ging over opschuimen van verschillende melksoorten. Hij stelt dat merk niet uitmaakt gezien elk land weer andere merken heeft. Alleen gaat dat puur over opschuimen. Smaak maakt denk ik wel verschil:
https://youtu.be/60_XOaIVNXg
https://youtu.be/60_XOaIVNXg
Re: Nog 1 melkvraagje: mengen met kokosmelk
Berichtdoor bvds » di 20 aug 2019, 08:56
Inderdaad kun je veel soorten melk opschuimen. Echter het smaakverschil tussen volle en magere melk is mega. En soya en geitenmelk smaken ook weer heel anders.
Haver en amandelmelk laten zich normaal gesproken niet goed opschuimen. Tenzij ze voor dit doel gemaakt zijn. Vergelijk maar eens de normale Oatly havermelk met die Barista edition.
Leuk is trouwens zijn video over het gebruik van een french press voor opschuimen:
https://youtu.be/a1nrAPQ6qI4
Dit geeft een super goed resultaat. Ik doe het thuis geregeld met een Frabosk. Zelfs nog wat mooier schuim dan met de stoompijp. Veel en veel beter de elektrische opschuimers die veel te dik "bouwschuim" produceren.
Haver en amandelmelk laten zich normaal gesproken niet goed opschuimen. Tenzij ze voor dit doel gemaakt zijn. Vergelijk maar eens de normale Oatly havermelk met die Barista edition.
Leuk is trouwens zijn video over het gebruik van een french press voor opschuimen:
https://youtu.be/a1nrAPQ6qI4
Dit geeft een super goed resultaat. Ik doe het thuis geregeld met een Frabosk. Zelfs nog wat mooier schuim dan met de stoompijp. Veel en veel beter de elektrische opschuimers die veel te dik "bouwschuim" produceren.
Espresso: Elektra MCAL / Olympia Cremina '82 / Cafelat Robot / Niche Zero / Eureka XL
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs
Re: Nog 1 melkvraagje: mengen met kokosmelk
Berichtdoor Keyser » di 20 aug 2019, 09:56
Ja, die heb ik ook gekeken. Sterker nog: in de video uit mijn bericht claimt hij net als jou dat melkschuim uit de french press beter is dan melk gemaakt met de stoompijp.Dit geeft een super goed resultaat. Ik doe het thuis geregeld met een Frabosk. Zelfs nog wat mooier schuim dan met de stoompijp. Veel en veel beter de elektrische opschuimers die veel te dik "bouwschuim" produceren.
Zijn tip over latte art oefenen met 1 kan melk en koffiemaling is ook erg handig en goed tegen verspilling.
Re: Nog 1 melkvraagje: mengen met kokosmelk
Berichtdoor Newbeanie » di 20 aug 2019, 10:33
Wat een leuke filmpjes
Ik heb zo'n elektrisch ding maar ook zo'n handmatige opschuimer. Ik kan dus beide kanten op. Maar ik kies meestal voor elektrisch de laatste tijd.
Het merk van die elektrische is (was) trouwens Aerolatte. Het spul uit de Alpro had een dik bruin drab gevormd dat door de 'melk' heen zat, en het zat helemaal aangekoekt, plakkerig, ik kreeg het er niet uit. Helaas.
Ik heb zo'n elektrisch ding maar ook zo'n handmatige opschuimer. Ik kan dus beide kanten op. Maar ik kies meestal voor elektrisch de laatste tijd.
Het merk van die elektrische is (was) trouwens Aerolatte. Het spul uit de Alpro had een dik bruin drab gevormd dat door de 'melk' heen zat, en het zat helemaal aangekoekt, plakkerig, ik kreeg het er niet uit. Helaas.
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign